3 motive pentru care te doare spatele când faci sport. Cum să-l protejezi.

Durerile de spate nu sunt o problemă rară în timpul activității fizice, ci una cu care se confruntă până și atleții profesioniști. Există multiple cauze care stau la baza acestor suferințe, dar și tot atâtea modalități de a-ți proteja spatele și a elimina durerile.

1. Întinderea musculară

Cea mai comună cauză a durerilor de spate survenite în timpul sportului sunt întinderile musculare, apărute ca urmare a efortului prost dozat, a suprasolicitării, ridicarea bruscă a unei greutăți, întinderea și/sau răsucirea trunchiului etc.

Deși este o problemă minoră, întinderea musculară cauzează inflamații și, ulterior, spasme musculare și o durere acută. Aplicarea de comprese reci pe zona afectată, cât și administrarea de antiinflamatoare, precum ibuprofenul, ajută la ameliorarea durerilor și grăbesc vindecarea. Cu toate acestea, în cazul unei întinderi musculare, odihna rămâne cel mai bun remediu.

2.

Lezarea discurilor intervertebrale

Discurile gelatinoase intervertebrale, care facilitează mișcarea coloanei vertebrale și protejeaza osul, pot avea și ele de suferit în timpul activității fizice. Lezarea lor duce la compresia nervilor aferenți și, implicit, la dureri intense. Când nu sunt majore, aceste leziuni se vindecă în timp de la sine, după repaos prelungit.

3. Sciatica

Sciatica, acea suferință determinată de iritarea nervului sciatic, se manifestă ca o durere în zona lombară care se prelungește și la nivelul posteriorului, coapselor, genunchilor și, în cazuri rare, al tălpilor.
Durerea de acest tip este mai comună in cazul celor care aleargă sau fac jogging fără încălțăminte adecvată.

Adoptarea unei ținute corespunzătoare în timpul sportului, cât și încălzirea prealabilă ajută la controlul eficient al durerilor provocate de sciatică.

Oricare ar fi cauza durerilor de spate survenite în timpul sau după o activitate fizică, este important să consulți un medic care îți poate pune un diagnostic corect și recomanda un tratament pe măsură.

Cum îți protejezi spatele

Îți dorești să eviți din capul locului orice suferință la nivelul spatelui sau să previi reapariția episoadelor dureroase? Află că ai mai multe soluții la îndemână.
Majoritatea presupun întărirea mușchilor spatelui și pregătirea lor, așadar, pentru efort, cât și încălzirea temeinică înaintea activității fizice:


-Înaintea oricărui tip de efort fizic, ideal ar fi să îți încălzești spatele cu mișcări blânde de rotire a trunchiului, umerilor, brațelor etc. timp de 5-10 minute;

-Înoată cât de des poți - acest sport îți antrenează și întărește musculatura spatelui și reduce, așadar, riscul unor leziuni ulterioare; dacă nu ești un înotător grozav, folosește-te de accesorii ajutătoare pentru a avea de câștigat de pe urma acestei activități fizice;

-Plimbările dese, în pas normal, cât și urcatul scărilor fac minuni pentru spatele tău; atenție, însă, în cazul celor din urmă, să nu te forțezi;

-Mergi pe bicicletă ori de câte ori ai ocazia, în aer liber sau pe cea staționară din sala de fitness; ajustează-ți mânerele și șaua în așa fel încât să ții spatele și gâtul cât mai drepte.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod