10 semne că micuţul tău are nevoie de aparat dentar

Orice copil care nu poartă la vârsta potrivită acest dispozitiv pentru a preveni o serie de anomalii dentare va avea probleme cu dantura când va fi adult.

Cele mai recente studii arată că mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar, iar lipsa unui tratament corespunzător duce de cele mai multe ori la afecţiuni stomacale cauzate de o masticaţie defectuoasă, la apariţia cariilor şi la imperfecţiuni ale pronunţiei, dar şi alte probleme de sănătate.

Purtarea unui aparat dentar pentru copii este mai mult decât o necesitate estetică şi, cu toate că sunt situaţii în care este foarte clar că cel mic are nevoie de aparat dentar, în cele mai multe cazuri acest lucru nu este evident. Orice copil care nu poartă aparatul dentar la vârsta potrivită pentru a preveni o serie de anomalii dento-maxilare va ajunge la vârsta adultă cu probleme mult mai greu de corectat.

 

”Primul control la medicul specialist ortodont este bine să fie făcut în jurul vârstei de 6-7 ani. Tratamentul ortodontic la această vârstă e mai uşor de aplicat în cazul în care se poate; copilul se află în perioada de creştere, iar rezultatele se obţin mult mai rapid într-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplică după 12-14 ani presupune purtare de aparat fix de cele mai multe ori”
, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog la clinica Andra Smile.  

Cum îţi dai seama că are nevoie de aparat dentar?


- Copilul pierde dinţii de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate, altfel decât în schema de schimbare a dinţilor;
- Dinţii de lapte sau cei permanenţi sunt strâmbi, încălecaţi sau prea rari (ca şi cum ar avea un dinte sau mai mulţi lipsă);
- Mestecă sau muşcă din alimente cu dificultate;
- Fălcile nu se suprapun corect una peste alta, par strâmbe sau produc sunete la atingere;
- Copilul îşi muşcă adesea obrazul accidental;
- Respiraţia este neregulată sau şuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă.
- Îşi suge des degetele (mult timp după ce a depăşit perioada de sugar);
- Fălcile şi dinţii sunt mult mai mari şi disproporţionate în raport cu restul feţei;
- Suferă de bruxism (scrâşneşte dinţii în special noaptea);
- Auzi cum mandibula pocneşte când copilul deschide gura sau mănâncă.

”Puteţi începe prin a face o vizită unui specialist în stomatologie generală, care va examina dantura copilului, va trata şi rezolva eventualele carii şi îl va sfătui despre igiena bucală.
Dacă există semne de dezvoltare anormală, dentistul vă va îndruma către un specialist ortodont, care va şti cu exactitate dacă e sau nu cazul unui aparat dentar. Ţineţi minte că poziţionarea incorectă a dinţilor şi măselelor poate conduce la probleme de sănătate, cum ar fi afecţiuni ale gingiei, pierderea prematură a dinţilor (un dinte strâmb se rupe mai uşor), carii dentare (din cauza poziţiei defectuoase, dintele strâmb nu poate fi spălat eficient, iar resturile alimentare favorizează apariţia cariei), dar şi probleme cu digestia (din cauză că alimentele nu sunt bine mestecate) şi multe alte probleme de natură psihică care se vor rezolva mult mai greu la o vârstă mai înaintată.
Prevenţia acestora este mult mai sănătoasă şi simplă decât v-aţi imaginat!”
, adăugă dr. Andra Custură.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod