Chef Paul Siserman recomandă Salată de creveți cu calamari și sos de Liguria

Regiunea Liguria, casa Cinque Terre, Portofino și Genova, este și gazda unora dintre cele mai bune preparate culinare din Italia (inclusiv pesto genovese, minestrone și focaccia). Datorită faptului ca Liguria se află pe coastă, fructele de mare și pestele fac parte din dieta acestui loc, astfel că multe dintre mâncărurile și rețetele faimoase ale regiunii au fost inventate, mâncate sau livrate pentru prima dată de către pescari.
"Doar un Ligurian ar fi putut avea ideea de a naviga dinspre Vest ca să ajungă în Est", scria unul dintre biografii lui Columb. Nu întâmplătoare sunt cuvintele acestuia, mai ales că atunci când facem referire la Genova, capitala regiunii și locul de naștere al lui Columb, contrastele sunt litera de lege. De la arhitectură la așezare, de rangul locuitorilor până la istorie.

Un fapt rămâne însă fără echivoc: locuitorii din regiunea Liguria mănâncă foarte bine și sănătos.
Fără a detalia cu elemente deja cunoscute vouă atunci când vorbim dspre fructele de mare și legume, vă propun o rețetă absolut delicioasă, inspirată din bucataria italienilor din Liguria: Salată de creveți cu calamari și sos de Liguria.

Sos de Liguria:

Pentru acesta, aveți nevoie de: Ulei de măsline extra virgin, 50 gr de frunze de pătrunjel, 50 gr de muguri de pin, 1 hamsie, 5 măsline fără sâmburi, 6 gr de capere sărate, 1/2 cățel de usturoi, 20 gr de pesmet, 1 lingură de oțet de vin roșu, fulgi de ardei iute.


Mod preparare:

Se pun pătrunjelul, mugurii de pin, anșoa, măslinele, capere, usturoi și pesmetul la un blender și se macină, adăugând oțet de vin roșu și ulei de măsline suficient pentru a forma un sos gros, neted. Se codimentează cu sare și piper și se pune deoparte.

Apoi, avem la îndemână: 3 creveți tiger pawn x4; 1-2 baby calamari x4; 2 cartofi (nu mari ) x4; 50 gr fasole verde x4; 3 roșii cherry x4; 20-30 gr Unt x4; Cognac (o ciotolă mică) x4; sare și piper.

Cartofii se curăță, se taie în 4 sau 8 bucăți - depinde de mărime, apoi se fierb ca pentru salată  (nu piure) și se pun deoparte.
Fasolea se blanșează, se stoarce și se codimentează cu ulei de măsline, sare și piper; se pune deoparte. Roșiile cherry se trag în tigaie (ulei, sare și piper). Se curăță creveții și calamari. Calamarii se crestează pe partea exterioară și se pun la prăjit în tigaie, la foc iute timp de 30 de secunde. Creveții se trag la tigaie în puțin unt și se flambează cu cognac. În ceea ce rămâne în tigaie se pun cartofii, apoi se condimentează cu sare, piper și fulgi de ardei iute.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman (InkChef)
www.paulsiserman.ro
chef-paul-siserman
chef-paul-siserman
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod