400.000 de români au obezitate morbidă: Singura lor soluție e operația

Obezitatea afectează tot mai multe persoane, iar costurile acestei boli sunt foarte mari


În ultima vreme, tot mai mulți români apelează la chirurgi mai mult din dorința de a arăta bine, nu din nevoia de a fi sănătoși.

În jur de 400.000 de adulți din România au obezitate morbidă, la care răspunsul terapeutic mai poate fi așteptat decât prin așa-numita chirurgie metabolică, prin intervenții chirurgicale, care sunt extrem de costisitoareDr. Maria Moța
"Chirurgia metabolică (...) se adresează "eșecurilor" terapiei nutriționale.
Indicația actuală este de indice de masă ponderală peste 35 %, peste 35 de kilograme pe metru pătrat (...) sau peste 40 (...) acea obezitate numită morbidă. Este o intervenție dificilă și cu multe complicații posibile postoperatorii. Necesită îngrijiri speciale și nu este decontată de sistemele publice de asigurări de sănătate, nicăieri în lume. Deocamdată, se discută foarte aprins în SUA dacă și cum să se deconteze și mi se pare în Suedia. Mai nou, din câte îmi spun colegii care lucrează în centrele private, (...) există mulți oameni care confundă chirurgia bariatrică cu cea estetică"
, atrage atenția prof.
univ. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

Acesta va prelua sâmbătă președinția Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în ultima zi a celei de a 41-a ediții a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, manifestare științifică la care sunt prezenți peste 900 de specialiști, relatează Agerpres.


Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod