Sangele placentar salveaza vieti

Un subiect indelung mediatizat, prelevarea de celule stem din cordonul ombilical reprezinta o garantie pentru sanatate, deoarece acestea pot salva atat viata copilului tau, cat si a intregii familii. Asadar, gandeste-te de doua ori si informeaza-te asupra acestui subiect inainte de a planui conceperea unui copil.
Ce este sangele placentar?

Sangele placentar reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular. Studiile au demonstrat prezenta unui numar variabil de celule stem (numite si celule susa) in sangele placentar care pot fi utilizate in transplantul medular.

Momentul recoltarii sangelui placentar este la nastere. Imediat dupa scoaterea fatului, medicul va face o interventie nedureroasa de aproximativ 30 de secunde in care va recolta sange din cordonul ombilical. Medicii spun ca aceasta procedura nu prezinta niciu n pericol pentru bebelus si mama, se poate face atat la nasterea naturala, cat si la cea prin cezariana.

Daca o mamica doreste prelevarea de celule stem la nasterea copilului, trebuie sa urmeze cativa pasi
: apeleaza la serviciile unei firme specializate cand este in luna 6-7 de sarcina, primeste contractele acasa, le citeste, le semneaza si le trimite inapoi, primeste acasa kitul de recoltare pe care trebuie sa-l pastreze intact, la temperatura camerei si sa nu uite sa-l duca la spital in momentul nasterii, dupa care un membru al familiei va anunta firma contractata pentru examinarea sangelui.
Citeste pasii detaliati aici.

Odata ajuns in laborator, sangele placentar este supus unor analize riguroase dupa care urmeaza procesarea. Scopul procesarii sangelui placentar este de a-i asigura conditii optime pentru conservarea viabilitatii sangelui pe durata criogenarii si respectiv a procesului invers, de decriogenare.  "Dreptul de proprietate asupra sangelui placentar il detine mama. Ei poate fi pastrat o perioada lunga de timp fara deteriorare celulara semnificativa: aproximativ 21 de ani dovediti. Se criogeneaza in punga finala, insa se pastreaza mostre care se analizeaza periodic", explica dr. Sergiu Habago, directorul Cord Blood Center, firma care a adus procedura in Romania.

Sangele placentar este depozitat in containere biologice la o temperatura de -196 grade Celsius si poate fi folosit in orice moment, in caz de nevoie. Nimeni nu-si doreste sa fie nevoit sa apeleze la el, insa este bine sa stii ca-l ai la indemana daca se intampla ceva. Este o asigurare de sanatate pentru copilul tau pe care o incheie mama in momentul in care semneaza contractul de recoltare.


Cat costa intreaga procedura?

In functie de firma contractata, pretul final se ridica intre 1000 si 1500 de euro plus taxa anuala pentru depozitarea in banca a sangelui placentar, care poate sa ajunga pana la 120 ron/an.


Ce boli pot fi tratate?

Daca ne gandim ca primul transplant cu sange placentar a fost realizat iin 1988 (pentru tratarea anemiei Fanconi), de atunci numarul transplanturilor efectuate se ridica la 10.000 in intreaga lume.
Cercetarile in domeniu au avansat, iar numarului afectiunilor care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem a crescut. Astfel ca, pana in prezent s-a demonstrat ca celuele stem pot fi folosite in tratarea a peste 70 de boli, din cele mai grave: leucemia, tumotilr cerebrale, cancerul, Alzheimer, Diabetul, artrita reumatoida, scleroza multipla, Parkinson, boli cardiace si hepatice, osteoartrita, distrofia musculara si bolile de ficat.

Potrivit unui studiu publicat la inceputul lunii martie in revista  “Biology of Blood and Marrow Transplantation” din SUA se estimeaza ca probabilitatea ca o persoana sa necesite pe durata vietii un transplant cu celule stem este mult mai mare fata de datele inregistrate anterior. Astfel, specialistii estimeaza ca 1 din 200 de persoane este posibil sa aiba nevoie de un astfel de transplant pe parcursul vietii.


Adrese utile ale firmelor autorizate

Cord Blood Center
Cord Blood Center s-a infiintat in 2004 si in martie 2006 a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania. Luna aceasta au deschis primul laborator de procesare a sangelui placentar care va procesa, analiza si stoca sangele placentar la Cluj Napoca.
A primit autorizarile de functionare de la Ministerul Sanatatii din Romania, Agentia Nationala de Transplant, Agentia pentru Sanatate Publica si Colegiul Medicilor din Romania. Ii poti gasi in Cluj Napoca, str. Eftimie Murgu nr. 2A, telefon: 0266.444.442, office@cordcenter.ro, www.cordcenter.ro
Punct de lucru in Bucuresti: str. Ramuri Tei nr. 20, et 2, Sector 2, telefon 031/425.1608

Cryo Save
Cu sediul in Belgia, a primit autorizatia de functionare de la Autoritatea Nationala de Transplant din Romania. Ii gasesti pe Calea Plevnei 137A, Bucuresti, Romania; telefon/fax: 021.310.72.89; 0788.685.328; 0731.685.328; office@celulestem.com; info-romania@cryo-save.com; www.cryo-save.com

Biogenis
Laboratorul Biogenis din Varsovia a fost acreditat de americani. In Europa este primul laborator care a fost recunoscut de catre Asociatia Americana de Terapie Celulara, iar probele de celule conservate aici au permisiunea de a putea fi transplantate pe teritoriul SUA. Ii gasesti pe str. Dr. Felix nr.7, etaj 2, apt.2, sector 1, Bucuresti; telefon: +4021-312 3041 / +4031-104 4633; www.biogenis.ro

Articole utile
Recoltarea celulelor stem: 9 pasi de urmat

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • adina pe 9 Mar 2009, 12:37
  minunea

  Intentionám sa facem copii cu ajutorul lui dumnezeu,e cred cel mai bun lucru care s-a intamplat in romania.Vreau si eu sa mi se recolteze sange placentar,si imi doresc sa nu am nevoe de el niciodata.

  0
  0

 • dolhaschi claudia pe 29 Ian 2009, 09:30
  va rog raspundeti-mi

  va rog daca puteti sa-mi spuneti unde as putea sa fac un transplant de celule stem.

  1
  2

 • zidaru alina pe 19 Iul 2008, 23:35
  Celule

  As dori sa aflu daca se pot folosi si la parinti?

  0
  0

 • marian dinvale pe 14 Iul 2008, 07:31
  ce se intampla cu restul?

  Da ,este foarte bine venita aceasta procedura.Reprezentantii forurilor de decizie din domeniul sanatatii ar trebui sa fie mult mai receptivi la tot ce este nou!!!Daca soliciti intru'un spital un bilet de trimitere (recomandare) la o clinica pt efectuarea unui transplant cu celule stem ,ti se spune ca ,,visezi..ca sa nu ma exprim altfel !)este si cazul distrofiei musculare.Ar trebui date pe site'ul dvs si clinicile care fac aceste transplanturi ,pt ca nimeni nu'ti va spune acest lucru in spital!Totusi,ce se intampla cu cei care sunt deja suferinzi si nu au avut aceasta sansa la nastere pt ca metoda de recoltare nu se aplica ?,lucru bine stiut!Pot ei folosi celule de la alte persoane?Sunt acestea compatibile cu organismullor? Multumesc.

  0
  0

 • ioana pe 11 Iul 2008, 11:03
  pentru Adina

  Informatiile solicitate se gasesc la finalul materialului.

  0
  0

 • adina pe 10 Iul 2008, 19:07
  firme in romania

  ar fi util daca am stii si firme care se ocupa in romania , timisoara

  0
  0

 • Anca Pataki pe 7 Iul 2008, 08:40
  sangele placentar

  Parerea mea este ca merita facuta orice investitie pentru sanatatea copilului tau.

  0
  0

 • alexandra pe 6 Iul 2008, 20:43
  intrebare

  in cazul in care am fost bolnava de sifilis se poate recolta si folosi acese celule?au vreo legatura?

  0
  0

 • Loredana pe 5 Iul 2008, 19:44
  Un pas mare

  O descoperire care salveaza multe vieti.Fiecare familie ar trebui sa isi asigure viitorul copilului sau mai ales ca din ce in ce tot mai multi tineri se imbolnavesc . Tare mi-as fi dorit sa pot avea si eu o asa asigurare de viata pentru copii mei

  0
  0

 • Sena pe 5 Iul 2008, 08:19
  Salveaza vieti

  Inteleg ca exista un "termen de garantie" de 21 ani pentru folosirea acestor celule. Ce se intampla dupa aceea, se mai plateste taxa de pastrare, se pot folosi si pentru alte persoane?

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod