Emma Roberts

Emma Roberts, despre cum i-a afectat endometrioza fertilitatea: „Mă simțeam de parcă făcusem ceva greșit“

Actrița s-a confruntat din adolescență cu simptomele endometriozei, dar a a fost diagnosticată cu această afecțiune abia când se apropia de 30 de ani.
Din pacate, atunci cand a primit diagnosticul, fertilitatea sa fusese deja afectata, ceea ce a determinat-o sa ia decizia de a-si ingheta ovulele.

Actrita care a jucat recent in productia Netflix „Holidate” a vorbit despre acest subiect intr-un interviu pentru numarul din decembrie al revistei Cosmopolitan realizat de prietena sa Stephanie Danler, autoarea romanului „Sweetbitter”. In momentul acordarii interviului, Emma se afla in a 28-a saptamana de sarcina.

Actrita a povestit ca in viata de adult a fi mama nu a reprezentat o prioritate pentru ea.
Totul s-a schimbat, insa, in urma cu cativa ani, cand a fost diagnosticata cu endometrioza. Afectiunea survine cand se formeaza in locuri neobisnuite un tesut similar endometrului, mucoasa care captuseste interiorul uterului. Tesutul poate fi localizat in afara uterului, pe ovare, pe trompele uterine sau chiar pe intestine, chiar si la nivelul organelor din cavitatea abdominala. Presiunea pe care o exercita asupra nervilor poate provoaca durerile asociate cu endometrioza, durere in timpul actului sexual si ciclu menstrual prelungit.

„Prapastia durerii dintre sexe”


„Mereu aveam crampe si cicluri foarte dureroase, atat de rau imi era ca nu ma puteam duce la scoala, iar mai tarziu trebuia sa-mi anulez intalnirile”, a spus Roberts.
„I-am spus doctorului meu, care n-a stat la discutii si m-a trimis acasa, crezand ca exagerez. Aproape de 30 de ani, am simtit ca trebuie sa discut cu un medic femeie. A fost cea mai buna decizie. Mi-a facut analize, m-a trimis la un specialist. Finalmente, a venit confirmarea ca nu exageram”, a povestit ea.

Din pacate, experienta prin care a trecut actrita cu primul doctor este una raspandita. Studiile au aratat ca medicii barbati nu dau atentie durerilor de care se plang femeile, un fenomen denumit „prapastia durerii dintre sexe”, scrie Refinery29.
Citește continuarea pe andreearaicu.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod