Spălăturile vaginale: 5 efecte adverse

Foarte multe femei apelează la spălăturile vaginale după perioada menstruaţiei sau după un act sexual, crezând că acest lucru le ajută la o curăţare mai eficientă. Total greşit. Ba mai mult aceste spălături perturbă flora vaginală şi măresc riscul de infecţii.

Foarte multe femei apelează la spălăturile vaginale după perioada menstruaţiei sau după un act sexual, crezând că acest lucru le ajută la o curăţare mai eficientă. Total greşit. Ba mai mult aceste spălături perturbă flora vaginală şi măresc riscul de infecţii.

 

Spălăturile vaginale sau irigaţiile vaginale, cum mai sunt ele numite, nu lipsesc din rutina zilnică sau săptămânală a multor femei. Motivele pentru care se apelează la aceste spălături sunt diverse: de la senzaţia de "murdărie" a vaginului în general sau după perioada menstruaţiei până la ideile aberante de a asocia acest obicei cu înlăturarea mirosului vaginului, prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală sau chiar a sarcinilor nedorite.

Niciuna dintre aceste presupuse beneficii nu sunt adevărate, ba mai mult, spălăturile vaginale efectuate cu regularitate nu sunt recomandate, deoarece dezechilibrează flora vaginală normală. "Femeia trebuie să evite spălăturile vaginale care dezechilibrează flora vaginală normală. Flora vaginală normală împiedică dezvoltarea infecţiilor! În cazuri excepţionale dermatologul sau ginecologul pot prescrie spălături vaginale care să crească PH-ul (spălături bicarbonatate), care se fac pe o perioadă determinată de timp", explică Prof. Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

 

 

De ce nu sunt necesare spălăturile vaginale


Trebuie să înţelegi că vaginul are propriul sistem de "auto-curăţare": bacteriile bune care îi menţin sănătatea. Aceste bacterii "bune" menţin un pH acid vaginal care nu permite altor bacterii să se dezvolte şi să producă infecţii. Prin urmare, irigaţiile sau spălăturile vaginale tulbură procesul natural de curăţare şi protecţie al corpului, reducând numărul bacteriilor bune şi crescând sensibilitatea vaginului în faţa unor infecţii.

 

 

Efectele adverse ale spălăturilor vaginale


1. Dezechilibrează flora vaginală, favorizând apariţia infecţiilor (de exemplu, candidoza) şi a altor boli ginecologice;
2. Produc iritaţii la nivelul vaginului;
3. Riscul de boală inflamatorie pelvină (inflamarea organelor din pelvis) este crescut;
4. Scad şansele de a rămâne însărcinată pe viitor. Cercetările arată că unei femei care apelează la spălături vaginale mai mult de o singură dată pe săptămână îi va fi mult mai greu să rămână însărcinată. Un studiu efectuat de National Institute of Environmental Health Science arată că femeile care obişnuiesc să apeleze la spălături vaginale cu regularitate îşi reduc şansele de a rămâne însărcinate pe viitor (cu 50% în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani şi cu 30% în cazul celor de 25-29 de ani);
5. Riscul de sarcină extrauterină este foarte ridicat.

 

 

Când se fac spălăturile vaginale?


Numai când ţi le recomandă medicul ca metodă adjuvantă în cadrul unui tratament medicamentos pentru a vindeca o afecţiune ginecologică. În rest, igiena locală se face doar la exterior, cu apă călduţă şi un săpun blând.

 

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balteş, specialist în planificare familială


"În mod obişnuit vaginul are o floră bacteriană proprie, nepatogenă, care nu trebuie 'deranjată' prin spălături repetate sau substanţe agresive. Cu toate că în trecut aceste spălături erau prescrise de foarte mulţi ginecologi, s-a descoperit cu nu sunt benefice fiindcă tulbură acest echilibru al ph-ului şi florei vaginale, ducând la diverse boli. În prezent, controversele despre cât de des ar trebui făcute aceste spălături vaginale nu au ajuns la o concluzie clară, însă nu se mai recomandă decât în cazul infecţiilor locale, ca metodă adiţională de tratament. Nu se mai folosesc pentru toaleta zilnică, săptămânală sau lunară".

 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • monicaionela pe 14 Oct 2013, 11:35
    spalari....

    buna!eu mereu ma spal inauntru...nu pot sa nu ma spal,mi se pare ca sunt murdara!stiu ca nu este bn ceea ce fac...dar nu pot altfel!!

    0
    0

  • elena pe 19 Mai 2012, 18:53
    spalaturi vaginale

    buna ziua ! eu am la fel o problema mai putin dureroasa dar ma intereseaza iata ce... eu iinainte de a avea un act sexual cu sotul meu ma excit foarte tare si sunt ft uda , spunetimi va rog e normal asa? ptr ca mie mise pare ka nu e bine

    7
    5

  • oana pe 4 Nov 2011, 04:00
    spalaturi vaginale

    mie imi pare bine ca nu sunt bune spalaturile vaginale pt ca oricum eu am o teama nustiu de ce ca sa ma spal inauntru

    0
    8

  • aurelia pe 7 Aug 2011, 01:28
    spalaturile vaginale

    nu inteleg vie frica sa mergeti la medic...mergeti o data la jumate de an si faceti un examen medical dar daca apare o problema cum ar fii miros neplacut mincarime si asa mai departe ducetiva la medic lasati mindria si rusinea...medicul este medic si intotdeauna te va ajuta cu orce probleme care o ai...

    2
    0

  • andreea pe 1 Aug 2011, 14:35
    buna ziua...

    as avea si eu o intrebare ce ma chinuie....aseara am avut un raport sexual cu prietenul meu si dupa cateva ore mi s.au umflat foarte tare labiile si clitorisul....si tin sa mentionez daca ar putea fi din cauza ca am himenul elastic deoarece eu nici la primul contact sexual nici la celelalte nu mi.a curs sange...va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

    10
    5

  • romina pe 1 Aug 2011, 02:42
    despre vagin

    buna ziua...am si eu nevoie de un sfat.dupa fiecare act sexual cu prietenul meu se simte un miros destul de neplacut.la inceputul relatiei nu se simtea mai deloc,dar acum a ajuns de nesuportat... ce pot face?

    18
    3

  • romina pe 1 Aug 2011, 02:39
    despre vagin

    buna ziua...am si eu nevoie de un sfat.dupa fiecare act sexual cu prietenul meu se simte un miros destul de neplacut.la inceputul relatiei nu se simtea mai deloc,dar acum a ajuns de nesuportat... ce pot face?

    20
    5

  • Lala pe 21 Mai 2011, 10:42
    Spalaturi

    Probabil ca Andreea a incurcat spalaturile vaginale cu spalarea obisnuita a vulvei.Normal ca la exterior te speli, dusul de zi cu zi. Si eu am o prietena care face des spalaturile, dupa fiecare act sexual (destul de des). Si tot timpul se plange ca are secretii urate. Si imi recomanda mie sa fac si eu spalaturi, ca toti medicii le recomanda.. asa ca halal de medici avem noi.

    15
    3

  • cirebica pe 18 Mai 2011, 20:50
    anonim

    Da ce aveti doamnelor cu Andreea???probabil e tanara si nu stie.Voi trebuie sa o ajutati nu sa o certati...ei ca sunteti asa rele ca si ,, catranul!!" D-ra si-a spus punctul ei de vedere, atat.

    12
    2

  • Viorica pe 18 Mai 2011, 12:19
    Spălăturile vaginale

    În timpul vieții sexuale active, spălăturile vaginale efectuate atunci când ai iritații sau infecții cu candida, sunt benefice dacă sunt efectuate cu ceai de gălbenele călduț la care se adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat, timp de câteva zile, seara și dimineața.

    7
    3

  • daniela pe 18 Mai 2011, 10:31
    doamne mare ti-e gradina!!!

    fetita scumpa si draga(andreea)cum poti scrie asa ceva?!tu ai gandit cand ai scris?ma,mami numai postati tot felul de aberatii daca nici nu stiti cu ce se''' mananca''....informeaza-te ca ne faci de ras....

    11
    7

  • foc pe 18 Mai 2011, 02:34
    hazlie faza

    andreea, inainte sa vorbesti cauta pe net sa vezi ce sunt spalaturile vaginale, nu de alta dar draga mea ca si femeie te faci de rusine...

    12
    5

  • andreea pe 17 Mai 2011, 21:38
    spalari vaaginale

    buna ziua cum e posibil sa ai un raport sexual si sa nu te spel........ sau sa vii de la serviciu dupa o zi intreaga si sa nu te speli chear mi se pare banal

    10
    17

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod