Cine este mai important pentru tine: sotul sau copiii?

Am asistat si am citit mai multe dezbateri referitoare la acest subiect. Cine e mai important sau cine ar trebui sa fie mai important? Sotul sau copiii? Am auzit pareri pentru ambele variante...
Am asistat si am citit mai multe dezbateri referitoare la acest subiect. Cine e mai important sau cine ar trebui sa fie mai important? Sotul sau copiii? Am auzit pareri pentru ambele variante, mai mult sau mai putin vehemente sau argumentate.

Ceea ce m-a pus pe ganduri este exact aceasta idee de "competitie". De ce ar trebui sa existe, din start, o ierarhie? Este in firea umana sa eticheteze, sa catalogheze, sa prioritizeze, adevarat. Cu atat mai mult in generatia noastra, cand toata lumea se grabeste, toata lumea este ocupata...
si avem nevoie de sisteme clare, de prioritati si de liste. Insa familia functioneaza la fel, oare?

Prioritatile variaza nu doar de la om la om, ci si de la imprejurare la imprejurare. Este destul de improbabil ca prioritatile sa se pastreze mereu, in toate situatiile, la fel.

"Situatia aceasta este mai degraba aceea a unui triunghi. Si ordinea prioritatilor nu este fixa. Ea trebuie stabilita de fiecare data, in fiecare caz in parte.", ne explica Jeni Chiriac, psiholog. "Multe femei tind sa puna copilul sau copiii pe primul loc, fie ca acestia au nevoie cu adevarat sau nu de acest lucru.
Insa, de la aceasta situatie, se poate ajunge la extrema in care supraprotejezi copilul. Nu trebuie sa dai la o parte totul pentru el.

Atunci cand copilul este mereu pe primul loc, se anuleaza rolul de femeie si barbat, ramanand doar cele de mama si tata. Aparent, poti spune ca este mai bine. Copilul va primi totul. Insa acesta va creste cu sentimentul ca totul i se cuvine si nu va intelege ce se intampla atunci cand el nu va fi mereu pe primul loc. Rezultatul va fi un adult neintegrat.", ne mai spune Jeni Chiriac, psiholog.
Pe scurt, un copil pus mereu pe primul plan va creste cu ideea ca reprezinta centrul universului si realitatea il va lovi foarte dur atunci cand va intelege faptul ca lucrurile stau altfel.

Unii copii isi intreaba mamele: "Cine e mai important, eu sau tata?".
Copiii inca invata ce inseamna viata si ei au nevoie de o ierarhie clara. Ar fi bine sa ii explici micutului tau ca atat el, cat si tatal lui sunt importanti pentru tine si ca nu se pune problema unei competitii. Chiar daca este prea mic sa inteleaga subtilitatile unor tipuri de relatii diferite, va putea intelege faptul ca amandoi inseamna foarte mult pentru tine.

Relatia pe care o ai cu sotul tau este cu totul diferita fata de relatia ta cu micutii. Si, cu toata nevoia umana de a clasifica si compara, nu poti compara si aceste tipuri de relatie sau de sentimente, asa cum nu poti compara mancarea si somnul.
Sunt diferite, dar amandoua iti sunt necesare, nu poti trai fara niciuna dintre ele si le prioritizezi in functie de imprejurari.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mel pe 14 Apr 2009, 17:20
    Fara competie intre sot si copii :-)

    Sunt importanti in aceeasi masura atat copii cat si tatal lor. E adevarat ca uneori instinctul matern primeaza, dar e bine ca sotul sa nu nu se simta dat la o parte. Parinti ar trebui sa fie o echipa si sa se focuseze pe cresterea si educarea copiilor.

    3
    2

  • ani_mardari pe 5 Apr 2009, 16:20
    amandoi

    sunt convinsa ca trebuie sa existe un echilibru .Nu poate exista o competitie intre copii si sot.Asa cum spunea dl.Geo copiii nu ii facem singure,deci responsabilitatea se imparte si dragoste se inmulteste.

    1
    2

  • geo pe 19 Mar 2009, 22:13
    nu stiu?

    e absurd pentru ca aici posteaza numai femeile mesaje parca copii se fac singuri si barbatii sunt niste barbari care fac numai rau ,nu trebuiesc iubiti,respectati,.....pacat .Cu respect pentru mamele iubitoare de copii si soti

    1
    0

  • Alexandra pe 18 Dec 2008, 10:52
    Amandoi

    Si eu sunt mamica dar nu pot sa fac un top al iubirii mele. Imi iubesc copilasul enorm de mult pentru ca asa este firesc si natural...daca iti doresti copii ajungi sa ii iubesti inainte de a fi macar conceputi. Dar imi iubesc si sotul foarte mult, pentru ca m-a facut sa il iubesc si ma iubeste si el la randul lui foarte frumos., e un tatic dragostos si tandru cu bebe mic. Nu inteleg cum i-as putea pune unul pe locul 1 si pe altul pe locul 2, pentru ca in primul rand, sunt DOUA FORME DIFERITE DE DRAGOSTE, sunt doua sentimente diferite dar care se leaga ca un cerc: imi iubesc sotul pt ca mi-a daruit un copilas si cand ma uit la copilasul meu stiu ca e fructul iubirii noastre. Amandoi sunt pe primul loc in viata mea, iar restul - cariera, hobby-uri, prieteni - sunt pe celelalte.

    1
    1

  • emiluca pe 17 Dec 2008, 10:21
    copiii

    Intr-o relatie de cuplu, cum e firesc, copiii sunt pe primul loc. Asta nu inseamna ca nu iti iubesti partenerul. De cand se nasc, ei trebuie sa fie pe primul loc si pentru mama si pentru tata. Pentru a deveni oameni echilibrati si puternici, au nevoie de foarte multa dragoste din partea parintilor si oricat ar fi de necrezut pentru unii, copiii chiar pot intelege ca nu li se cuvine totul. Copiii mei nu au batut niciodata din picior daca am fost intr-un magazin si au fost refuzati cand au dorit sa le cumpar ceva. Le explicam cu rabdare, ca nu le puteam cumpara atunci si intelegeau. Cred ca este foarte important sa nu cumperi copiilor tot ce vor, doar asa vor aprecia si se vor bucura pentru orice vor primi mai tarziu. Masura in toate este foarte importanta chiar si pentru copii iar daca partenerul de viata este bolnav, un copil bine crescut, sigur nu iti cere sa il duci tocmai atunci in parc. Si da, copiii trebuie sa fie pe primul loc pentru ca au nevoie de foarte multa dragoste si parintii nostri atat cat traiesc si ei la randul lor, au nevoie de dragostea noastra. Asta inseamna FAMILIE, inseamna echilibru...

    1
    1

  • marilena pe 17 Dec 2008, 02:38
    pe primul loc copiii

    Daca esti mama si sotie, eu cred ca copiii sint pe primul loc (pt. mine) din momentul ca devi mama nu mai poti sa dai inapoi, ce-a ce te leaga de copilul/iii tai nu se poate compara cu nici-o alta "iubire" fie pt. sot sau partner. Categoric copiii pe primul loc !!!!!!!

    1
    1

  • daniela pe 15 Dec 2008, 19:18
    categoric copiii

    pentru o femeie in deplinatatea facultatilor mintale si care si-a dorit cu ardoare copii si i-a tinut in brate imediat dupa primul tipat , copiii sunt intotdeauna cei mai importanti .

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod