Cum alegi metoda de contraceptie potrivita tie?

Este recomandat sa alegi metoda contraceptiva cu ajutorul medicului ginecolog. Iata care sunt cele mai cunoscute metode contraceptive cu indicatiile, contraindicatiile, avantajele si dezavantajele lor.

Este recomandat sa alegi metoda contraceptiva cu ajutorul medicului ginecolog. Iata care sunt cele mai cunoscute metode contraceptive cu indicatiile, contraindicatiile, avantajele si dezavantajele lor.

 

Planificarea familiala naturala


Cunoscuta ca "metoda calendarului" presupune planificarea si prevenirea sarcinilor prin abstinenta sexuala in timpul fazei fertile a ciclului menstrual. Cum recunoastem aceasta faza? Ciclul fertilitatii are trei faze:

  • Faza 1, relativ infertila, se intinde de la menstruatie pana la inceperea dezvoltarii foliculului ce va deveni ovul. Durata acestei faze poate fi variabila de la un ciclu la altul, ceea ce poate fi o problema in controlul fertilitatii.
    In aceasta faza, mucusul cervical este redus cantitativ, gros, vasscos si opac;
  • Faza 2, faza fertila se intinde pana la 48 de ore dupa ovulatie. Faza fertile tine 6- 8 zile la fiecare ciclu (spermatozoidul are capacitatea de fertilizare a ovulului mai mult de 5 zile in mucusul cervical ce este produs abundent in aceasta faza. Acest mucus este subtire, elastic, dar si lichid. Maximul secretiei cervicale de mucus se atinge la maximul sectretiei estrogenice, nu mai mult de 3 zile inainte de ovulatie. Daca o perioada de 24 de ore e rezervata fecundatiei ovulului, atunci a 4 a zi dupa maximul secretiei marcheaza sfarsitul fazei fertile;
  • Faza 3, faza infertilitatii absolute de la 48 de ore dupa ovulatie pana la debutul menstruatiei.
    Dureaza aproximativ 10-16 zile si este mult mai sigura decat faza 1. Cantitatea de  mucus scade brusc si uneori dispare complet. Mucusul este gros, vascos si opac, ca cel din prima etapa a ciclului. Temperatura corporala bazala creste cu 0,25 – 0,5 grade C in timpul fazei postovulatorii, asa incat, ea poate indica doar sfarsitul fazei fertile.

 

Metode de bariera


1. Prezervativul – este eficient, sigur si relativ ieftin. In plus, protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si astfel indirect impotriva cancerului de col, iar efectele lui sunt reversibile.
2. Spermicidele – includ creme, unguente spume, supozitoare si nu se folosesc de obicei cu alte metode contraceptive.
3.

Diafragma si capisonul cervical – au forma de cupola si sunt realizate din latex. Baza cupolei este formata dintr-un inel metalic acoperit cu cauciuc si se monteaza intre fata posterioara a simfizei pubiene si fundul de sac posterior al vaginului.

 

Dispozitive intrauterine (DIU) sau sterilete


Avantaje: un nivel crescut de eficienta; absenta efectelor metabolice sistemice associate si asigura o protectie indelungata printr-o singura interventie.

Tipuri de DIU: DIU din plastic impregnate cu bariu – pot fi lasate in uter pe o perioada nedeterminata; DIU din cupru – trebuie schimbate la sase ani si DIU cu progesteron in forma de T trebuie inlocuit la 1 an.



Complicatii: sangerare uterina; perforarea fundului uterin fie la insertia DIU, fie la distanta prin migrarea acestuia; infectia  - salpingita, abcesul tubo-ovarian; sarcina asociata cu DIU, urmata de avortul spontan, daca DEIU este lasat in situ; sarcina extrauterina.

Se recomanda sa nu se implanteze DIU la nulipare din cauza riscului de afectare a fertilitatii viitoare.

 

de Cornelia Popescu,
medic specialist obstretica-ginecologie
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 1 Dec 2016, 19:15
    curiozitate

    am facut dragoste cu prietenul meu dupa 4 zile dupa terminarea menstruatiei si sunt sub tratament d a face copii nu am ramas nikiodata gravida si sincer nu as dori sa se intample chestia asta acum. spunetimi va rog daca e posibil sa raman acum ...:((((

    0
    0

  • lory pe 6 Iun 2011, 12:13
    metoda calendarului explikta simplu

    metoda calendarului este asta: sex neprotejat fara pb cu 8-9 zile inainte de ciclu si 8-9 zile dupa!adik dak ai ciclu pe 10 o poti face de pe 2 pana pe 10 si de pe 10 pana pe 18-19!!sincer eu abia acum incerc metoda asta dar am cerut mai multe pareri si toate spun ca functioneaza f bn...!!! peste o luna sau 2 intru iar si va spun si parerea mea!!oricum fata de expliktiile de pe site-uri asta este cea m clara.

    6
    6

  • onutta21 pe 7 Mar 2011, 12:35
    dureri

    si eu am dureri ingrozitoare al ciclu ,folosesc injectabile calmante si de aceea folosesc anticonceptionale ca ma simt bine de la ele dar totusi am o problema cu ele si as vrea sa le intrerup .m-am ingrasat de la ele ce este drept nu rau

    0
    1

  • mirela pe 7 Mar 2011, 01:58
    Crina

    Crina, ai fost protejata dupa 7 zile, stai linistita. Dar daca nu te simti bine cu Dianele nu le mai folosi. Sunt cam puternice, si daca nu ai probleme de sanatate pt care sa le iei atunci nu e ok sa le iei strict ca si contraceptive. Daca vrei sa scapi de dismenoree vorbeste cu medicul despre Nuvaring. Are doza de estrogen mai mica si nu te va ingrasa.

    0
    1

  • Daniela D Dana pe 3 Ian 2011, 22:00
    durata contraceptiei

    Buna seara ! Pe scurt, va spun ca am 40 ani, nu am copii, in 1997 ovarectomie stanga. Intotdeauna am avut dureri mari la menstruatie, dar, dupa interventia chirurgicala, au devenit insuportabile. In primele doua zile nu ma duc la servici, mi-i se administreaza calmante injectabile, varsaturi, chiar si pierderi de cunostiinta, din cauza durerilor. Din 1997 iau microgynon, pentru scaderea intensitatii durerilor.Anul 2010 am fost din nou operata de chist si un mic fibron. Continui cu microgynon dar am dureri ingrozitoare in continuare. Mi-i s-a spus ca este prea indelungata administrarea acestuia si ar trebui sa incetez cu contraceptivele, dar, nu stiu ce sa fac. Parerile medicale sunt impartite iar eu traiesc in continuare cu aceste dureri. Ce ma sfatuiti ? Multumesc

    2
    0

  • crina pe 15 Dec 2010, 21:37
    contraceptive Diane 35

    da bineinteles k am continuat sa le iau.mai am cateva zile si termin tableta, dupa care ar trebui sa-mi vina menstruatia.ma simt balonata si m-am ingrasat putin la burta si de aceea sunt putin stresata.dar au inceput sa apara si durerile menstruale obisnuite asa k n-ar mai trebui sa stau pe ganduri, dar se stie cum e.multumesc pt raspuns!

    1
    1

  • ena pe 15 Dec 2010, 00:13
    pt crina

    daca ai lu-at pilula si in a 7 zi si continui sa iei nu este nici o problema....normal ar trebui sa iti iei pilula zi de zi ca totusi este 1% sanse sa ramai insarcinata. cel mai sigur pt tine, dupa 2 sapt fati un tes de sarcina.

    2
    0

  • crina pe 14 Dec 2010, 20:09
    contraceptive Diane 35

    Buna seara.as vrea sa stiu, este vreun risc de sarcina daca am luat pilula in a 4-a zi dupa ce mi s-a terminat menstruatia(a incetat sangerarea)?Mentionez k e pt prima oara knd folosesc anticonceptionale.Dupa ce am inceput pilulele am avut contact sexual neprotejat a 7-a zi.Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede posibil.Multumesc!

    1
    0

  • simona pe 14 Aug 2010, 19:42
    metode contraceptie pt prevenirea bolilor sexuale

    vreau ceva sigur impotriva preveniri bolilor sexuale pt k prietenul meu are o oarecare teama k prezervativul nu este sigur astept raspuns multumesc frumos k respect simona o zi buna

    0
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod