Sindromul premenstrual - o fatalitate?

Iritabilitate, agresivitate sau, din contra, emotivitate, abdomen balonat, dureri, crampe, migrene, puseuri stresante de acnee, retentie de apa, constipatie, apetit exagerat si nevoie de dulce...
Iritabilitate, agresivitate sau, din contra, emotivitate, abdomen balonat, dureri, crampe, migrene, puseuri stresante de acnee, retentie de apa, constipatie, apetit exagerat si nevoie de dulce... Sunt rare femeile care scapa de ceea ce se numeste sindromul premenstrual, pe scurt SPM. Sunt inca si mai rare cele care refuza sa accepte SPM ca pe o fatalitate, si intervin pentru a combate "cazna" lunara.

Mereu acelasi lucru: timp de trei-patru zile inainte de menstruatie, aceasi corvoada. Nimic nu-ti intra in voie, esti iritabila, nervoasa, anxioasa, balonata, ti-e foame, vrei ciocolata sau orice altceva dulce, blugii si fusta preferata, care iti fac talia de albina, nu te mai incap, sigur te pricopsesti cu un cos mare si urat, ti-e somn, dar ai insomnie, esti deprimata, te doare capul, mijlocul si spatele. Uneori, neplacerile sunt atat de mari incat te rogi sa vina mai repede menopauza! Ca sa nu mai vorbim de pretextul ipocrit al barbatilor, care parca simt starea "pre-" in care te afli si fac din asta un subiect de amuzament si ironie.

Principala cauza a acestui cumul de simptome, din pacate mult mai numeroase decat cele deja enumarate si, de cele mai multe ori, asociate intre ele, este consecinta variatiei bruste (dar fiziologice si normale) a nivelului hormonilor feminini.
Daca te consoleaza, afla ca procesul nu este pe deplin cunoscut de medici, care descriu perioada premenstruala ca fiind o adevarata furtuna hormonala, care bulverseaza tot sistemul endocrin. Toate acestea sunt, daca mai era nevoie, amplificate de stilul nostru de viata, de stres, efort fizic si psihic si, nu in ultimul rand, de alimentatie.

Medici ginecologi, nutritionisti si chimisti sunt insa de acord ca simptomatologia SPM poate fi diminuata pana in proportie de 90-95% prin cateva masuri absolut la indemana. Pentru buna lor aplicare este nevoie ca tu sa iti cunosti bine propria persoana, respectiv sa poti aprecia corect cat dureaza si cum se manifesta SPM in cazul tau, sa ai putina vointa, pentru a aplica in folosul tau cateva reguli si sa continui sa aplici aceste sfaturi, pentru ca luna de luna neplacerile se vor diminua.

Prima masura este sa reduci la minimum consumul de produse care contin zahar rafinat, de lapte si produse lactate. Si zaharul, si laptele impiedica absorbtia magneziului, element acut deficitar in zilele premenstruale. In lipsa magneziului, suntem nervoase, anxioase si extrem de vulnerabile in situatii stresante, carora, in mod normal, le facem fata usor.

Redu la maximum consumul de sare (un aport normal de sare favorizeaza retentia de apa, dublu sau triplu fata de zilele normale), mai ales daca ai tendita sa te "umfli" in zilele cu pricina, dar si proteinele de origine animala (carne, unt, oua).


Ce sa mananci? Peste, de preferat fiert, soia, legume, fructe. Toate acestea iti aduc un aport crescut de fibre, minerale si vitamine.

Este recomandat sa abuzezi de uleiuri vegetale care iti aduc acizi grasi esentiali (cei pe care organismul nu-i poate produce sunt vitali, iar nevoia organismului fata de aceste substante creste la dublu in perioada premenstruala).

Rontaie alune, nuci, seminte de floarea-soarelui si dovleac, migdale si fistic - dar ai mare grija sa nu fie cu sare. In salata, pune din belsug ulei de masline, de floarea-soarelui sau porumb. Acizii grasi din acestea regleaza si refac echilibrul hormonal pierdut.

Sunt recomandate si o serie de uleiuri obtinute prin presarea la rece a semintelor unor plante medicinale. Din aceasta categorie face parte uleiul Luminitei de seara (Oenothera biennis) si cel de Limba mielului (Borago officinalis), pe care este posibil sa le gasesti in farmacii sau in magazine plafar, ca atare sau in diferite preparate. Este insa foarte important sa citesti prospectul si, eventual, daca ai nelamuriri, sa ceri sfatul farmacistului sau al medicului.

Este recomandat si un aport crescut de vitamina B6, denumita si vitamina anti-SPM, care diminueaza proasta reactie la emotii din zilele incriminate, scade sensibilitatea neplacut de mare a sanilor si reduce probabilitatea aparitiei durerilor de cap.
Evident, este recomandat magneziul, cu efectele sale benefice anti-stres, dar si cromul, care taie apetitul pentru dulciuri, si zincul, pentru a preintampina problemele pielii. Este indicat ca toate aceste vitamine si minerale sa fie asociate cu vitaminele A, C si E.

Autocontrolul asupra a ce si cum mananci trebuie sa dureze minimum trei luni de zile, iar aportul de minerale si vitamine trebuie crescut pe o perioada mai mare de timp, pana ce simptomele SPM se diminueaza.

Uneori, este necesara schimbarea pilulelor anti-conceptionale pe care le folosesti, si aici intervine, in primul rand, sfatul competent al medicului ginecolog.

Ceea ce trebuie sa stii este ca, desi principiile fiziologice dupa care functioneaza organismul feminin sunt aceleasi, fiecare femeie este diferita, iar simptomatologia SPM tine de foarte multi factori care se asociaza si se intrepatrund, astfel ca, dincolo de regulile de baza de mai sus, doar medicul ginecolog este cel care iti poate oferi cele mai bune sfaturi.

Ideea este ca cele cateva zile din perioada premenstruala nu trebuie sa fie un chin si ca exista metode usoare care pot indulci neplacerile SPM.

La toate acestea se adauga si alte masuri, care insa nu sunt la fel de populare in randul femeilor.
Le enumar, totusi: in perioada dinaintea menstruatiei, redu sau renunta complet la fumat si la alcool. Fa miscare, chiar mai mult decat in celelalte zile. Efectul este mult mai accentuat, iar tonusul psihic bun conferit de sport iti vine in ajutor in zilele dificile. Fa masaj sau fa-ti masaj. Este calmant, analgezic si diminueaza retentia de apa. Si, evident, spre compensare, nu uita sa bei multa apa.

Desi este vorba doar de cateva zile din luna, SPM este un stres in plus. Oricat de greu de urmat ar fi sfaturile de mai sus, merita aplicate, deoarece iti vor imbunatati substantial starea de spirit si pofta de viata. Cu minimum de efort, vei trece mai usor peste zilele dificile, perioada hemoragica va fi mai lejera, iar zilele imediat urmatoare vor fi cu totul perfecte. Si gandeste-te: ce vor mai avea barbatii de comentat daca nu mai exista SPM?
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 24 Ian 2009, 01:27
    Offf

    Mdaa asa e si eu ma simt la fel inainte cu vreo 2 zile,parca simt cum ma apuca nervii:)) si'i zic sotului"nu ma enerva chiar acum..":p Multumim de sfaturi e bine de stiu ca uite..eu mananc multe dulciuri si vad ca nu e indicat.Nu doar atunci eu mananc si in somn:))..aproape.Si inca ceva...mai fetelor voi de teste de sarcina sau medici ati auzit??Intreb de curiozitate.

    0
    0

  • stancu andreea pe 19 Dec 2008, 11:38
    am aceeasi problema ca si ana

    ma simt balonata ma doare jos imi vine ciclul regulat ,dar totusi as putea fi insarcinata?? cu toate ca ciclul imi vine ?mi-am facut un test de urina si a iesit negativ ce ar putea fi astept rapuns

    0
    0

  • ana pe 1 Dec 2008, 22:04
    inconfortul

    ma numesc ana am 23 de ani am relatie frumoasa cu logodnicul meu fiindca locuim in casa e normal sa intretinem contacte sexuale.Dar de un timp ma simt ciudat nu ma simt bine cum sa va zic as crede ca as fi insarcinata dar nu am nici un simptom sa imi dea de inteles ca as fi, ciclul imi vine regulat dar ma doare jos si ma simt balonata as putea sa fiu si sa nu imi dau seama chiar daca am ciclu?Astept un raspuns .

    0
    0

  • laila21 pe 7 Nov 2008, 11:54
    un adevar

    Toate transformarile care au loc atat de natura fiziologica ce au loc in organism isi pun amprenta asupra starii psihice... sub o forma sau alta se manifesta la fiecare femei... constient sau nu!

    0
    0

  • liana pe 3 Nov 2008, 16:58
    menstruatia

    buna ziua ! numele meu este Liana si am 29 de ani..de parca nu este de ajuns sa ai menstruatie odata pe luna....mie mi s-a intamplat sa am de doua ori in aceiasi luna. Pana acum nu am avut probleme, era dupa ceas, stiam exact ziua si aproape ca stiam si ora cand sa ma astept. Ultima menstruatie am avut-o pe 12 octombrie si spre surprinderea mea pe 29 octombre mi-a venit din nou ....n-a fost altfel decat de obicei, aceleasi simtome, acelasi volum, aceiasi perioada...Este normal sa se intample din cand in cand?.... sau poate fi vre-o dereglare , sarcina , sau boala?...

    0
    0

  • sweet_girl_Antonella14 pe 19 Iul 2008, 19:23
    Sindromul premenstrual

    asa e :(,eu una nu mai am deloc rabdare,ma enervez repede ... noi femeile avem destule pe cap..

    1
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod