Paris Fashion Week, prin ochii lui Alin Galatescu

Per total, daca vorbim de culori, croiuri, materiale, ce se poarta?


La culori, sunt doua familii. Una, majoritara, este compusa din alb, negru, putin gri, mult bej, iar cea de-a doua, din culori tari: mov, ciclam, rosu, galben.

M-a surprins faptul ca, dupa o vara atat de incandescenta cromatic cum a fost vara trecuta, de obicei urmeaza o vara usor mai stinsa, ca sa difere si pentru ca posibilii clienti sa simta ca urmeaza un alt sezon, noi trenduri. Poate ca este o reactie la criza, un optimism foarte clar, mai ales dupa un sezon toamna-iarna extrem de melancolic, metaforic, intunecat.

Materialele sunt lejere (lana de vara, voal, organza, mult tul, satin,) fara surprize, fara radicalitati. Zona de transparenta a fost o surpriza foarte mare, o relativa retragere a dantelei, imprimeurile au ramas cele abstracte.

Cele florale au disparut si este normal, mai ales ca in toamna-iarna a fost o reinterpretare. Asadar, imprimeurile florale s-au transformat in dungi, patrate, cuburi, prisme sau in imprimeuri pixelate.(Louis Vuitton)

Culorile deriva una din alta, sunt realizate treceri foarte interesante, mai ales la Dries Van Noten, care a fost, cred, cea mai apreciata colectie. Una foarte serena, facuta in gradinile Palais Royal, unde a inchis o intreaga curte interioara intr-un cort imens, iar fetele mergeau de jur imprejurul vestitelor fantani de acolo.

In ceea ce priveste croiul, avem de-a face cu un amestec multietnic. De exemplu, manecile derivate din cele japoneze, tip kimono, combinate cu amestecuri de croieli tip origami, pana la croieli africane.

Inspiratia africana a fost foarte puternica si a reprezentat o noutate.

Cea mai interesanta din punctul acesta de vedere a fost colectia Marc Jacobs pentru Louis Vuitton, care amesteca zona africana cu zona pariziana, Josephine Backer cu Edith Piaf, intr-un mod foarte interesant.

Ce ne poti spune despre accesorii?


La accesorii sunt destul de multe schimbari, in sensul ca este o retragere destul de puternica a gentii ca element de prim-plan. Sa nu uitam ca acum cateva sezoane se vorbea despre colectii care accesorizeaza genti, ceea ce nu mai este cazul, sunt foarte putine genti, chiar si la branduri aproape specializate. Prada, la Milano, mi se pare ca nu a avut deloc, dar din Paris, Balenciaga a avut doua genti ermetice, o geometrie fixa, rigida si destul de futurista, si Vuitton a avut niste genti moi, foarte fluide, ceea ce nu s-a intamplat de foarte mult timp.
(Hermes)

 

Si ca dimensiune?


Nu mai este o marime evidenta, exista o libertate aproape absoluta in ceea ce priveste gentile, cum e destul de libera si zona pantofilor. Cam 10% dintre aceste accesorii au talpa plata, in rest, clar, se mentine platforma, ceea ce, oarecum, era de asteptat.

De asemenea, este foarte cert ca se mentin tocuri solist. Se lucreaza pe tocuri intr-o veselie: de la elemente falice-africane la Dior, pana la ornamente africane complexe la Louis Vuitton si pantofii bijuterie de la Lanvin, imbracati in cristale colorate.

Cam astea sunt varfurile, deci foarte mare diversitate la pantofi, foarte mare diversitate la genti, dar in sensul diminuarii importantei gentilor. Ce este surprinzator este ca se mentin colierele, ample, sofisticate, poate nu atat de in prim-plan ca in sezonul trecut, dar intr-un plan secund principal.
Surpriza absoluta sunt cerceii care nu au mai fost prezenti de sezoane intregi.

Nu am mai lucrat cu cercei de cinci ani, sunt vreo 8-10 sezoane de cand nu s-a mai lucrat cu cercei. Apareau pur intamplator sau in contrapunct, dar acum putem vorbi de venirea lor in prim-plan, mai ales ca au un port drapel de genul lui Louis Vuitton - este prima oara cand foloseste cercei solist, cercei mari africani.

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Zavada vasile pe 22 Oct 2009, 16:22
    solicitare

    Daca nu este secret, vreau adresa d-tale de e/mnail pt a va putea trimite o scrisoare! Gabduti-va la probleme serioase!

    0
    1

  • lor@ pe 5 Aug 2009, 00:45
    original

    "vaaaaaaaaaai fata cum poate nesimtitul sa ma critice, ca eu arata super, mi am cumparat acesti colanti cu sclipici din dubai, sapca roz din paris si topul Shanel din milano e unicat in lume"...."fata da' topul nu e original ca corect e Shannel, cu 2 d n"...Acest discurs releva imaginea majoritara a romancutelor vis/a/vis de vestimentatie, shopping, etc. care bineinteles aleg drept modele persoanele publice de la noi, de'asta avem o tara plinaaaaa de pitizipoance....asa ca nu aveti motive sa'l desemnati "badaran" pe acest om, este singurul de pe la noi cu o mentalitate occidentala si care spune lucrurilor pe nume; decat daca sunteti una din pitzele din discurs si va simtiti indirect atacate;)

    0
    1

  • mendy pe 28 Iul 2009, 22:06
    femei frustrate

    Si ma refer la cele care in loc sa slabeasca,incearca sa gaseasca vedete cu celulita si apoi gand gasesc ceva..spun"si ce daca am..si beyonce are"....femei care daca au o fata nu mai zic cum..incearca sa caute vedete care au fost pozate in zilele lor proaste si tot asa!!! Asa e si cu Galatescu,aveti numai critici in cap dar o parte buna ati gasi in viata voastra...doar voi sunteti bune,care nu cred ca ati avea curajul sa apareti in public cum fac vedetele..dar vorbiti..ca atata stiti si voi,,,vreti sa va aduc seminte???

    1
    0

  • eu pe 14 Iun 2009, 02:20
    alin galatescu

    sincer..., uitandu ma la ce este scris mai sus, nu i fun !!! nu inteleg de ce atatea rautati...este simplu, omul face ceea ce si doreste ...este un critic de moda si inca unul f bun, iar partea.... cum ca intra fara invitatie la anumite prezentari ...bravo lui ! culmea ca tot pt voi sunt culese aceste informatii...si la cata lume a ajutat pana acum... si in mod deosebit tineri designeri care intra cu bugete minimale pe podim si datorita lui alin totul se termina f bine...adika iese show...de treaba asta nu mai aveti de comentat, nu ? f interesant, nu ? intodeauna se comenteaza mai mult rautatile si se arunca cu noroi exact in oamenii care au reusit ceva in viata...de ce? incercati si voi sa faceti ce face el ...si comentati dupa...ce spuneti ? poate asa este fair paly! nu ?

    0
    1

  • jujo pe 12 Feb 2009, 16:08
    ceva ceva

    de cate ori deschide asta gura pute a badaran. fiecare se imbraca cum vrea si are chef.

    0
    2

  • maria pe 9 Dec 2008, 16:21
    rautati gratuite

    cei care comenteaza aiurea ar trebui sa-si vada de treaba lor, daca nu inteleg ce inseamna sa fii pasionat de ceea ce faci. in plus, cred ca e un tip smart, cult, care citeste foarte mult. mie mi se pare ca sunt prea putini oameni ca Alin Galatescu pe lumea asta, si mai ales la noi in tara.

    0
    1

  • dann pe 26 Nov 2008, 18:13
    LOL !!

    asa faci mai analistule de moda ? pai nu ti-e rusine??!! cum asa ????

    1
    1

  • gab pe 25 Nov 2008, 18:40
    atentie!

    Draga Alin, ai face bine ca data viitoare sa ai invitatia ta personala ( la ce show? ei bine asta ramane o surpriza ) , altfel , fie ca te vei infiltra alaturi de fotografi , fie ca vei lua locul unei alte persoane, dupa cum am vazut ca ti-e obiceiul, vei fi invitat A F A R A ! Mare atentie, e simplu , fara invitatie, locul tau e afara !!

    1
    0

  • alla pe 21 Oct 2008, 16:42
    e superb..

    foarte mult imi doresc sa fiu si eo foto model.Alin iti doresc curaj si bafta.

    1
    0

  • cristinalex pe 21 Oct 2008, 13:06
    dam

    o fi el apreciat , dar mie nu-mi place baiatul asta deloc ... in felul in care vorbeste el asa infatuat despre moda, modele in general ca si cum ar filozofa despre nemurire... ! si apoi ar trebui sa mai slbeasca iar look-ul ala cu botutul inconjurat de barbi ... e cam cah!

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod