Cele 4 fraze pe care nu trebuie să le mai spui niciodată copiilor tăi!

Există cuvinte care pot afecta dezvoltarea psihologică a copiilor și care își pun amprenta în viața de adult. Știu, probabil acele cuvinte îți par nevinovate, dar nu este chiar așa.
Mai jos vei găsi cele 4 fraze pe care nu trebuie să le spui niciodată copiilor tăi! 
  
Copiii au creierul fragil! 
  
Dacă George, în vârstă de 10 ani, se lovește cu capul de un zid de beton, va suferi răni mai grave decât dacă tatăl său, în vârstă de 35 de ani, ar face același lucru. 

Instinctiv, toată lumea știe acest lucru. Însă adesea ignorăm faptul că mințile copiilor sunt fragile atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Ei au un echilibru mental fragil și în plină dezvoltare.
Psihologii compară creierele copiilor cu o plastilină extrem de moale. Dacă tatăl lui George îi adresează acestuia niște cuvinte grele sau care dor, ei bine, acele cuvinte îl pot urmări pe George ani la rând. 
  
Cuvintele aparent nevionate pot afecta dezvoltarea psihologică a copilului până la vârsta maturității sau după acest prag! 
  

Iată care sunt cele 4 fraze pe care nu trebuie să i le spui niciodată copilului tău: 

  

Ești prea sensibil (ă)! 

  
Potrivit psihologilor, mulți copii se nasc cu un sistem nervos sensibil. Ca urmare, ei vor reacționa rapid și intens la aproape orice emoție sau cuvânt.
Părinții cu astfel de copii fac adesea greșeala de a încerca să elimine această sensibilitate. În timp, acest lucru reduce abilitatea copilului de a empatiza cu alții. În fond, dacă sunt învățați că sentimentele lor nu contează, de ce ar crede că sentimentele celorlalți contează? Este recomandat ca părinții să asculte și să accepte sentimentele copilului, chiar dacă acestea nu par raționale. 
  

Asta-i viața! 

  
Atunci când copilul tău se întoarce dezamăgit acasă după o mică dramă copilărească, ești tentată să-i spui: “Ei, asta-i viața!” De fapt, în mintea lui, acest răspuns echivalează cu: “Tine-ți gura, asta se  tuturor!” Acest răspuns ar putea să fie potrivit pentru un tânăr de 25 de ani. Însă, atenție, creierul unui copil este incapabil să înțeleagă faptul  că experiențele pe care le trăiește nu sunt unice.
Când le spui astfel de lucuri ei se simt vinovați, frustrați și confuzi. În loc să faci asta, ar trebui să le validezi experiența. Este esențial să le încurajezi capacitatea de adaptare.
 
Citește continuarea pe andreearaicu.ro 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod