Mastoza fibrochistica

Diagnosticare Palparea sanilor

Primul pas in diagnosticarea afectiunii este autoexaminarea sanilor, indicat fiind sa se faca lunar, cam la 10 zile de la prima zi de menstruatie. Palparea se face cu degetele alipite si in extensie, prin miscari circulare, succesive.

Se palpeaza sistematic toate zonele sanilor, apoi axilele, regiunile subclaviculare si laterocervicale, in timp ce pacienta sta in sezut, in picioare si culcata in decubit dorsal.
"La inspectie se poate observa o marire in volum a glandei mamare. La palpare se pot decela nodulii de dimensiuni diferite de la cativa milimetri pana la 2-3 centimetri, care sunt in stransa corelatie cu modificarile hormonale ale ciclului menstrual", a declarat medicul de obstretica si ginecologie, Radu Vladareanu.



Caracteristicile nodulilor

"Acesti noduli nu prezinta aderenta cu tesutul mamar din jur, sunt mobili fata de piele si de restul glandei, bine delimitati, putandu-si modifica dimensiunile pe parcursul ciclului menstrual. De obicei nu se constata adenopatie axilara", a adaugat specialistul.

Tumorile benigne nu au consistenta dura si nu modifica mobilitatea sanului pe planul subiacent, spre deosebire de tumorile maligne care sunt unice in general, au consistenta crescuta si confera aderenta mamelei fata de planurile profunde.


Investigatii


Diagnosticul mastozei fibrochistice trebuie pus de catre medicul specialist, pe baza anamnezei (discutia cu pacienta), a examinarii clinice si a examenelor paraclinice: ecografia mamara, dozajul hormonal cu evidentierea cantitatii de estrogen, protesteron si prolactina, si mamografie daca medicul considera ca este cazul.


Ecografia confirma prezenta unor mici tumori fibroase, a unor formatiuni chistice si determina dimensiunea lor.

Mamografia se efectueaza numai in cazul depistarii unui nodul suspect la femeile cu risc crescut de cancer mamar. Acest test este indicat femeilor care au cel putin 40 ani. La femeia tanara, mamografia nu este sugestiva deoarece glanda ei mamara este activa, bine dezvoltata, iar la mamografie nu se va vedea decat o mare masa glandulara radioopaca (apare alba pe mamografie) care va eclipsa prezenta oricarei formatiuni intraglandulare.

"Ecografia poate fi utila in stabilirea diagnosticului la orice varsta, in schimb mamografia nu este indicata in cazul adolescentelor", a declarat medicul ginecolog, Radu Vladareanu.


  • testul de sarcina, deoarece simptomele caracteristice puseelor din mastoza fibrochistica se pot regasi si in sarcina;
  • biopsia mamara, chiar daca apelam la mijloace imagistice pentru a vedea numarul si localizarea nodulilor, niciodata nu putem avea certitudinea daca acei noduli sunt sau nu cancerosi;
  • rezonanta magnetica nucleara (RMN), indicata pentru a obtine imagini computerizate ale sanilor. RMN-ul poate evidentia traumatisme, infectii, inflamatii, diferite tumori cu localizare mamara, locul unde se afla formatiunea/formatiunile precum si numarul acestora si raportul lor cu glanda mamara.


Nodulii duc la aparitia cancerului?
    
"
S-au observat transformari maligne ale epitelilului acestor leziuni, precedate de aparitia elementelor displazice, de aceea mastoza fibrochistica poate fi considera o boala precanceroasa", precizeaza Prof.Dr.
Radu Vladareanu.

Potrivit studiilor frecventa cancerului este de 3-4 ori mai mare pe leziuni preexistente, formate de mastoza fibrochistica, transformarea canceroasa producandu-se prin invazia tesutului glandular mamar din jur.                   
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • otilia pe 5 Feb 2009, 14:41
    http://interviuri-artisti.materiale-pictura.com/

    Am urmat timp de opt luni un tratament cu acupunctura si fitoterapie la d-l dr. Codrut Tutu, fara niciun rezultat. Ceea ce vreau sa spun este ca exista persoane care nu raspund la tratamentul cu acupunctura, in ciuda faptului ca d-l dr sustine contrariul si garanteaza vindecarea.

    0
    4

  • maya mayon pe 26 Ian 2009, 11:47
    intrebare

    Buna ziua, doresc sa imi raspundeti la intrebarea cand anume din perioada unei luni este cel mai optim pt prezentarea la ECO mamar? Exista o anumita perioada din luna mai optima? Multumesc

    0
    3

  • Ella pe 24 Ian 2009, 09:16
    Cit de grav este ...?

    Foarte bun articolul dar va rog sa dati informatii si pentru femeile care au acest diagnostic de peste 10 ani, au intrat la menopauza de 10-15 ani, au varsta in jur de 60 ani si la care durerile sunt de cateva zile si fara sa cedeze la niciun medicament, si care au fost avertizate (ecografie+mamografia) ca au cancer. Credeti ca mai au vreo sansa de supavetuire si cit. Cu mii de multumiri Ella

    23
    9

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod