Mici strategii pentru o memorie mai buna

Este normal, ni se intampla tuturor sa uitam de anumite lucruri din cand in cand. Cand insa devine un obicei, incepem sa ne alarmam, intrebandu-ne daca nu cumva este ceva in neregula cu noi. De obicei, aceste "scapari" apar ca rezultat al inaintarii in varsta sau al stresului cotidian. Vestea buna este ca exista anumite tactici care te pot ajuta sa-ti "antrenezi" memoria.
Sa uiti poate fi normal odata cu inaintarea in varsta, pentru ca in aceasta perioada au loc schimbari in tot corpul, inclusiv in creier. Rezultatul? Multe persoane intampina probleme in a retine lucruri noi sau in a-si aminti anumite informatii. De obicei, aceste semne nu indica probleme serioase de memorie.

Insa, in cazul in care simptomele sunt puternice, uiti cum sa folosesti telefonul sau drumul spre casa, acestea pot semnala probleme mai importante, cum ar fi boala Alzheimer sau alte tipuri de dementa, depresie, rezultatul unor lovituri serioasa in zona capului, probleme ale tiroidei sau reactii adverse la anumite medicamente. Daca problemele de memorie te ingrijoreaza, este recomandat sa ceri parerea unui specialist.

Persoanele care se confrunta cu probleme de memorie pot apela la o serie de tehnici care ii poate ajuta sa-si imbunatateasca memoria. Iata cateva dintre acestea.


Ai incredere in tine!

Conform medicului britanic, Dominic O'Brien, care a studiat timp de zece ani metodele de imbunatatire a memoriei, primul pas in imbunatatirea memoriei este sa crezi ca te afli in deplinatatea facultatilor mintale.
Folosirea unor tehnici simple de stimulare a memoriei te va ajuta sa retii mai usor detalii legate de anumite evenimente, locuri sau oameni.
 
Dr. O'Brien a impartit aceste tehnici in trei grupe: imaginatie (transformarea unei informatii noi in imagini de care iti poti aduce aminte usor), asociere (conectarea imaginilor cu ceva ce stim deja) si locatia (amplasarea acestor asocieri in minte).


Imaginatia: transforma informatiile neanimate in unele animate

Pentru a memora mai usor, ajuta daca asociem acel ceva cu imagini. Anumite informatii, crede O'Brien (cifre, o lista de cumparaturi, o harta), pot fi transformate in ceva mult mai interesant si retinute mai usor folosindu-ne imaginatia. Animatiile ne pot ajuta sa retinem anumite obiecte mult mai usor. Poti incerca acest exercitiu: daca te duci la piata pentru a cumpara portocale sau mere, incearca sa-ti imaginezi portocalele pe cer stralucind ca soarele sau niste mere imense pe care trebuie sa le rostogolesti pana acasa.


Data viitoare cand te mai duci la piata, foloseste imaginile pentru a retine lista de cumparaturi.


Asocierea

Pentru a retine un nume mai usor, asociaza-l cu o informatie deja cunoscuta. Conform exemplului dat de dr. O'Brien, un nume precum Horace Washington poate fi retinut mai usor, asociind numele Horace cu poetul roman Horatiu, iar Washington cu Washington DC, capitala Americii. Folosind astfel de asocieri, vei retine mult mai usor.


Locatia: pastreaza un loc pentru fiecare informatie

Pentru a nu uita o informatie noua, trebuie sa o plasezi intr-un loc special in minte. De exemplu, pentru a gasi cheile ratacite prin casa, trebuie sa apelezi la logica si sa iti amintesti toti pasii, de cand ai intrat in casa pana iti amintesti locul in care ai pus cheile.

Daca asezi imaginile in locuri fixe din minte, retii mai usor informatiile si ti le amintesti usor, rememorand pasii facuti anterior.


Alte sfaturi

Citeste.
Dr. Ryuta Kawashima a descoperit ca pacientii cu dementa care citesc cu voce tare aproximativ 20 de minute pe zi, comunica si socializeaza mai bine.
Deseneaza. Incearca sa desenezi 10 minute pe zi anumite figuri cu mana stanga (sau, in cazul in care esti stangaci, cu mana dreapta). Pentru ca folosesti mana cu care nu esti obisnuit, desenul nu va iesi minunat dar creierul tau va munci mai mult, pastrandu-se in forma.
Antreneaza-te. Desi nu este inca stabilit efectul pe care il au exercitiile de memorie, sunt bine cunoscute beneficiile pe care le ofera exercitiile fizice. Miscarea este esentiala pentru mentinerea unei bune circulatii sangvine si stimularea dezvoltarii celulelor nervoase.
Repeta. Cand ai auzit ceva ce te intereseaza sau vrei sa nu uiti un gand, repeta cu voce tare.
Alimentatia. Specialistii recomanda consumul de alimente bogate in vitamina A, C si E, benefice pentru creier si memorie. Acestea se gasesc in fructe si legume colorate - banane, spanac, portocale, dar si in peste.
Somnul este esential pentru consolidarea memoriei si pentru sanatatea ta generala.
Cercetarile au stabilit ca un somn de 6 - 8 ore pe noapte este suficient pentru majoritatea persoanelor, insa calitatea somnului este, probabil, mai importanta decat cantitatea.
Consuma ciocolata neagra. Ciocolata este benefica pentru creier, deoarece imbunatateste circulatia sangvina cerebrala, potrivit studiilor. Aceasta contine o substanta antioxidanta, numita flavanol, in pudra de cacao, care energizeaza functiile mentale.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nanu aureliana pe 15 Sep 2009, 15:17

    stiu ca trebuie sa stergi din creieras tot ce e balast,stiu ca te regenerezi gandind pozitiv,stiu ca trebuie sa te conectezi doar la ce iti face placere si te ajuta ca informatie,stiu ca putini oameni sunt enciclopedii ambulante ,stiu ca se intampla sa uitam dar trebuie mai multa incredere in fortele noastre proprii ,si stiu ca aveti perfecta dreptate cu sfaturile scrise de dvs.

    0
    0

  • Rox... pe 15 Sep 2009, 14:55
    Este o problema

    Sunt la liceu in clasa a 12-a si urmeaza bacul... dar inca din vacanta uitam lucruri imediat... imi e frica sa nu am probleme si acum... la scoala cu invatatul.

    0
    0

  • yoyo pe 14 Sep 2009, 22:04
    Sunt la varsta a 3-a.....

    ...si n-am inca asemenea probleme. Cum reusesc? Sunt obositor de ordonata in tot ce fac, de cand ma stiu; sunt balanta pozitiva; perfectionista si meticuloasa. Da, fac ASOCIERI si nu uit NIMIC!Fiecare obiect sta la locul sau, la fel ca instrumentarul pe tava chirurgului! Cand mi se intampla, totusi, sa uit ceva? cand iau la gatul meu prea multe probleme ale altora, care sunt ..."Fifi inaripatul:"!Neobisnuita cu zapaciti prea multi in jurul meu, ma agaseaz si , normal, ca uit ceva! dar....ffffffffff. rar! Deci ORDINEA si DISCIPLINA in viata sunt sacre! Sa fiti, si voi la fel!

    0
    0

  • naghi viorica pe 3 Sep 2009, 21:57
    beton

    da sunt de acord si eu sunt uituca si iau multiminerale pt intarirea memoriei

    0
    0

  • avonica pe 27 Aug 2009, 12:10
    super

    Chiar foarte interesant articolul,asta este realitatea se mareste nr.de uituci si nimeni nu le sare in ajutor.Am simtit pe pielea mea,am 52 de ani si nu-mi puteam memora nr. de telefon,CNP-ul,pinul la card etc.Intr-adevar,imaginile,asocierile,locatiile,cititul miscarea,repetitia,alimentatia,somnul isi pun serios amprenta pe o memorie mai buna.Am sa fac cunoscute aceste strategii in grupul meu de prieteni si nu numai.Felicitari si multumiri ALINEI POPESCU!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod