Ce legătură există între psoriazis și greutatea corporală

Persoanele care suferă de psoriazis știu deja că anumite acțiuni, cum ar fi gestionarea stresului, evitarea săpunurilor dure și a anumitor alimente, pot ameliora simptomele acestei afecțiuni.
Însă unul dintre cele mai importante lucruri care pot menține starea pielii sub control este pierderea kilogramelor în plus. Iată care este legătura dintre psoriazis și greutatea corporală!

Cum poate influența greutatea corporală psoriazisul?


1. O greutate corporală sănătoasă poate ajuta la ameliorarea simptomelor


Psoriazisul este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă o parte a corpului - pielea. De aceea, apar pete roșii, albe sau argintii pe piele, prurit, unghii deteriorate și pielea uscată. Psoriazisul este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că nu poate fi vindecată, însă pierderea kilogramelor în plus poate atenua unele simptome.
În cadrul unui studiu, pacienții obezi care sufereau de psoriazis au slăbit între 10% și 15% din greutatea corpului și au observat o ameliorare semnificativă a simptomelor psoriazisului.

2. Kilogramele în plus pot crește riscul apariției artritei psoriazice


Între 10% și 30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică, o boală autoimună care se caracterizează prin articulații dureroase și inflamate. Iar pacienții supraponderali sau obezi care suferă de psoriazis prezintă cele mai ridicate riscuri de apariție a acestei boli.
Cercetătorii au descoperit o corelație între obezitate și riscul crescut de a dezvolta artrita psoriazică. 

3. Greutatea în exces poate agrava simptomele artritei psoriazice


În cazul pacienților cu psoriazis și artrită psoriazică, kilogramele în plus pot strangula articulațiile, agravând simptomele. Artrita psoriazică poate afecta articulațiile mai mici, de la degete și încheieturi, precum și articulațiile mai mari, de la genunchi. Indiferent de ce tip de artrită este prezent în organismul pacienților, kilogramele în plus sunt extrem de dăunătoare pentru articulațiile care trebuie să sprijine greutatea.

4. Kilogramele în plus pot afecta funcționarea eficientă a medicamentelor


Persoanele supraponderale și obeze nu se pot bucura în totalitate de efectele medicamentelor asupra artritei psoriazice, conform Fundației pentru Tratarea Artritei. Un studiu realizat în 2014 pe un eșantion de pacienți obezi cu psoriazis a descoperit că pierderea în greutate i-a ajutat pe aceștia să crească eficiența tratamentelor medicamentoase biologice.

5. Pierderea în greutate poate reduce riscul apariției altor boli


Pierderea în greutate poate reduce și riscul apariției bolilor de inimă, diabetului, accidentelor vasculare cerebrale, afecțiuni la care sunt supuși într-un procent mai ridicat pacienții care suferă de psoriazis și artrită psoriazică. De aceea, este important să menținem o greutate corporală sănătoasă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod