De ce nu e bine să mănânci repede?

Atunci când vine vorba de mâncare, nu este recomandat să mănânci repede. Cercetările prezentate la American Heart Association’s Scientific Sessions în California sugerează că persoanele care mănâncă mai încet sunt predispuse unui risc mai mic de a deveni obeze sau de a dezvolta sindromul metabolic, care este asociat cu accidentul vascular cerebral, bolile de inimă și diabetul.

Motivele pentru care nu e bine să mănânci repede


În 2008, o echipă de cercetători japonezi, conduși de medicul cardiolog Takayuki Yamaji de la Universitatea Hiroshima, au recrutat pentru un studiu mai mult de 1.000 de adulți japonezi sănătoși. Aceștia i-au rugat să își caracterizeze rapiditatea mâncatului și le-au monitorizat starea de sănătate pentru următorii 5 ani.

Optzeci și patru de persoane au fost diagnosticate cu sindrom metabolic în acești cinci ani, existând o legătură clară între mâncatul rapid și dezvoltarea afecțiunii.

Rata incidenței a fost de 11,6% în rândul consumatorilor rapizi, 6,5% în rândul consumatorilor normali și doar 2,3% în rândul consumatorilor lenți. De asemenea, persoanele care mănâncă repede se pot îngrășa mai tare, li se mărește circumferința taliei și au un nivel mai ridicat al zahărului în sânge.

Aceste rezultate nu sunt atât de surprinzătoare. Multe cercetări au arătat că acest consum rapid al alimentelor este asociat cu creșterea în greutate și alte probleme de sănătate.

Probabil că mănânci mai mult pentru că mănânci repede.
Și nu îți dai seama ce ai mâncat. Când mănânci încet, ești mult mai conștient de ceea ce mănânci. Mesteci în mod corespunzător mâncarea și încetinești digestia. Iar aceste lucruri te ajută să te simți plin pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cat ar trebui sa stam la masa 

Specialiștii spun că o masă ar trebui să dureze cel puțin 30 de minute, iar cel mai rău lucru pe care îl poți face este să mănânci în timp ce lucrezi. Mănâncă într-un loc care este favorabil mâncatului - bucătărie, restaurant, sală de mese.

Dacă ești la birou, nu ar trebui să lucrezi în același timp în care mănânci. Chiar dacă mănânci în doar 30 de minute, este mai bine decât dacă ai mânca în 10 minute și ai mai răspunde și la e-mailuri în același timp.

Dacă ai tendința de a inhala mâncarea, va trebui să încetinești. Poți mânca împreună cu un prieten, poți tăia alimentele în bucăți mai mici, poți mesteca mai mult, poți respira adânc sau poți pune furculița jos între guri.

iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod