Tuberculoza se trateaza gratuit

In februarie 2004, conform sondajului facut de Mercury Research, doar 49,6% dintre persoanele cu venituri medii si mici din Bucuresti stiau ca tuberculoza se trateaza. Daca ar fi aflat ca sunt bolnavi numai 5,4 % ar fi fost de acord sa se prezinte la spital pentru un tratament.

Pentru a schimba opiniile gresite, organizatia Doctors of the World si Crucea Rosie Romana sustin din 2004 pana in prezent o campanie de informare a publicului cu datele corecte despre aceasta boala.


Adevarul despre tuberculoza

Tuberculoza se trateaza in proportie de aproape 100%. Oricare dintre noi poate sa-si dea seama ca este suspect de aceasta boala si sa mearga la medic pentru confirmare.
Diagnosticul de tuberculoza nu este o rusine insuportabila cum cred multi dintre cei chestionati  fiindca bolnavul nu e vinovat de contractarea acestei boli. Singura rusine poate fi ascunderea simptomelor - daca nu te tratezi ii poti infecta pe cei din jurul tau.


Care sunt simptomele

Un numar de 600 de medici au fost instruiti sa prezinte consecintele tuberculozei intr-un limbaj accesibil pacientilor lor si sa le ofere pliante in care se explica cand ar trebui sa se ingrijoreze:

Tuse persistenta cu o durata mai mare de 15-21 zile;
Pierdere in greutate;
Oboseala;
Febra;
Transpiratii nocturne;
Dispnee (sufla greu);
Lipsa poftei de mancare;
Tuse cu sange;
Junghi toracic.


Persistenta acestor simptome mai mult de 3 saptamani ar trebui sa-ti trezeasca suspiciunea de tuberculoza. Daca medicul confirma boala, tratamentul se incepe imediat, sub supraveghere medicala.



In timpul tratamentului bolnavul nu e contagios

In timpul tratamentului care dureaza 6 luni bolnavul nu este contagios. Daca e intrerupt, consecintele pot fi mai grave decat daca nu l-ar fi inceput niciodata. Microbul devine rezistent la medicamente si bolnavul ii poate infecta pe ceilalti cand tuseste.

Bacilul tuberculozei se transmite prin tuse, stranut . Chiar si atunci cand vorbeste cel infectat elimina picaturi de saliva in aer. O alta persoana din apropiere respira aerul care contine acei microbi si astfel ajung in plamani unde pot produce imbolnavirea.

Materialele redactate de organizatori ne informeaza ca tuberculoza NU se transmite prin strangere de mana, WC si imbratisare.


Tratamentul este gratuit si pentru neasigurati

6 luni de tratament e o sarcina dificila, mai ales cand presupune mai multe medicamente care trebuie luate in fiecare zi. Insa, oriunde in Romania tratamentul este gratuit chiar si pentru persoanele neasigurate in sistemul de sanatate.

Pe langa medicamentele oferite gratuit, pacientii sunt incurajati sa manace sanatos, cu multe proteine. Alimentatia adecvata este foarte importanta in tratarea bolii. Doctors of the World si Crucea Rosie au oferit bonuri de masa in valoare de 10 lei fiecare pacientilor care urmau tratamentul sub observatia directa a unui cadru medical, pentru a-i motiva si a le oferi sansa unei alimentatii sanatoase.




Un om s-a vindecat datorita campaniei de informare

Acest ajutor s-a dovedit salvator pentru Liliana, o tanara de 17 din Bucuresti care provine dintr-o familie foarte saraca. Avand o constitutie firava, in urma cu un an ea s-a imbolnavit de tuberculoza. Stia ca are nevoie de un tratament insa mama i-a spus ca nu-si permite sa-i plateasca medicamentele.
Liliana n-a renuntat, i-a facut o vizita medicului de familie, sperand sa obtina macar cateva medicamente gratuite. Acolo, in cabinetul medicului, a aflat ca tratamentul este gratuit si ca ceilalti membri ai familiei ei beneficiaza de testari gratuite pentru a verifica daca i-a contaminat. 
Urmand tratamentul sub observatia  medicului Liliana primea  bonuri de masa cu care putea sa cumpere mancare pentru ea si pentru familie.

Parintii,speriati la inceput ca vor arunca bani pe medicamente, au reusit sa-i ofere fiicei lor o excursie la munte din banii economisiti datorita bonurilor de masa.
Ei si-au facut analizele din care a rezultat ca nu erau bolnavi de tuberculoza, multumita fiicei lor care a insistat sa se informeze si sa inceapa tratamentul la timp.



 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • STAN ANDREI pe 6 Aug 2014, 13:12
    control plamani

    nimic nu e gratuity totu se plateste ce bonuri de masa gratuite nimic nu e gratuit e Romania tara spaghi nu se misca nimic in sistemul medical romanesc fara sa platesti si daca ar fi gratis ar face intron fel si ti-ar da cu bani si de ai reclama sar musamaliza ca sant manjiti de la mic la mare asi vrea sa vad si eu un control la plamani gratis asa fara sa platesc eu doctor de familie ca am vrut sa platesc si nici nu mia zis unde sa ma duc pentru ca am fost cu mana goala

    1
    0

  • MARINESCU VLADIMIR pe 27 Mai 2014, 08:02
    suspect de TBC

    IN urma unor analize efectuate in cadrul liceului ,fiului meu,mi s a spus ca este suspect de tbc.A fost trimis la radiografie dar pentru ca un doctor sa poata sa i citeasca radiografia a fost trimis sa se interneze la un spital specializat unde altor colegi internati cu ozi in urma li s a spus ca vor face si analize la sange.Nu prea ma pricep dar e nu stiu daca e normal asa ceva

    0
    0

  • sergiu pe 24 Oct 2013, 14:56
    sex dupa treisaptamani de tratament tbc

    pot sa fac sex dupa tei luni de tratament?

    7
    0

  • georgiana pe 20 Apr 2012, 17:44
    analiza pt tbc

    pt tbc se se face sputa e ce-a mai sigura analiza

    4
    0

  • alexandru fica pe 12 Mar 2012, 20:39
    INTREBARE

    din toate simptomele prezentate mai sus pentru TBC , la mine se manifesta doar transpiratia nocturna . transpir doar la piept si imi simt pielea foarte rece . transpir mult la cap imediat ce mananc . trebuie sa ma duc la control neaparat sau poate fi ceva normal la varsta mea . am 45 ani, 1.81 inaltime si 90 kg

    0
    0

  • balaci marius pe 31 Mar 2009, 21:13
    sunt inca in tratament

    eu sutn inca in faza tratamentului oare am sa ma vindec spuneti va rog in cat timp asa putea sa incep sa fac sport si daca chiar imi va disparea boala?

    3
    4

  • Loredana pe 16 Dec 2007, 14:17
    Suspect TBC ?

    Bk-ul direct a iesit negativ dar radiografia arata opacitati bazale bilaterale. Am luat tratament pentru pneumonie 10 zile apoi am facut tomografie. Medicul mi-a spus ca s-a extins (nu stiu ce anume) si ca 80% am TBC dar asteapta peste 2 luni rezultatul la BK. In acest timp nu trebuie sa iau tratament ca suspect TBC ?

    2
    2

  • oana pe 19 Mar 2007, 16:40
    am tuberculoza ?

    colegul meu a fost depistat cu tuberculoza mi-am faut radiografie in aceeasi zi si mie nu mi-a iesit nimik cum pot afla daca am luat,ce alte analize se mai fac? multumesc

    3
    5

  • cristina trifu pe 10 Sep 2006, 19:30
    tuberculoza

    sora mea a fost suspecta de tbc si nu ia spus nimeni ca efectuarea analizelor ptr confirmare din contra ia spus ca se platesc si lea platit , de ce doctorii nu spun adevarul , vor si ei spaga , este vb de centru de monitorizare a tbc din sector 2 bucuresti , este acolo o d-na doctora care vrea spaga

    1
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod