iertare

Oamenii care iartă cu adevărat sunt mai fericiți

iertare
Poţi să ajungi mai uşor la puterea de a ierta dacă te rogi pentru cel care ţi-a făcut rău, consideră Doland Miller

 

E mai bine să ierţi, dar cum să faci asta?


Care sunt paşii prin care controlezi emoţiile negative? Miller nu are răspunsul complet la această întrebare. Pe de o parte, e greu să ierţi pentru că simţi că astfel ar părea că i-ai da cumva dreptate celui care ţi-a făcut ceva rău. Dar şi mai greu e să ierţi pe cineva care nici măcar nu recunoaşte că a greşit: de ce l-ai ierta?

Înainte de a afla de ce, trebuie să ştii cum, consideră autorul articolului.

1.

Treci prin toate stadiile durerii.
Lasă ofensa sau greşeala să te marcheze, apoi las-o să te rănească complet. Nu evita durerea. Obişnuieşte-te cât poţi cu ideea că s-a întâmplat, oricât de insuportabilă ar fi. Dar nu uita că se va estompa cu timpul. "Va fi cu 2% mai uşoară în fiecare zi. O vei simţi ca pe o durere de dinţi, apoi va deveni ceva suportabil", scrie Miller.

2. Lasă ofensa să te înfurie.
N-o elibera, pentru că altfel te vei învinovăţi singur. Vorbeşte despre asta cu apropiaţii tăi, dar explică-le că eşti furios şi nu-ţi poţi stăpâni emoţiile.
Şi nu trebuie să te ruşinezi că eşti furios, ultimele lucruri de care ai nevoie sunt furia şi ruşinea.
Furia, ca şi durerea, se vor estompa cu timpul, şi vei accepta situaţia aşa cum e. Evită să o mai analizezi: gata, s-a întâmplat şi nu mai poţi schimba asta. La început ţi se va părea şocant, dar în timp vei accepta situaţia ca pe un fapt pe care nu-l mai poţi schimba.

"De aici încolo te afli în poziţia din care poţi ierta. Va fi o muncă grea, dar merită"
, scrie Miller.
Autorul propune un exerciţiu prin care oricine poate căpăta puterea de a ierta dacă îşi doreşte asta: "Stai jos şi roagă-te pentru cel care îl urăşti. Stai şi imaginează-ţi că are o viaţă bună, apoi realizează că ţi-a greşit, poate nu ţie, poate altcuiva sau lui Dumnezeu. Atunci preţuieşte-l din toată inima. Roagă-te pentru el, doreşte-i tot binele din lume. Încetează să te mai rogi la Dumnezeu să-l distrugă şi roagă-te să-l binecuvânteze. Roagă-te la Dumnezeu să-i deschidă inima ca să poată primi dragostea şi să-l oprească să-i rănească şi pe alţii.
Aceasta e singura cale pe care o ştiu pentru a ierta."

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod