Mamele copiilor agitați sunt supuse unui risc mai mare de depresie

Mamele care trebuie să aibă grijă de bebelușii care par să plângă în mod constant știu că această agitație le poate drena de toată energia.
Iar un studiu publicat recent în revista Academic Pediatrics a constatat că mamele copiilor agitați sunt mai predispuse la simptome moderate până la severe ale depresiei decât mamele copiilor mai ușor de îngrijit. De ce se întâmplă acest lucru și cum pot preveni mamele apariția depresiei?

Care este motivul pentru care mamele copiilor agitați sunt mai susceptibile la depresie?


Constatările au fost similare pentru mamele copiilor agitați care s-au născut prematur (32-36 de săptămâni), în timp ce mamele bebelușilor foarte nerăbdători să se nască (24-31 de săptămâni) au raportat o probabilitate mai mare de a suferi simptome ușoare de depresie. Autorul principal al studiului, doctorul Prachi Shah, a împărtășit faptul că un singur factor pe care l-a suspectat a fost motivul pentru care mamele copiilor născuți foarte prematur au fost expuse riscului simptomelor ușoare de depresie: faptul că au avut parte de îngrijire medicală mai des decât alte mame, deoarece stau adesea în spitale pentru perioade mai lungi de timp.

Rezultatele studiului, care a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, au fost culese din datele colectate de la 8.200 de mame și copiii lor.

Ce presupune acest studiu?


Primul lucru pe care l-au învățat oamenii de știință a fost că acea agitație a bebelușilor trebuie luată în serios nu doar de către mame. Aceste constatări susțin că toate mamele care au de-a face cu copii cu temperamente mai dificile pot avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a gestiona emoțiile.
Este nevoie de o modalitate de a identifica mamele care au nevoie de sprijin, în special mamele care au născut prematur bebelușii.

Agitația la bebeluși este destul de obișnuită, dar nu există o cauză cunoscută pentru aceasta. S-ar putea ca bebelușului să-i fie foame, să aibă probleme cu burtica, să simtă un fel de disconfort sau să aibă colici. Când un copil plânge neîncetat și pare că nimic din ceea ce face părintele nu îl poate calma, mama ar putea experimenta un nivel mai scăzut al încrederii în sine, al eficacității și ar putea apărea si depresia în cele din urmă.

Al doilea lucru pe care l-au aflat cercetătorii din studiu a fost că furnizorii asistenței medicale ar trebui să facă în mod activ un efort pentru a ajuta părinții care au copii dificili.
Medicii pediatri și furnizorii serviciilor de sănătate ar trebui să le acorde o atenție deosebită mamelor care simt că nu își pot liniști bebelușii. Intervențiile timpurii pot contribui la reducerea riscului de depresie maternă, care are un impact negativ asupra relațiilor copii-părinți și care poate dăuna atât sănătății mamelor, cât și sănătății copiilor.

Ce poți face?


De cele mai multe ori, agitația bebelușilor este o fază care dispare în cele din urmă. Însă în momentul respectiv, cei mai mulți părinți simt că este permanentă. Cu toate acestea, nu înseamnă că mamele pot sta liniștite dacă știu acest lucru. Prin urmare, este important pentru mame să aibă toate resursele necesare pentru a putea face față situației.
În plus, ar trebui să primească ajutor dacă au nevoie.

Există mai multe moduri prin care mamele se pot recupera după depresia postpartum, nu doar în sensul fizic, ci și în termeni ai mentalității și ai sănătății emoționale. Însă știi care este motivul pentru care atât de multe mame suferă de depresie postpartum? Este vorba despre lipsa capacității de a recunoaște sentimentele mamelor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod