paste

Tagliatelle cu spanac şi creveţi by Chef Paul Siserman

Tagliatelle au fost întotdeauna categoria de paste cea mai reprezentativă pentru oraşul Bologna. Originea acestora este învăluită de mister, iar italienii au avut grijă să creeze legende care să facă şi mai atractiv acest preparat.
Una dintre acestea ne spune că tagliatelle au luat naştere datorită Lucreziei Borgia. Era anul 1487. Giovanni II de Bentivoglio, lord de Bologna, a cerut Chef-ului personal să organizeze un banchet plin de fast în onoarea Lucreziei, care avea să viziteze oraşul. Ea urma să se mărite cu Ducele Alfonso D’Este, astfel că Bentivoglio ţinea morţiş să marcheze acest moment. Chef Zafirano s-a pus imediat pe treabă şi, printre mâncăruri alese, a creat un nou tip de paşte, tăind clasica lasagna în forma unor fâşii aurii lungi, în onoarea părului blond al viitoarei mirese.

Adevărată sau nu această poveste, rămâne însă certitudinea că tagliatelle fascinează mereu gustul celor care optează pentru un preparat care le are la bază.
M-am gândit să gătim împreună Tagliatele cu spanac şi creveţi.

Ingrediente:

Aluat tagliatelle:
200 gr făină tip 00 (+cca 250 gr pentru întins)
2 ouă mari sau 4 gălbenuşuri
250 gr spanac
150 gr creveţi
100 gr unt
25ml congac
1 căţel usturoi
20ml de ulei
sare/piper

Preparare:

Se face aluatul de tagliatelle, apoi se lasă în frigider, aproximativ o jumătate de ora, învelit într-o folie alimentară.
Se întinde cu ajutorul unui sucitor pătură, dinspre mijloc spre exterior, până are o grosime uniformă pe toată suprafaţă de câţiva milimetri.
Se rulează şi se taie în grosime de circa o jumătate de centimetru.
Se fierb 2, maxim 3 minute.
Spanacul se trage la tigaie în jumătate din cantitatea de unt şi o lingură de ulei (până se îmoaie). Se codimentează cu sare şi piper.
Creveţii se curăţă şi se trag la tigaie în unt. Când sunt aproape gata, se codimentează cu sare, piper şi se flambează cu cognac.
Când sunt fierte tagliatellele, se pun peste creveţi şi se montează farfuria punând spanacul bază şi restul compoziţiei deasupra.
Până data viitoare, fiţi inspiraţi în bucătărie şi în viaţă!

Chef Paul Siserman (InkChef)
chef-paul-siserman
chef-paul-siserman
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod