Sete puternica

Ce simptome are diabetul? 7 semne care te trimit direct la medic

Femeie care verifica glicemia

5. Senzație de foame continuă;
6. Vedere încețoșată;
7. Scădere bruscă în greutate.

„Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentală pentru controlul afecțiunii și reduce riscul unor complicații severe. Screeningul are un rol foarte important în asigurarea unui management eficient al diabetului, o dată prin faptul că ajută la diagnosticarea diabetului înainte ca boală să evolueze, iar apoi, datorită faptului că permite identificarea timpurie a complicațiilor și astfel se pot lua măsurile terapeutice care se impun. În același timp, trebuie avut în vedere că diabetul zaharat de tip 2, care este cea mai comună formă a afecțiunii, este asociat cu numeroși factori de risc modificabili, ce pot fi evitați.
Adoptarea unor comportamente de viață sănătoase înseamnă cea mai simplă măsură de a preveni instalarea diabetului și a complicațiilor care îl însoțesc, de a ne proteja sănătatea.”,
a declarat Prof. Dr. Maria Moţa, Șef al Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și membru în Consiliul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.



Ce complicaţii poate să aibă diabetul?


Pierderea parţială sau totală a vederii
Persoanele cu diabet riscă să dezvolte retinopatie diabetică, complicație a diabetului zaharat care afectează vasele de sânge de la nivelul retinei. Retinopatia diabetică poate fi, însă, prevenită prin efectuarea periodică a controalelor oftalmologice şi menținerea nivelului glucozei şi al lipidelor din sânge în limite normale.

Neuropatia diabetică
Peste 50% dintre persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică în urma deteriorării nervilor din cauza glicemiei și a tensiunii arteriale mult prea ridicate.
Neuropatia diabetică înseamnă, pentru persoanele cu diabet, un risc de circa 25 de ori mai mare de a suferi o amputaţie, comparativ cu persoanele sănătoase.

Disfuncţii ale rinichilor (nefropatie diabetică)
Bolile renale sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet, comparativ cu restul populației, iar între 20% şi 50% dintre persoanele care au nevoie de dializă suferă de diabet.

Deces
În România, în 2015, 18.919 decese au fost asociate diabetului. Cele mai multe dintre decesele care survin la persoanele cu diabet sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cele care pot conduce la apariția bolii arteriale coronariane sau a infarctului miocardic.
Nivelul crescut al colesterolului, al glicemiei sau hipertensiunea arterială sunt principalii factorii de risc pentru  bolile cardiovasculare.

Specialiştii atrag, însă, atenţia că aceste complicaţii ale diabetului pot fi prevenite, prin menținerea sub control, în limitele normale a glicemiei, a tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod