Lipsa de fier nu trebuie ignorată! Avertisment pentru femeile însărcinate și cele înainte de menopauză

Incidența anemiei la femei este mult mai crescută decât în cazul bărbaților, deoarece apar acele pierderi lunare de sânge prin menstruație. De ce nu trebuie ignorată lipsa de fier?
Femeile însărcinate și cele care sunt la premenopauză, dar au în continuare menstruație, prezintă cel mai ridicat risc de a se confrunta cu o deficiență serioasă de fier, care poate conduce la o stare permanentă de oboseală și tulburări neurologice severe. Cât de serioasă este această problemă și este într-adevăr un motiv de îngrijorare?


Lipsa de fier nu trebuie ignorată


Specialiștii sunt de părere că această problemă este una cât se poate de serioasă, în special dacă ne gândim că riscul de a face anemie este atât de ridicat. Numeroase cazuri de deces cauzat de complicațiile generate de această problemă au fost femei în vârstă de 65 de ani sau mai mult. În schimb, anemia în cazul femeilor însărcinate poate conduce la complicații serioase și boli grave, precum insuficiența cardiacă. 

”În general, fierul îl pierdem foarte greu, exceptând cazurile în care pierzi lunar sânge sau faci un copil”, explică Nancy Berliner, șefa secției de hematologie de la Brigham and Women's Hospital, citată de The Washington Post

Astfel că menstruația și sarcina sunt considerate a fi principalele cauze care pot declanșa un deficit serios de fier.
Statisticile arată că 1 din 5 femei la vârsta fertilă suferă de anemie și aproximativ jumătate din femeile însărcinate dezvoltă anemie, chiar dacă temporar, arată statisticile prezentate de The National Heart, Lung, and Blood Institute.

”Copiii au o metodă foarte eficientă de a fura fierul de la mamele lor”, explică medicul. În timpul sarcinii, corpul produce mai mult fier pentru a face față cerințelor ridicate, însă bebelușii pot să golească toate rezervele de fier. O menstruație abundentă care poate să apară în cazul femeilor înainte de menopauză este de asemenea un factor de risc, deoarece se pierde mult fier. 

Dacă nu este tratată această lipsă de fier se poate ajunge la anemie, adică situația în care globulele roșii nu mai produc hemoglobină, proteina care transportă oxigenul în corp.
Astfel că, pe lângă oboseala persistentă și tulburările neurologice mai pot să-și facă simțită prezența și alte simptome, precum: amețeala, bătăi rapide ale inimii, lipsa de putere și complicații la nivelul inimii. 

De aceea este recomandat să mergi la un consult de specialitate și să iei suplimente cu fier sub supravegherea medicului. Aceste suplimente trebuie luate cu precauție și la recomandarea medicului. Teoretic, doza zilnică recomandată este undeva la 18 miligrame de fier pentru femeile cu vârste între 19-50 de ani și un necesar mai mare în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. 


Prea puțin fier nu e bun, dar nici prea mult nu te ajută deloc!


Lipsa de fier poate conduce la probleme serioase, însă nici un aport ridicat de fier nu este recomandat deoarece acesta crește riscul de insuficiență cardiacă, de boli ale ficatului, diabet și boli neurodegenerative. 

Potrivit medicului, uneori creșterea aportului de fier prin consumul unor alimente bogate în acest mineral (carne slabă, fructe de mare, cereale fortifiate cu fier, nuci, organe de animale, leguminoase) poate să corecteze deficitul și să elimine problema. 

Deficitul de fier nu este o problemă minoră pe care să o poți ignora, deoarece se poate ajunge la anemie serioasă care cauzează o mulțime de dereglări în corp. Dacă se cunosc simptomele îngrijorătoare și se realizează periodic analizele de rutină se pot evita probleme grave. 

Dacă ești mereu obosită, slăbită și palidă, întâmpini dificultăți de respirație și probleme de concentrare este bine să nu ignori aceste semne și să mergi la un consult de specialitate. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod