11 solutii care iti armonizeaza viata de cuplu

Certuri dese, accese de gelozie, probleme financiare, pierderea unei sarcini - sunt cateva dintre problemele care pot afecta viata de cuplu. Despre posibilitatile de rezolvare ne vorbeste psihologul Madi Vasile.

Certuri dese, accese de gelozie, probleme financiare, pierderea unei sarcini - sunt cateva dintre problemele care pot afecta viata de cuplu. Despre posibilitatile de rezolvare ne vorbeste psihologul Madi Vasile.

In multe cazuri, este necesar ajutorul specializat din partea unui psiholog. Cuplurile pot discuta cu un psihoterapeut care le poate face cateva recomandari.

In cadrul Atelierului de psihologie de la Constanta (Psihologia: arta de a iubi viata), din perioada 20-22 februarie, va avea loc o discutie pe aceasta tema, unde cuplurile pot adresa intrebari si pot afla informatii suplimentare despre sanatatea in cuplu. 

Ne certam des. Inseamna ca nu ne potrivim?


Mai curand inseamna ca aveti monologuri simultane in loc sa purtati un dialog, ca il auziti pe celalalt, dar nu il ascultati, ca il priviti, dar nu il vedeti, in sfarsit, inseamna ca, in loc sa comunicati, doar spuneti cuvinte. Iar daca, dupa ce va trece supararea, realizati ca v-ati certat "dintr-o prostie", mai poate insemna si ca aveti prea mult timp.

Cat de normala este gelozia in cuplu?


Normal sau anormal, iata doi termeni dificil de definit. Ce inseamna "normal"? Ce este "normal"? Cine decide ce este "normal" sau nu si dupa care reguli? Pe de alta parte, e un fapt de observatie comuna frecventa ridicata cu care gelozia apare in viata cuplurilor, iar acest criteriu poate indica, statistic vorbind, normalitatea.


Fireste, cand gelozia devine impovaratoare, ea devine indicatorul unei stari cvasiperpetue de nesiguranta, neincredere, inadecvare, teama, egocentrism, imaturitate. In consecinta, iti sugerez ca, in loc sa te intrebi cat de "normala" e gelozia intre parteneri, sa reflectezi mai indeaproape la cat de multumita te simti in relatia ta. Astfel, ai posibilitatea de a considera gelozia drept unul dintre variatele aspecte ale vietii in doi, un "ingredient" al acesteia, daca vrei. Care poate da savoare ori... dimpotriva!   

Ce pot face pentru a evita micile conflicte?


Comunica! Adica fii atenta si la punctul de vedere al celuilalt. Asculta, empatizeaza, intelege.
Imagineaza-ti, fie si pentru o clipa, ca te afli in locul lui. Sigur exista o bruma de adevar in ceea ce spune. Un adevar nu neaparat diferit de al tau. Vorbiti pe rand, fara sa va intrerupeti – e o forma de respect! Priveste opiniile pe care le aveti ca fiind doar diferite, nu obligatoriu conflictuale. Transformati contrariile in motive de a va redescoperi unul pe celalalt. E important sa va completati, nu sa semanati pana la identitate.

Situatia financiara ne poate afecta relatia?


Da, in masura in care "finantele" au avut rol in stabilirea relatiei voastre. Da, daca nu va puteti imagina traind dincolo de un anumit standard de viata, cu care sunteti obisnuiti, fie ca vorbim de prea putini bani, fie de prea multi! Da, atunci cand vedeti in partener doar un companion de "vreme insorita".
Nu, atunci cand relatia voastra e matura, armonioasa si trainica. Si cand a renunta la celalalt e ca si cum ai renunta la tine.
 

Comentarii (31)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alina pe 27 Nov 2014, 12:04
    iubesc un barbat insurat

    am avut o relatie de 3 ani jumate care nu sa terminat tocmai frumos l-am intalnit pe el care ma ajutat sa depasesc momentul suntem de 7 luni impreuna simt ca nu mai pot fara el ii simt lipsa cand nu e langa mine imi tresare inima in piept numai la gandul ca o sa-l vad problema e ca el este insurat de 12 anii casnicia lui nu mai functioneaza de foarte mult timp vrea sa divorteze dar momentan nu are putere ceva il retine imi spune sa am rabdare ca totul o sa fie bine si ca o sa fim impreuna ca ma iubeste si ca doar pe mine ma vrea am incredere in el eu am 25 ani si el 38 incerc sa il inteleg imi e greu nu pot sa il pun in situatia sa aleaga asta ne-ar strica relatia noastra...ce sa fac cum sa pot sa accept asta si cum sa mai am rabdare pana poate sa ieie o decizie

    1
    1

  • georgiana pe 14 Oct 2013, 12:31
    11 solutii

    Eu sunt divortata de 4 ani am 2 fetite superbe,si nu credeam ca o sa mi mai refac viata cu altcineva dar am intalnit un barbat din alta tara suntem de 2 ani impreuna si vreau sa spun ca nu se compara cu barbati de la noi stie sa aprecieze si sa respecte femeia,plus ca se poarta cu fetitele de parca sunt ale lui,daca nu va mai simtiti iubite si respectate nu ar trebui sa traiti in trecut si sa aveti curajul sa o luati de la capat ca niciodata nu stii ce surprize iti rezerva viata

    2
    2

  • luis malik pe 5 Sep 2013, 15:44
    probleme din cauza fam.. ei ..

    multumesc pentru sfat adik 0 raspuns daca lasa o femeie comentariu acesta ii raspundeati foarte repede asa sunt femeile ... infine succes ...

    1
    0

  • luis malik pe 3 Sep 2013, 21:19
    probleme din cauza fam.. ei ..

    buna si va salut am 25ani sunt cu iubita mea de 4ani facem 5ani acum in noiembrie, am avut o relatie grea in care neam ascuns si ne ascundem de familia ei. mama a decedat in urma cu 4ani cu tata nu vorbesc cu fratele meu nu vorbesc .. tot din cauza acesttei relati ... insa eu si iubita mea ne iubim fenomenal de mult , dar ca deobicei este un dar ... tatal ei are probleme cu bani joaca la cazino a pirdut 2-3 case pe ea din vorbe urate nu a scoso cand a auzit k este cu mine , apoi am ales sa plecam de parte de ei suntem in afara romaniei pentru iubirea nostra .. eu am avut ideea, ea acceptat , apoi ea a inceput sa ii ajute cu bani eu nu muncesc doar ea munceste nu prea ne ajungem cu bani din 1200e platim chirie 550e plus mancare transport etc plus le trim 300e pe luna , eu nu sunt de acord pentru k vreau sa facem ceva pentru noi 2 apoi daca putem ajuta ok..insa ea nu prefera sa se certe cu mine imi da ocazi multe de ama purta urat cu ea de a injurao casa nu dau in ea fac asta ea ma provoaca . eu ce inteleg din relatia mea cu ea este ca ar renunta la mine pentru ei .. insa ce ma deranjeaza este k a cautato doar cand a avut probleme ei suntem de 1an plecati abia acum 2luni a vb cu ea este ok asa ceva? de ziua ei nici un msj cu la multi ani nimic nimic . are o casa aspus sa vina sa o vanda e pe numele iubitei mele . sa dus degeaba a chemat tigani acolo sa o oblige sa platesca 2mii de euro e corect ce sa intampla cu mine ....?: eu nu stiu ce sa fac pentru ca o iubesc dar nu mai suport situatia asta .. astept un raspuns multumesc mult pentru romanul meu :D sanatate nu mai bine iubitiva mult si respectativa bafta

    0
    0

  • viviana pe 9 Mar 2013, 21:47
    MINCIUNA

    SUNT VIVIANA AM 26 DE ANNI STAU CU UN BAIAT DE 3 ANI STAM IMPREUNA IN CASA CAND L AM CUNOSCUT ERA SINGUR MIA ZIS CA A FOST CASATORIT IN FINE DAR EL SI ACUM VB CU FOSTA SOTIE IN FIECARE ZI SI MINTE CA A DAT DIVORTUL INTRE TIMP EU AM AFLAT CA NU ESTE ADEVARAT NE CERTAM MEREU. NU AM INCREDERE NU COMUNICAM EL ARE 34 DE ANI CAND AJUNGE A CASA STA NU MAI CU TELEFONUL INCHIS FIECARE CUVANT AL SAU SIMT CA MA MINTE MA INSELAT DE NENUMARATE ORI SI AM AFLAT NU STIU CHIAR CE SA MAI FAC SI MINTE CEL PUTIN NU RECUNOASTE UN SFAT CINE IMI POATE DA MULTUMESC

    3
    1

  • angelica pe 7 Oct 2012, 11:40
    11 solutii

    eu am o relatie de 8 ani si o fetita de 3 ani si recunosc ca amandoi am trecut prin multe dar pentru ca amandoi eram intr-o depresie si nu stiam ce sa facem sa avem o familie fericita am stat de vorba despre fiecare aspect din viata noastra. nu trebuie sa te rusinezi cand stai de vorba cu el chiar si despre sex. iubitul meu s-a aratat fff incantat cand am discutat si akm avem o relatie nemaipomenita.discutam despre orice. important este sa sti sa il asculti si sa ii vorbesti la timp despre fiecare lucru care te deranjeaza iar el la randul lui te va intelege .comunicarea in familie este cea mai importanta la fel ca si intelegerea .

    0
    0

  • erna pe 1 Dec 2011, 22:00
    gelozia

    Buna tuturor! Sunt casatorita de 13 ani ,il iubesc si ma iubeste dar cred ca nu este suficient,am momente de disperare ,nu mai stiu cum sa ma mai comport,servici, casa ,doi copii. Situatia citeodata este alarmanta.nimic nu este bine atata timp cit sunt la serviciu sau nu stie unde sunt timp de un minut. Ca sa ma duc la baie , la servici trebuie sa-l sun ,ca sa ies sa cumpar o apa trebuie sa-l sun sun, trebuie sa/i raportey totul 24

    0
    0

  • naty1313 pe 15 Mar 2011, 17:07
    e un copil!

    Pur si simplu nu se maturizeaza! daca ar putea toata ziua sa se joace pe calculator, ar faceo! cand mergem la prieteni doar asta fac.se joaca pe computere.Sunt cu el de 6 ani dar nu vrea sa se maturizeze si sa ia viata in serios.Nu stiu ce sa mai fac!

    6
    1

  • Ani pe 11 Dec 2010, 22:00
    Am ajuns sa nu il mai recunosc

    Dupa o relatie de prietenie care a durat aproape 5 ani, ne-am casatorit. Daca inainte era o persoana care nu se enerva deloc, era bland, rabdator, increzator, afectuos, la un an de la casatorie a devenit aproape ne nerecunoscut. Ne certam din orice lucru minor, atunci cand am o parere diferita de a lui, daca se intampla sa uit un lucru spus de el, ma acuza ca nu i-am acordat suficienta atentie, daca nu impartasesc un principiu de-al sau, crede ca sunt orgolioasa. I-am reprosat ca s-a schimbat mult si ca nu l-am cunoscut suficient inainte de a ne uni destinele. Mi-a raspuns ca incapatanarea mea l-a determinat sa reactioneze astfel. M-am analizat de multe ori in relatia noastra de cuplu si ceea ce el numeste orgoliu este de fapt un alt mod de a vedea lucrurile. Pentru mine este f importanta libertatea de exprimare, impartasirea opiniei personale, chiar daca nu coincide cu felul meu de a gandi si ii respect dreptul la libera exprimare interlocutorului. Ce ma sfatuiti sa fac pentru a ne salva casnicia? Mi-e teama sa nu ajungem sa ne comportam ca doi straini si ulterior sa divortam. Il iubesc foarte mult si imi doresc sa redevina persoana calda si iubitoare din trecut!

    12
    2

  • laisa pe 27 Mai 2010, 21:46
    doar fitze sau ce?

    eu am un pritene, dar tot timpul e suparat k nu am timp sa vb cu el, dar am, insa altadata trebuie sa merg undeva si programul se schimba putin, dar de aceea comunicam des si mult, insa nu ii place k nu vb cu el aproape toata ziua, dar mai trebuie si eu sa merg pe la sala, pe la meditatii (k ink sunt eleva), pe la colege, pe la un suc cu fetele, etc. deci nu k ma controleaza, ci se cam supara si intristeaza sau cade intr-o depresie. ce e de facut?

    11
    0

  • Joana pe 15 Mai 2010, 17:29
    Nu este corect

    De ce intotdeauna sa stam cu frica,ca o sa ne lase si sa ii cocolosim,esti prietena sau sotia lui,nu mama si trevuie sa inteleaga asta,sa te vada asa cum esti si sa te respecte,nu sa stai ca proasta ca iti mananci nervi cu el.Iar in legatura cu comunicarea,adevarul este ca cu 90% din barbati nu poti tine o discutie,sau daca o tii tot el iese drept victima.Daca nu ii convine ca nu ai facut ceva,atunci sa te tina acasa,ca sa faci treburile casnice si sa ai timp si sa te aranjezi pt el bineinteles,ca daca nu apoi totul devine rutina si tu stau ca proasta la munca si la cratita si apoi nu esti buna ca mirosi a mancare.Deschide-ti bine ochi si daca va jigneste si in cel mai rau caz va bate nu stati sa suferiti,deoarece dupa o palma o sa vina si a 2-a s.a.apropo mi se par cei mai josnici barbati care dau in femei,daca tot te numesti barbat atunci pune-te cu cineva care are puterea ta...pupici si aveti grija de voi,voi sunteti pe 1 loc,nu stati sa suferiti ca pt voi nu sufera nimeni ;)

    5
    1

  • claudia pe 29 Ian 2010, 23:52
    11solutii

    fetelor barbatii sunt precum copii cum ii educi asa ii ai.

    8
    3

  • YOYO pe 20 Ian 2010, 10:43
    INTRATI IN CRIZA

    BUNA.DESI SUNT CASATORITA DE PUTIN TIMP,AM INCEPUT SA OBSERV PE AN CE TRECE K NU MAI E CA SI LA INCEPUT.TOT TIMPUL ARE CEVA DE COMENTAT:K E VORBA DE MANCARE,K E VORBA DE CURATENIE.......LA ORICE.DESI LUCRAM AMANDOI,I SE PARE K ATUNCI CAND VINE DE LA LUCRU TOATE TREBUIE SA FIE LA LOCUL LOR,SA-I FIE MASA GATA...TOT.PANA INTR-O ZI CAND AM ZIS CA ASA NU SE MAI POATE.ASA K AM INTRAT IN GREVA:).TREI ZILE NU AM FACUT ABSOLUT NIMIC.NICI CURATENIE ,NICI MANCARE SI NICI VASE.IN PRIMA ZI NU AM VB CU EL,APOI A INCEPUT SA ISI REVINA.SPER SA IL TINA CAT DE MULT.DUPA GREVA TREBUIE SI O DISCUTIE ASA K INTRE ADULTI.NU TREBUIE SA NE LASAM,FIINDCA EI AU CRESCUT CU IMAGINEA PARINTILOR.EI AU DREPTUL SA VINA DE LA LUCRU SA MANANCE SI SA-SI PUNA FUNDU IN FATA TV-ULUI,INSA NOI TREBUIE SA FACEM DE MANCARE,SA SPALAM ,SA FACEM CURATENIE SI MAI AVEM UN SINGUR DREPT SA TACEM.VA PUP SI SA AVETI GRIJA DE VOI

    1
    0

  • madalinadienutza pe 6 Ian 2010, 17:56
    nesigura pe mn

    de un pic de timp ma cam comport aiurea si numi dau seama ce e cu mn ce sfat miati da

    1
    0

  • Roxy pe 28 Dec 2009, 11:32
    dilema

    buna,sunt cu un baiat de aproape un an si in ultimul timp a inceput sa scartaie relatia...el sta tot timpul la calculator,nu-mi mai acorda atentie...pur si simplu s-au schimbat multe...vreau sa-mi dati un sfat in legatura cu ce sa fac.multumesc frumos si astept raspunsul vostru

    0
    0

  • ana maria pe 27 Dec 2009, 22:22
    nu e asa

    este la modul general deci nu sfatuiesc pe nimeni sa creada asa ceva si sa caute raspunsuri pe internet pentru ca fiecare pesoana este unica si nu poate fi cuprinsa in caracterizari generale care induc total in eroare

    0
    0

  • bytu pe 2 Dec 2009, 22:11
    drama

    Mare dreptate aveti dregele mele si eu am parte de tot ce ati enumerat din cauza acelui personaj. Bine ar fi sa avem puterea sa luptam mai mult pt noi si impotriva lor.NU merita tot ce facem noi pt ei si nu meritam sa fim injosite .Prindeti curaj vorbiti fiti mai aspre ,trebuie sa fim mai tari si stiu ca fiecare avem puterea asta sa nu-i mai lasam sa faca chiar ce vor ei pt VIITORUL NOSTRU VAM PUPAT

    0
    0

  • irimia alina pe 25 Oct 2009, 14:02
    oamenii sunt dificili

    Sunt casatorita de 8 ani si totul sa schimbat intre noi,eu eram calma s zimbitoare; el era mereu atent cu mine.Eu m am saturat de sacrifici el de cicaleala mea,ne iubim dare destul de greu in ziua de azi sa stai cu cineva,de multe ori deabia ne suportam pe noi insine dar apoi pe alti. Daca nu as avea copii poate ne desparteam de mult,cind ma supar pe el foarte tare si imi doresc sa plec de la elimi pare rau sa las in urma clipele frumoase petrecute impreunasi ne impacam.E greu sa convietuiesti cu cineva care are o alta educatie ,o alta parere despre viatadecit a ta.

    4
    0

  • enya_gya pe 21 Oct 2009, 00:04
    mda..

    interesant ceea ce scrieti voi si sunt deacord cu voi...numai ca nu toti barbati sunt la fel mai sunt si exceptii..dar majoritatea se comporta aidoma...pacat..nu apreciaza femeia in adevaratul sens al cuvantului...pt unii femeia e sclava barbatului...iarasi ma repet..pacat!!mare pacat

    3
    0

  • anca pe 13 Apr 2009, 15:27
    11 solutii care armonizeaza viata

    sunt de acord cu ce spun toti amicii de pe forum totul la inceput e un vis si apoi totul devine un cosmar nu stiu ce se intampla dar avem 4 ani de cand suntem casatoriti si totul s-a schimbat el nu mai este barbatul tandru si grijuliu pe care l-am cunoscut de ce trece timpul relatia se raceste ffffff mult nu stiu ce sa mai cred

    2
    2

  • FLORYCELL pe 6 Apr 2009, 11:26
    strresss

    eu una cred,ca este plictisit de mine,ma vede stresata ,nervoasa ,din cauza neajunsurile mai vine si nunta .......durere de cap..nu stiu ce sa mai inteleg,am capul calendar.nu pot sa mai ma concentrez asupra relatiei noastre...da ti mi un sfat!!!

    1
    0

  • lolo1985 pe 21 Feb 2009, 17:14
    depresie

    amo relatie cu o tipa de 1 an si ceav si am fost plekat in alta tara k ea si nu ne-a mers bine delok, ne certam permanant eu nu munceam si ea da,si asa am hotarat sa vin inapoi in tara si ea a ramas akolo cu fratele ei.eu o simtem indiferenta pe ea,si am luat amandoi hotararea sa ma intorc eu.am o saptamana si e rece tare relatia nu cred k o mai intereseaza de mine.eu sunt disperat numai cu gandul la ea sunt si nush ce sa mai fac,sunt trist si nu am chef de nimik....nu pot sa stau linistit si sa nu ma gandesc la ea.ce ar trebui sa fac si cum sa reactionez?

    0
    0

  • rucsandra pe 13 Feb 2009, 10:25
    aiurea....

    sunt de acord cu fetele,deoarece barbatii sunt.......cum sunt!stiu p propria-mi piele tot ce trebuie s stiu............aiurea,.si sotul meu s-a skimbat f.mult.sincer nu l mai recunosc:((( femeile sunt cele mai kinuite in viata asta

    3
    1

  • daniela pe 12 Feb 2009, 19:14
    viata de cuplu

    excelent material...

    3
    0

  • Angela pe 10 Feb 2009, 15:19
    11 solutii care-ti armonizeaza viata de cuplu

    Mereu citesc astfel de articole !!! In toate se spune ca noi femeile trebuie sa fim rabdatoare, calme, sa le facem cat mai multe surprize placute.....etc......DAR CAND O SA SE SCRIE CAM CE TREBUIE SA FACA EI?.......Femeile muncesc mai mult....au si servici apoi vin acasa ....la cel de-al doilea servici......si apoi sa-i mai faci si surprize! Pai dupa o zi de munca la servici si apoi munca acasa(curatenie, mancare, etc) nu vrei decat sa dormi.....FEMEILE SUNT CELE CARE TREBUIE RASFATATE MAI MULT........NU BARBATII !!!!!......SAU MACAR SA FIE EGALITATE........ Deci vrem sa citim articole......cum trebuie sa se comporte barbatii pt a le arata femeilor de langa ei ca sunt iubite, respectate......etc.... O zi placuta!

    5
    0

  • anca pe 2 Feb 2009, 10:28
    11 solutii care-ti armonizeaza viata de cuplu

    Ica - mare parte e vina noastra ca ei sunt asa. Ei se prevaleaza de prejudecatile erei patriarhale, ca doar daca le merge....Doar ca s-a schimbat contextul . Ar trebui sa le facem un update la sistem sa-i actualizam. Sunt cu totul de acord cu Dana.

    7
    0

  • ica pe 1 Feb 2009, 12:57
    sunt de acord cu Dana

    sunt de aceeasi parere , doar noi sa avem rabdare, intelegere , tact,calm,etc, etc,ei sunt barbati si asta le da doar drepturi ! noi avem servici , noi muncim si acasa , noi sa fim toleranre... ei sa se relaxeze , sa nu fie cicaliti si stresati, si daca pot sa nu imparta nici macar salariul cu sotia , ca doar ei muncesc pe banii aia ! . Pana cand sa mai rezistam?

    3
    0

  • dana pe 30 Ian 2009, 11:52
    11 solutii care-ti armonizeaza viata de cuplu

    Sincera sa fiu atata lalala si blablabla, teorie pura si hai sa vorbim discutii. Sfaturi, sfaturi si iar sfaturi, uneori foarte infantile. Teorie. Cand ajungem la practica constati ca din atata palavrageala nu te alegi cu...nimic. Stau si ma minunez! Toate sfaturile, toate pildele, totul ne este adresat doar noua femeilor. De ce oare nu sta nimeni sa-i invete pe barbati cum sa se poarte, cum sa iasa din situatii dificile pe care ei singuri le-au provocat s.a.m.d. Viata noastra ar fi mult mai usoara daca si domnii ar face cel mai mic efort ca viata in cuplu sa fie mai buna. Uneori te bati de una singura, te lovesti de incapatanarea lui, de reaua lui credinta, de infatuarea, de impertinenta lui. Si la urma urmei tot femeia e de vina ca nu a stiut sa-si pastreze casnicia, sa-si tina barbatul acasa. Dam vina pe sotie, dam vina pe amanta si culmea ...toate ocolim adevarul. Pe barbat cine-l judeca? Barbatul cum plateste? Nu credeti ca este foarte usor sa treci prin viata fara niciun fel de vina, fara niciun fel de obligatie numai pentru simplu fapt ca te-ai nascut barbat? Pana si in biblie.... Inainte intelegeam, barbatul avea grija de familie, de sotie si copii. Acum insa, cand femeia munceste pe rupte, este si barbat si femeie in casa, la ce sa stea sa-l mai gadile la orgoliu pe "DOMNUL"? Nu inteleg pur si simplu!

    1
    0

  • Ioana pe 30 Ian 2009, 11:16
    Cel mai slab articol

    O palavrageala aiurea, nimic concret, regret ca am pierdut cateva minute din viata acordand atentie acestui articol... m-ati convins, o sa acord mai putina atentie mesajelor ce imi vin de la Eva.ro

    3
    0

  • Anna pe 29 Ian 2009, 14:13
    NOI...

    cred k nu ma iubeste.c sa fac.eu il iubesc este totul pt mn.datimi un sfat.

    1
    0

  • lili pe 28 Ian 2009, 12:17
    Talmes-balmes

    Se amesteca toate problemele prin care poate trece un cuplu...si rezulta un articol.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod