Nu iti pune auzul in pericol!

Pe strada, in metrou, in tramvai, in masina, la cumparaturi... muzica ne urmeaza peste tot. Avem la indemana o gama larga de dispozitive audio portabile - mp3 playere, iPod-uri sau telefoane cu tot felul...
Pe strada, in metrou, in tramvai, in masina, la cumparaturi... muzica ne urmeaza peste tot. Avem la indemana o gama larga de dispozitive audio portabile - mp3 playere, iPod-uri sau telefoane cu tot felul de functii audio.

Pe unii dintre noi muzica ii ajuta sa se relaxeze, altii sunt pur si simplu dependenti de un anumit gen muzical, iar unii vor doar sa acopere zgomotul deranjant din jur.

Pana aici nu ar fi nici o problema, asta daca am asculta muzica la volum rezonabil. Un studiu realizat de Comisia Europeana in luna octombrie a anului trecut sugereaza faptul ca pana la zece milioane de persoane din Uniunea Europeana asculta muzica la casti cel putin o ora pe zi, volumul fiind setat la maximum.


Preferinta pentru volumul inalt, asociat cu perioade mari de timp de ascultare provoaca leziuni iremediale la nivelul urechii.

"Pierderea auzului cauzata de expunerea la sunete din motive recreationale sau profesionale are ca rezultat grave disabilitati, care ar fi putut fi prevenite 100%. Aceasta problema se afla pe locul doi in topul celor mai comune forme de deficit audiv.", declara Prof. dr. Peter Rabinowitz, de la Yale University School of Medicine.

Pierderea auzului cauzata de sunete puternice este ireversibila, de aceea, prevenirea este esentiala.
In cele mai multe cazuri, pierderea auzului survine treptat, de-a lungul a catorva ani, daca sistemul auditiv este supus frecvent sunetelor de inalta intensitate. Se intampla, insa, ca in unele cazuri auzul sa dispara imediat datorita unor sunete foarte puternice.

Sunetele cu o intensitate mai mica de 80 de decibeli nu ne afecteaza auzul, nici macar pe termen lung, incadrandu-se in limita normala de suportabilitate pentru sistemul auditiv.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluca_S pe 22 Feb 2009, 14:55
    .

    eh se aude bine si cu dopuri dar park nu mai e aceasi chestie ca si fara ele...:))) si eu asc muzica destul de tare..si s pare ca pb nu au incetat sa apara:-s

    0
    0

  • eu pe 27 Ian 2009, 16:09
    pfai

    si daca iti astupi urechile pentru ce sa mai mergi la concert?:-??

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod