Pastila de astrologie. Personalităţi de excepţie ale secolului XX: Maica Tereza

Cea care va fi cunoscută sub numele Maica Tereza s-a născut în fostul Imperiu Otoman, la Skopje, capitala Macedoniei de astăzi, pe 26 august 1910. Ea se numea Agnes Gonxha Bojaxhiu, tatăl ei

Cea care va fi cunoscută sub numele Maica Tereza s-a născut în fostul Imperiu Otoman, la Skopje, capitala Macedoniei de astăzi, pe 26 august 1910.

Ea se numea Agnes Gonxha Bojaxhiu, tatăl ei fiind aromân, căci Bojaxhiu înseamnă Boiangiu, şi mama era albaneză. Cuvântul „gonxha” înseamnă floricică sau boboc, un nume sugestiv pentru aspectul ei mignion de mai târziu. Am rezerve faţă de ora de naştere dată pe siteurile astrologice, căci e greu de crezut că o făptură aşa firavă, scundă (aproximativ 1,50m înălţime) poate să aibă Ascendentul în Săgetător. De fapt, chiar siteurile respective precizează că există informaţii contradictorii privind momentul naşterii ei.

La 9 ani, Agnes a rămas orfană de tată şi ulterior întreaga familie, mama şi ceilalţi fraţi, a dus-o foarte greu. Agnes a fost foarte ataşată de tatăl ei, în schimb cu mama şi fraţii ei nu a existat aceeaşi legătură, căci după decizia de a se călugări, 9 ani mai târziu, a plecat de acasă şi nu a mai avut contact cu ei. Acest lucru se vede bine în astrograma ei, căci are Soarele (simbolul tatălui) conjunct cu Junona (asteroidul căsătoriei). O asemenea poziţie aduce căutarea partenerului perfect după chipul şi asemănarea tatălui, simbol al forţei, virilităţii, care oferă siguranţă şi încredere. Destul de frecvent, am constatat că femeile care şi-au adorat tatăl îşi repudiază într-un fel mama şi prin extensie propria feminitate. Este vorba, în esenţă, de un dezechilibru între yang şi yin, sau animus şi anima potrivit teoriei lui Carl Jung.

Luna în Taur este în opoziţie cu Lilith/Luna Neagră în Scorpion, un element karmic foarte puternic în astrograma unei femei.

Acest aspect indică o atitudine de respingere a mamei şi/sau a propriei condiţii de femeie, negarea propriei sexualităţi, simţ exagerat al vinovăţiei şi nevoia de autopedepsire.

Lilith în Scorpion este cea mai malefică Lună Neagră şi ea poate arăta exagerare a vieţii sexuale, practicarea vrăjitoriei sau magiei, porniri distructive, refuzul maternităţii, avorturile. Ori Maica Tereza a fost o luptătoare ferventă împotriva oricărei forme de avort, chiar şi a celui care presupune înlăturarea consecinţelor unui viol sau incest. Încă mai mă tulbură, după atâţia ani de studiu astrologic, cum ne îndreptăm în vieţile curente împotriva a tot ce am făcut rău în vieţile anterioare. Când am analizat grupul de activişti pentru salvarea animalelor, am văzut, la mulţi dintre ei, indicii ale abuzurilor săvârşite, în alte încarnări, asupra acestora. Ce pedeapsă poate fi mai mare ca să simtă acum, la nivel uman, suferinţa acelor animale, să se lupte ca să le salveze şi să privească neputincioşi cum alţi semeni din viaţa prezentă le maltratează producându-le atâta suferinţă?

Când tânăra Agnes s-a hotărât să se călugărească, în toamna anului 1928, Neptun îi trecea peste Soarele natal în Fecioară, un tranzit excepţional pentru expansiune spirituală. Un asemenea aspect creşte sensibilitatea psihică, compasiunea pentru ceilalţi, idealismul şi preocuparea pentru religie sau metafizică. Fecioara, zodia natală a celei care se va numi Maica Tereza, este prin esenţa ei „devotata” zodiacului, iar un tranzit al lui Neptun peste un Soare aici stimulează dorinţa de jertfă, de ajutorare, diminuând simţul practic specific acestui semn zodiacal.

Este probabil să se trăiască şi experienţe psihice, dincolo de realitate, un fel de incursiune într-o altă dimensiune. Unii pot cădea într-o patimă sau pot rămâne dependenţi de acea lume, de acea dimensiune spirtuală pe care o experimentează; alţii se pot întoarce schimbaţi şi cu dorinţa de a aduce visele în lumea lor.

În 1937, Maica Tereza s-a stabilit în India, ţara care avea să-i devină casă până la sfârşitul vieţii şi unde, mai întâi, a fost profesoară la o şcoală mânăstire din Calcutta. Spunea ea: „Prin sânge sunt albaneză. Prin cetăţenie, sunt indiancă. Prin credinţă, sunt o călugăriţă catolică. În ceea ce priveşte chemarea mea, eu aparţin lumii întregi. Iar în ceea ce priveşte inima mea, aceasta aparţine în totalitate inimii lui Iisus.” În toamna lui 1946, va părăsi mânăstirea de maici şi se va dedica, pentru tot restul vieţii, muncii de asistare socială a copiilor abandonaţi şi a celor mai nefericiţi oameni ai planetei, fie că e vorba de India, Venezuela, Tanzania sau alte zeci de ţări din Asia, Africa sau Europa. Venus progresată din acel moment făcea un aspect pozitiv cu Nodul Nord în Taur, sensul vieţii ei şi Nodul Nord progresat se afla exact peste Luna natală în Taur şi localizată în Casa Copiilor. Nevoia afectivă de a se dedica, de a îngriji, de a dărui iubire şi alinare fiinţelor vulnerabile, copiilor, flămânzilor, schilozilor, leproşilor, celor fără adăpost, bolnavilor şi chiar celor aflaţi pe moarte era atât de mare, încât a părăsit fără regrete şi teamă locul sigur şi confortabil de profesoară.

A înfiinţat orfelinate, şcoli şi spitale şi a încercat să aducă alinare la milioane de oameni.

Evident, a fost şi contestată şi criticată, mai ales după moartea ei. A fost acuzată că a făcut prozelitism pentru religia catolică, că în mare parte condiţiile de asistenţă socială în misiunile ei de caritate nu au fost bune, chiar dacă organizaţia avea suficiente fonduri. De asemenea, i s-a imputat că a întreţinut relaţii de curtoazie cu personalităţi dubioase din punct de vedere moral, precum dictatorul haitian Duvalier sau cu oameni de afaceri implicaţi în afaceri murdare şi de la care a primit, ca donaţii, sume consistente. În fine, chiar şi faptul că a fost tratată pentru numeroasele probleme de sănătate într-un spital ultramodern din SUA, cu mult peste asistenţa medicală oferită asistaţilor ei, a fost văzută cu ochi răi de unii oameni.

Publicarea unor caiete private, după moartea ei şi contrar dorinţelor sale, au arătat că e posibil să fi suferit de depresie cronică, lucru explicabil prin mediul în care trăia, printre bolnavi şi nefericiţi, în contact nemijlocit cu toată mizeria şi suferinţa umană. De aceea s-a spus că a fost ipocrită şi „uscată spiritual”, căci în acele caiete existau însemnări care arătau perioade în care s-a simţit deconectată de la Dumnezeul pe care declara public că-l slujeşte. E drept că astrograma arată ceva în acest sens. Neptun, planeta care desemnează conexiunea spirituală cu Dumnezeu, este în opoziţie cu Uranus, iar acest aspect care a avut loc între 1902 şi 1912, este demn de luat în seamă în astrograma Maicii Tereza, căci este chiar pe Axa Personalităţii, implicând casele VII pentru Neptun şi casa I pentru Uranus.

Ea a înţeles, ca alţii din generaţia ei, că e nevoie de schimbare, dar confruntată cu situaţiile-limită pe care le oferea mediul de viaţă, a fost nevoită să renunţe la unele idealuri, dar şi să se revolte în acelaşi timp.

Faptul că Maica Tereza a avut şi vulnerabilităţi o face umană şi, din punctul meu de vedere, chiar mai de admirat pentru că, în ciuda nesiguranţelor fireşti când s-a angajat pe un drum atât de greu, a mers pe calea pe care şi-a ales-o. A murit în Calcutta, în 1997, printre cele care le numea surorile ei. Nu a trăit în lux, nu a folosit în scop personal banii adunaţi prin misiunea sa chiar dacă nu i-a folosit cum trebuie. Chiar şi la atâţia ani de la dispariţia ei fizică, prin sutele de misiuni ale Ordinului ei răspândite prin toată lumea, peste un milion de oameni nefericiţi sunt ajutaţi anual.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod