Informații esențiale despre rinichi: unde se află, ce funcții au și care sunt simptomele afecțiunilor renale

E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
Ai întrebări despre rinichi? Vrei să știi exact unde se află, cum ajută organismul sau ce simptome îți arată că trebuie să mergi la un consult? Aplică sfaturile specialiștilor pentru a preveni agravarea afecțiunilor renale.
De fiecare dată când te gândești la rinichi ești nesigur unde se află sau de ce este atât de important să iei măsuri pentru a-i proteja? Cu ajutorul specialiștilor poți găsi mai multe răspunsuri la nelămuririle pe care le ai și poți lua măsuri pentru a te simți mereu bine.

 
Unde se află cei doi rinichi?

Rinichii sunt două organe de forma boabelor de fasole, localizați în dreapta și în stânga coloanei vertebrale. Dimensiunile aproximative pentru fiecare sunt de 11cm x 7cm x 3cm. Fac parte din abdomenul superior, fiind integrați cu funcționarea mușchilor spatelui.

 
Ce rol au rinichii în organism?

Rinichii îndeplinesc funcții vitale în cadrul organismului uman, având drept rol eliminarea toxinelor și a excesului de fluide. Filtrează sângele de mai multe ori pe zi și restabilesc echilibrul de electroliți. De asemenea, asigură producția de hormoni necesari pentru reglarea tensiunii arteriale și proliferarea globulelor roșii. 
Astfel, sângele intră în rinichi, toxinele sunt îndepărtate, iar sodiul, apa și mineralele sunt ajustate conform nevoilor organismului.
Sângele filtrat ajunge înapoi în corp, iar substanțele nocive sunt eliminate prin urina care se colectează în uretră și apoi în vezica urinară.
Fiecare rinichi are milioane de filtre minuscule numite nefroni. Din păcate este posibil ca rinichii tăi să funcționeze la o capacitate de numai 10% și să nu-ți dai seama că este ceva în neregulă. În momentul în care sângele nu mai ajunge într-un rinichi o parte va muri sau poți pierde chiar tot rinichiul. Consecința va fi insuficiența renală.

 
Care sunt simptomele afecțiunilor renale?

Peste 37 de milioane de adulți suferă de boli renale și majoritatea nu știu încă. „Boli renale au simptome specifice, dar de multe ori sunt confundate cu alte afecțiuni, iar manifestările nu devin severe decât în momentul în care rinichii sunt aproape să cedeze sau s-au acumulat foarte multe proteine în urină”, explică dr.
Joseph Vassalotti, urolog.

 
Iată care sunt semnele că ai putea suferi de o afecțiune renală:

 
1. Ești obosit sau îți este greu să te concentrezi

O reducere severă a funcționării rinichilor poate cauza acumularea toxinelor și a impurităților în sânge. În aceste condiții te vei simți mult mai obosit, vei avea o stare de slăbiciune și vor apărea dificultăți de concentrare. O altă complicație a bolilor renale este anemia, care va accentua oboseala resimțită.

 
2. Nu reușești să adormi

Dacă rinichii nu filtrează toxinele în mod optim acestea vor rămâne în sânge mai mult timp și îți va fi greu să te odihnești. Insomnia și apneea de somn se manifestă adesea în cazul bolilor renale cronice.

 
3. Ai pielea foarte uscată și te mănâncă

Rinichii susțin producția de globule roșii și asigură necesarul de minerale în sânge. Dacă ai pielea uscată și iritată poate fi un semn că rinichii nu reușesc să mențină echilibrul de minerale și nutrienți din sânge.

 
4. Simți nevoia să urinezi frecvent

Dacă mergi mai des la toaletă, mai ales noaptea, poate fi un semn că ai o infecție urinară sau că filtrarea sângelui realizată de rinichi este deficitară.

 
5. Vezi sânge în urină

Rinichii păstrează sângele în organism când filtrează toxinele, dar dacă vezi sânge în urină este posibil ca toxinele să nu fie eliminate eficient. De asemenea, poate fi vorba despre litiază renală, tumori sau infecții renale.

 
6. Urina face spumă

În cazul în care urina face spumă și trebuie să tragi apa la toaletă de mai multe ori este un indiciu că a crescut cantitatea de proteine din urină.

 
7. Ai pungi sub ochi persistente

Spuma din urină este un semn preliminar al creșterii proporției de proteine din urină, dar dacă ai mereu pungi sub ochi poate fi un indiciu al creșterii periculoase a nivelului de proteine.

 
8. Nu îți este deloc foame

Pierderea apetitului este un simptom generic pentru numeroase afecțiuni, dar poate indica și acumularea toxinelor în organism ca urmare a funcționării deficitare a rinichilor.

 
9. Ai crampe musculare

Un dezechilibru de electroliți poate fi cauzat de insuficiența renală. De exemplu, prea puțin calciu și prea mult fosfor vor avea drept consecință crampele musculare.

 
10. Ai gleznele și laba piciorului umflate

Reducerea funcționării rinichilor va provoca retenția de apă, în special la nivelul picioarelor. Umflarea gleznelor și a labei piciorului poate indica și boli cardiace sau insuficiența venoasă cronică.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?