De ce persoanelor foarte inteligente le este greu să fie fericite?

O carieră de succes, un partener iubitor și o viață de familie împlinită ar putea să nu fie suficiente pentru a face persoanele foarte inteligente să se simtă fericite. De ce sunt mereu pândite de melancolie și tristețe?
Pentru persoanele extrem de inteligente căutarea fericirii este posibil să nu se rezume la lucrurile simple, care aduc zâmbetul pe buzele tuturor. Au tendința de a analiza în detaliu fiecare aspect al vieții lor și de multe ori își subminează șansele de a avea o viață liniștită și fericită.

 
Iată principalele motive pentru care persoanele foarte inteligente întâmpină dificultăți pentru a putea fi fericite:

 
1. Sunt înclinate spre supra-analiză

Un număr ridicat de persoane inteligente analizează fiecare lucru care li se întâmplă. Acest proces va conduce la epuizare pentru că își vor pierde energia gândindu-se la fiecare aspect potențial. În cazul în care ajung la concluzii care le deranjează sau le supără vor avea o stare emoțională negativă și le va fi foarte greu să se bucure de momentul prezent. Chiar dacă ai o capacitate mare de a relua fiecare detaliu al zilei, nu este nevoie să fii atent la absolut orice.
Cu siguranță vor apărea situații dificile sau momente în care vei avea reacții contradictorii sau nu vei ști sigur ce trebuie să faci, însă nu trebuie să lași inclusiv tot ce auzi la știri sau în emisiunile televizate să-ți perturbe liniștea și să-ți alimenteze o stare de epuizare. Învață să ignori unele lucruri pentru a putea avea o viață liniștită.

 
2. Au mereu obiective complexe

Persoanele cu un IQ ridicat nu sunt niciodată mulțumite cu ceea ce au chiar acum, ci deja planifică lucrurile pe care vor să le obțină în continuare. Este posibil să caute un sens al vieții sau să vrea să desfășoare o activitate cu o semnificație specială. Principalul inconvenient este faptul că puterea imaginației lor le poate distanța de lucrurile pozitive care sunt în viața lor în acest moment. În loc să-ți petreci timpul gândindu-te că ai putea face multe alte lucruri dacă ai avea altă vârstă sau dacă ai trăi în altă eră este indicat să realizezi o listă cu lucrurile bune din viața ta, care te fac să te simți norocos că ești aici și acum.

 
3. Cei din jur nu realizează cât de profund pot analiza sau percepe anumite aspecte

Oamenii cu un IQ ridicat găsesc foarte rar persoane care înțeleg modul în care gândesc, dar în momentul în care reușesc totul se schimbă. Contează foarte mult să ai în jurul tău persoane care rezonează cu tine pentru că vor înțelege de ce reacționezi într-un anumit fel, iar stresul zilnic va fi mult mai redus.
Este foarte util să poți avea o discuție deschisă cu o persoană care te înțelege, nu te judecă și îți împărtășește preocupările pentru domenii precum filosofia sau alte aspecte complexe. Dacă nu reușești să-ți formezi un grup de astfel de prieteni pot apărea singurătatea, nesiguranța, melancolia și te-ai putea simți izolat de ceilalți. 
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele cu un IQ ridicat nu au nevoie să socializeze la fel de des ca și celelalte persoane pentru a fi fericite. Cu toate acestea, simt nevoia să aibă conversații interesante și să fie în contact cu persoane care le inspiră. Nu sunt interesate de subiecte comune precum vremea, planurile de vacanță sau mâncarea, ci preferă temele fascinante, care pot avea un impact mai mare.

 
4. Își fac autocritica în mod sever

Persoanele inteligente își aduc foarte multe critici, iar acest lucru poate contribui la tristețe și nemulțumire. Nu este vorba numai despre succes și eșec, ci și despre aspectele aparent minore, care le fac să se compare tot timpul cu niște standarde extrem de ridicate.
Chiar dacă nu fac acest lucru intenționat, au tendința de a se învinui fără motiv și de a-și negativiza starea de dispoziție. Din această cauză pot apărea insomniile, iar emoțiile negative se vor acumula periclitând echilibrul emoțional.

 
5. Compară totul cu standarde excesiv de ridicate

Știu foarte bine ce vor și nu se vor mulțumi niciodată cu un lucru inferior dorințelor lor. Acesta este și motivul pentru care nu pot fi fericite ușor și se aplică atât asupra carierei, cât și în domeniul relațiilor și familiei.
În general obții foarte rar tot ce vrei. Din păcate, oamenii foarte inteligenți trec cu vederea acest lucru și se bazează pe aspectele teoretice când se gândesc la ce își doresc. Nu este util să idealizezi prea mult situațiile prin care treci pentru că îți va fi greu să te adaptezi atunci când nu realizezi decât o parte dintre obiectivele pe care ți le-ai propus. Inevitabil te vei simți dezamăgit când realitatea nu corespunde așteptărilor tale.
Mai bine folosește-o drept criteriu pentru a-ți regla dorințele.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod