Alimente pentru creierul tau

Daca ne gandim la organism ca la un univers, atunci putem numi creierul centrul universului. Cu toate ca sanatatea sa este vitala, deseori il neglijam...
Daca ne gandim la organism ca la un univers, atunci putem numi creierul centrul universului. Cu toate ca sanatatea sa este vitala, deseori il neglijam si chiar uitam sa-i oferim "combustibilul" de care are nevoie: substantele nutritive necesare unei bune functionari.

Neurotransmitatorii


Gandirea este un proces biochimic. Pentru ca celulele creierului sa comunice eficient intre ele si sa formze astfel retele, sunt necesare diferite tipuri de substante numite neurotransmitatori. Acestia sunt alcatuiti din aminoacizi care se gasesc in alimente precum carnea, branza, pestele, etc. Iata trei neurotransmitatori indispensabili sanatatii creierului:

Acetilcolina

Acetilcolina este un neurotransmitator care stimuleaza neuronii.
Este indispensabila procesului de memorare si este implicata in miscarea voluntara a muschilor. Alimentele bogate in acetilcolina sunt: galbenusul de ou, alunele, germenii de grau, ficatul, carnea, pestele, laptele, branza si legumele verzi (broccoli, salata, spanac, varza).

Serotonina

Serotonina este implicata in procese precum somnul, starea emotionala, apetitul si sensibilitatea. Pe de alta parte, este un excitant care face parte din sistemul creierului de "recompense", producand senzatia de placere. Persoanele care sufera de depresie cronica pot avea o deficienta de serotonina. Alimente bogate in serotonina sunt: pastele, legumele, cartofii, cerealele.

Dopamina

Dopamina este un neurotransmitator implicat in realizarea miscarilor voluntare si este responsabil pentru anumite stari emotionale.
Lipsa sau excesul de dopamina determina anumite afectiuni grave ale creierului, printre care schizofrenia, care este asociata cu excesul de dopamina, si Parkinson. Alimentele bogate in dopamina sunt: produsele lactate, carnea, pestele, fasolea, nucile, soia.

O alimentatie echilibrata, sanatoasa si varianta va avea ca efect buna functionare a creierului tau, la capacitati normale. Cand anumite substante lipsesc din alimentatia ta, apar probleme precum depresia, slaba capacitate de concentrare sau memorie defectuoasa si vei fi tentata sa cauti cauzele acestor probleme in alta parte. Iata cateva alimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta:

Pestele

Carnea de peste, asa cum sigur stii, se regaseste printre cele mai sanatoase alimente.
Intregul organism beneficiaza in urma unei diete bogate in peste, dar creierul este cel mai "avantajat" din acest punct de vedere. Pestele este cu adevarat un aliment pentru creier, prevenind anumite afectiuni si impiedicand imbatranirea prematura a acestuia. Persoanele care au o dieta bogata in peste prezinta riscuri scazute de a dezvolta depresii sau nevroze. Acidul gras esential Omega-3 este "responsabil" pentru aceste efecte benefice ale pestelui asupra sanatatii.  

Ouale

Ouale sunt foarte bogate in proteine si substante cunoscute pentru sustinerea anumitor functii ale creierului, printre care memoria si functiile motorii. Chiar daca iti doresti foarte mult o memorie de elefant, nu este recomandat sa consumi oua in exces.
Dincolo de propritatile lor benefice, acestea pot fi si toxice, consumate frecvent si in cantitati mari.

Spanacul

Spanacul contribuie la buna functionare a creierului, asigurandu-i acestuia nutrientii si enzimele necesare pentru intarirea sinapselor si producerea cantitatilor necesare de neurotransmitatori. Spanacul mai are proprietatea de a mentine normal nivelul acidului folic, acesta din urma avand o stransa legatura cu memoria, dar si cu afectiunile cardiace.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 12 Aug 2014, 11:45
    pentru memorie

    galantamina extrasa din ghiocei/narcisa e indicata pentru memorie

    0
    0

  • sanda pe 22 Apr 2014, 23:17
    nu prea sunt de acord !

    oua,carne ,branzeturi .. tot ce provine din animal este colesterol100%.. proteine gasim si in vegetale ca de ex nuci ,migdale,seminte de in sau ulei de in ulei de cocos care sunt proteina vegetala100% si am mai citit ca ,corpul nu face difernta intre proteina animala si cea vegetala,asa ca eu renut la oua si carne ,daca mananc o mana de nuci am proteine ,avocado ,spanac .. samburi de migdale .. si am si proteine si astea ajuta la scaderea colsterolului ...

    1
    0

  • monyxilie pe 11 Apr 2010, 22:06
    buna

    peste tot aud ca pestele e super bun pentru organism...dar eu nu pot manca!!!imi e rau numai de la miros...dar sa mai si mananc.....sunt constienta ca e bun...dar organizmul meu nu il suport!!cu ce pot inlocui acest mare "gol".....

    0
    0

  • ANNA pe 10 Oct 2009, 02:21
    fff interesant

    si bananele sunt recomandate, polen, miere

    0
    0

  • ionut pe 29 Mai 2009, 14:02
    pt. toti si pt. toate

    adevarat ce scrie in articol nu in unele comentarii :) sunt pe acest site de vreo 2 ore si nu am gasit de cat in vreo doua locuri, amintindu-se de produsele apicole. de exemplu am adunate aprox. 15 pagini scrise despre mierea de albina, polen si propolis. POLENUL este f bun pt. memorie s.m. altele. pt. mai multe amanunte: dog.catel@yahoo.com

    0
    0

  • petrus ioana pe 26 Mai 2009, 15:03
    alimente pentru creierul tau

    f f interesant, de retinut si de practicat.

    5
    0

  • iresponsabilul pe 15 Mai 2009, 23:58
    papa

    haliti vitamine si alergati dupa femei

    1
    1

  • Boule! pe 9 Mai 2009, 18:41
    Covaciul Dobitoc

    Nu ar strica sa mai faci niste cursuri de limba romana imbecilule

    2
    3

  • COVACIU FLOARE pe 19 Apr 2008, 20:28
    LECITINA SOMNUL

    FF ADEVARAT DAR SI SA UITI E BINE ALTFEL DACA CINEVA TE SUPARA NU L IERTI PT CA NU L UITI SAU NU AR MAI INCAPE INF NOI DAR ALIMENTATIA E TOT DE CREIER DICTATA DACA TI LIPSESTE DE EX CALCIU TI SE FACE POFTA DE LAPTR DACA TI LIPSESTE FIER TI POFTA DE FIFAT VERDETURI S A M D

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod