Ce trebuie sa stii despre litiaza renala

Pietrele la rinichi, asa cum sunt denumiti popular calculii renali, sunt adesea descoperite in timpul unor investigatii de rutina...

Pietrele la rinichi, asa cum sunt denumiti popular calculii renali, sunt adesea descoperite in timpul unor investigatii de rutina. De cele mai multe ori, calculii renali nu isi fac simtita prezenta in nici un fel si sunt adesea eliminati prin urina chiar fara ca "bolnavul" sa realizeze.

Problemele apar cand pietrele la rinichi ating dimensiuni suficient de mari incat sa blocheze caile urinare, determinand in acest mod aparitia complicatiilor si a durerii.

Durerea produsa de calculii renali de dimensiuni mai mari, ce nu pot fi eliminati in mod natural prin urina, este extrem de intensa, persoanele in cauza fiind nevoite sa apeleze de cele mai multe ori la asistenta medicala de urgenta.

Pietrele la rinichi se formeaza intr-o perioada lunga de timp, fara sa prezinte nici un fel de simptom, durerea aparand brusc, in momentul in care calculul blocheaza tractul urinar.

Cauze

Specialistii nu s-au pus inca de acord asupra cauzelor formarii calculilor renali, dar se pare ca principalii "responsabili" sunt factorii genetici, care determina predispozitia pentru aparitia lor.

Alimentatia, de asemenea, poate avea un cuvant de spus, o dieta bogata in anumite alimente poate determina aparitia pietrelor. Printre aceste alimente se numara legumele verzi, carnea de vita, porc sau pui. Consumarea unei cantitati adecvate de lichide poate preveni aparitia calculilor renali si contribuie chiar la eliminarea celor de mici dimensiuni.

Tratament


Din fericire, indepartarea pietrelor la rinichi nu mai este de ceva vreme o procedura invaziva, interventia chirurgicala fiind folosita in cazurile in care celelalte tipuri de tratament nu dau rezultate sau in cazul aparitiei complicatiilor.

In prezent, cea mai utilizata metoda de eliminare a calculilor renali este litotripsia - utilizarea ultrasunetelor pentru a "farama" calculii renali, care vor fi apoi eliminati prin urina.

Prevenire


Prevenirea aparitiei calculilor renali este foarte importanta, in special daca te-ai confruntat cu aceasta problema in trecut. De cele mai multe ori, persoanele care au prezentat la un moment dat pietre la rinichi, sunt foarte predispuse la reaparitia acestora. De aceea, trebuie adoptat un stil de viata care sa previna formarea calculilor. Dar pentru a adopta acest stil de viata, este necesar sa se afle principalele cauze care au dus la formarea lor.

In cazul in care ti-au fost extrase in trecut pietre de la rinichi, medicul va analiza compozitia acestora si va stabili un program alimentar si un stil de viata pentru prevenirea reaparitie lor.

Principalul "tratament" preventiv este cosumul adecvat de lichide. O cantitate mare de lichide consumate zilnic va contribui la eliminarea calculilor de mici dimensiuni si va impiedica formarea altora. Cresterea consumului de lichide trebuie supravegheat de catre un medic, datorita complicatiilor ce pot aparea, in special in cazul in care suferi si de alte afectiuni. De asemenea, va trebui sa elimini alimentele foarte sarate din dieta ta.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod