iertare

Oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți

Iertarea nu vine uşor, dar atunci când ajungi să o oferi simţi că te înalţi mai presus de patimă şi de plăcerea răzbunării. De aceea oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți.
E uşor şi pe undeva de înţeles să porţi pică. Există oameni care caută răzbunare doar pentru a se simţi superiori şi puternici, acesta este felul de a trăi, de a privi viaţa şi de a se raporta la ceilalţi - se hrănesc din tensiuni şi îşi cresc fără încetare setea de răzbunare. Dar e un mod nociv de a privi viaţa şi oamenii.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, drumul spre acordarea iertării se dovedeşte un exerciţiu dificil. E greu să treci cu vederea anumite cuvinte şi fapte care ţi-au provocat durere, iar când cineva te face să suferi primul gând nu este cum să-l ierţi, ci cum să-l faci şi tu să sufere.
Dacă cineva te ceartă, te atacă într-un comentariu pe internet sau te bârfeşte, e greu să ierţi. Dacă cineva te fură într-o afacere, e greu să-l ierţi. Dacă un prieten se foloseşte de încrederea ta, e greu să-l mai ai prieten ca înainte - şi tot aşa, lista "păcatelor de neiertat" este lungă cât ziua, de nu ţi-ar ajunge nici noaptea ca să o termini. Dar dacă n-ai ierta, te-ai transforma într-un soi de contabil al greşelilor altora, ai sta doar să le socoteşti minusurile şi n-ai mai avea încredere în nimeni.

Există persoane care fac asta şi nu sunt deloc fericite. Dimpotrivă, fericiţi sunt cei care iartă, care au puterea de a lăsa de la ei, oricât de greu ar fi, oameni care înţeleg că e mai bine să nu se lase pradă emoţiilor negative şi să nu poarte povara vinovăţiei altora.

Iertarea nu vine uşor, dar atunci când ajungi să o oferi simţi că te înalţi mai presus de patimă şi de plăcerea răzbunării. Aceasta este fericirea pe care o aduce iertarea - să vezi că poţi rămâne cu conştiinţa împăcată, să acorzi a doua şansă, să ai puterea de a rămâne om.
De aceea oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți.

Donald Miller, autor al mai multor bestseller-uri şi speaker motivaţional, arată, într-un articol publicat pe Storyline, cum să capeţi puterea de a ierta.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod