10 semne care arată că tristețea ta este, de fapt, depresie

13 Mai 2022
Simptomele tulburării depresive majore se pot manifesta sub formă de sentimente de deznadejde și iritabilitate pentru anumite persoane, sau ca sentimente de deznadejde și epuizare în cazul altora.
Depresia – care este una dintre cele mai frecvente tulburari de dispozitie – poate varia foarte mult de la persoana la persoana. Sa traiesti ocazional momente de tristete este ceva absolut normal, face parte din firea umana, motiv pentru care este greu sa iti dai seama cand se transforma intr-o problema persistenta si grava, care necesita ajutor.

Tulburarea depresiva majora (MDD), cunoscuta si sub denumirea de depresie clinica, este mai mult decat un singur sentiment. Este o afectiune mintala debilitanta care se poate strecura pe nesimtite in viata ta, starnind o multime de ganduri si emotii ce te pot face sa simti ca viata nu merita traita.

Este important sa iti amintesti ca a te simti in acest fel nu este vina ta, deoarece depresia este o afectiune complicata, care adesea nu are o singura cauza clara, spune Anne H.
Gilbert, M.D., psihiatru clinician la Indiana University Health. De fapt, potrivit Institutului National de Sanatate Mintala, cercetarile arata ca depresia se poate dezvolta din cauza unei combinatii de factori genetici, de mediu sau psihologici, dintre care multi pot fi in afara controlului propriu.

SIMPTOMELE TULBURARII DEPRESIVE MAJORE


Daca prezinti unul dintre primele doua simptome (si cel putin patru dintre simptomele ramase), in cea mai mare parte a timpului si au trecut cel putin doua saptamani, este posibil sa te confrunti cu o forma de depresie, conform criteriilor prezentate in Manualul de diagnostic si statistic al Tulburarii mentale (DSM-5).

1.
Te simti in permanenta trista, fara speranta sau goala pe dinauntru: acorda o atentie deosebita acestor emotii. In special, daca se simt extrem de coplesitoare, nu par sa aiba un motiv exact care le declanseaza si nu dau semne sa dispara odata cu trecerea timpului.

2. Ti-ai pierdut interesul pentru propriile pasiuni: depresia este adesea caracterizata prin pierderea motivatiei de a face activitati care pana nu demult te faceau fericita. Fie ca este vorba de pasiuni legate de arta sau de antrenamentele la sala, daca azi nu mai ai nicio chemare spre ele, inseamna ca ceva este in neregula cu tine.
Citește continuarea pe andreearaicu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod