Debutul vietii sexuale

Debutul vietii sexuale este o problema generala a mai tuturor persoanelor, indiferent de sex, religie, aparteneta politica, etc. Debutul vietii sexuale devine o problema...

Debutul vietii sexuale este o problema generala a mai tuturor persoanelor, indiferent de sex, religie, aparteneta politica, etc. Debutul vietii sexuale devine o problema majora in special in perioada adolescentei, dar si dupa. Sexualitatea este, un domeniu atractiv, misterios, interzis de cele mai multe ori de parinti, societate, scoala sau de alti factori educativi.

Pe masura ce mijloacele de informare au cunoscut o dezvoltare, domeniul sexualitatii a devenit mai lax. Internetul si televiziunea raman, in ciuda masurilor luate de CNA, cai de informare si promovare a sexualitatii. Faptul ca aceste cai de informare exista nu este un lucru foarte rau in principiu deoarece ca orice alte obiecte din aceasta lume nu conteaza foarte mult ce exista, ci cum este invatat un om sa se raporteze la ele.

Este cunoscut ca a interzice din start orice acces la o serie de date este modalitatea cea mai sigura de a creste atractivitatea obiectului respectiv. Ce poate fi mai placut decat o tigara interzisa. Ce poate fi mai placut pentru un adolescent rebel decat sa guste satisfactia furiei parintilor?

Pe de alta parte, aceste mijloace de informare mai au un beneficiu major - permit parintilor sa-si ascunda incapacitatea de a actiona intr-un scop pozitiv pentru copiii lor. "Copilul meu este violent pentru ca vede prea multe filme violente". Evident ca acestea au un impact dar prezenta activa a parintelui in viata copilului ar permite dezvoltarea adecvata a acestuia iar efectul nu numai ca nu ar fi negativ ci chiar pozitiv. Acest tip de argument permite parintelui sa dea linistit vina pe computer si sa se considere perfect. Cam asa sta situatia si cu sexualitatea.

Similar, prin 1996, o doamna ce a prins adolescenta in perioada interbelica imi povestea placerea de a gasi revista "Trup si suflet", o revista a vremii respective cu poze si articole erotice. Oare ce s-a schimbat intre timp? Destul de multe in forma, nimic in esenta. Tema debutului vietii sexuale se reduce de obicei la varsta optima pentru ca aceasta sa se produca.

Debutul vietii sexuale este o problema dincolo de problema varstei. Sunt multe alte probleme importante. Evident nu este de dorit inceputul unei vieti sexuale nici prea devreme si nici prea tarziu, dar aceste elemente sunt date in principiu si nu presupun in mare parte decat o aparenta. Nu este necesar sa fixam o data absoluta. Poate fi oricare. Dar este important sa vedem dincolo de etapa cronologica si anume - pregatirea sufleteasca pentru acest debut.

Motivatia debutului vietii sexuale este diversa:

Conformismul

Uneori este graba de a fi in randul multimii, de a fi ca ceilalti. A fi virgin poate fi interpretat ca o stare de deconsiderare a propriei persoane comparativ cu ceilalti sau celelalte care nu au asemenea manifestari. Este ca o forma de integrare in randul socialului.

Este o motivatie conformista ca si cum daca nu ai aceleasi experiente ca ei / ele nu poti sa te integrezi in randul celorlalti. Dorinta de integrare este importanta si se constituie ca o stare aparte. Dar ea exprima de multe ori si exagerari. Dorinta, manifestata cu precadere in perioada adolescentei, se raporteaza la grupul de referinta.

Conjuncturalul

Alteori este insistenta partenerului / partenerei. In aceste cazuri vorbim despre o renuntare la valorile proprii pentru a fi cu celalalt. Daca ambii parteneri simt nevoia de a face asa ceva atunci lucrurile sunt in ordine, dar daca numai unul dintre ei insista pentru acest fapt atunci lucrurile se diferentieaza destul de clar. In acest caz, actul sexual functioneaza ca un mit. De ce nu este de preferat aceasta formula? Pentru ca celalalt nu este pregatit astfel incat refuzul sau afectiv va conduce la o insatisfactie in timpul actului sexual.

Ce poate sa fie facut? Ambii parteneri sunt de inteles. Daca unul dintre ei nu este pregatit pentru acest act atunci este necesara pregatirea sa. Este un element logic ce tine de starea afectiva data. In mod sigur, daca exista afect, va exista si disponibilitatea pentru act. A intelege de ce acest lucru nu se intampla este un element important pe care poti sa-l faci sau nu.

"Antrenamentul"

O alta posibilitate este data de dorinta de a fi pregatita pentru celalalt, pentru cel care ma iubeste - "ma voi darui unui barbat cu scopul de a nu fi virgina atunci cand voi intalni barbatul vietii mele". Este o motivatie intalnita in special la femei care au o anumita incapacitate de percepere a propriei sexualitati.

Procesul psihologic este suficient de complex si nu ne vom opri asupra lui. La baieti functioneaza necesitatea unei imbogatiri - o femeie cu experienta este cel mai bun initiator in viata sexuala. Contraargumentul celor care considera ca apelul la prostituate pentru situatii de acest gen este ca, in acest fel, se asuma riscul unor boli de factura sexuala. Indiferent de sex am putea sa vorbim despre un debut educativ.

Revolta

In ceea ce priveste perioada adolescentei, o motivatie mai inedita este data de prezenta unui parinte care cauta sa se impuna, declansand in adolescenta o stare de revolta, o stare de contradictie prin care o poate impinge sa se daruiasca unui om pentru a realiza aceasta situatie.

Este o motivatie de fronda prin care adolescenta se manifesta pe sine ca atare. Cu toate acestea nu este vorba despre o stare speciala, ci de una absolut concreta - orice actiune efectuata in lume declanseaza o contraactiune. Actiunea parintilor conduce la aceasta eventuala motivatie. Si atunci modul de schimbare este unul simplu - schimband actiunea se poate modifica reactia sa. Sunt cazuri posibile si chiar, destul de frecvente. Aici vorbim de o motivatie de fronda.

Actiunea = motivatie unitara

O alta motivatie posibila este data de faptul ca simti nevoia sa faci dragoste cu persoana respectiva. Aceasta este o motivatie posibila in contextul in care, vorbim de o acceptare a sexualitatii proprii, a actului sexual in sine, a faptului ca persoana respectiva simte nevoia de a contine si a fi continuta de partener. Este motivatia care face posibil ca viata sexuala sa fie agreabila si sa reprezinte un domeniu important al vietii personale. Este o motivatie de actiune deoarece presupune unitatea dintre diferitele arii psihice.

Motivatia este un domeniu important pentru ca in spatele ei exista un temei, iar ceea ce se produce in sufletul si mintea omului in aceasta perioada a debutului este important. Debutul este experimentarea propriului temei privind sexualitatea barbatului pentru femeie, respectiv a femeii pentru barbat.

Concluzii?

Ce este important pentru acest debut? In primul rand ca debutul sa fie decizia ta. Este important sa simti aceasta decizie. Oare cand ai inceput ai simtit aceasta dorinta? Cand vei incepe vei simti ca este important pentru tine sa iei aceasta decizie in cunostinta de cauza. "A simti" se refera, de fapt, la relatia ta cu sexualitatea in sine? Actul sexual este o consecinta a acceptarii sexualitatii proprii.

Dar indiferent de motivatie, lucrurile nu vor fi perfecte din prima seara, indiferent unde va avea loc aceasta intalnire. Pentru ca ele sa functioneze vor mai trece multe momente, multe stari, multe preocupari, multe asteptari. Pentru fiecare dintre ele tu vei trece printr-o stare aparte, o stare de contradictie, o stare de teama sau de reusita.

Iata cateva intrebari pentru tine, referitor la acest moment din viata ta (prezenta, viitoare, trecuta).

Ce crezi ca vei simti cand acest moment se va intampla?
Ce crezi ca va simti el cand acest moment se va intampla?
Ce temeri ai fata de viitorul act sexual initial?
De ce mediu crezi ca ai nevoie pentru ca actul sexual initial sa se produca?
Ce inseamna pentru tine "virginitate"?
Care este motivatia actului?
Care este temeiul "sexualitatii" tale? Cand vorbesti despre acest lucru ceea ce simti este o stare?
Oare ce impact ti-au generat parintii cand a venit vorba despre sexualitate?
Simti ca iti place ceea ce se intampla?

Aceste intrebari sunt binevenite si atunci cand in jurul tau exista persoane tinere care nu si-au inceput viata sexuala si urmeaza sa o faca. Daca aceasta este situatia ta iata un sfat:
Comunica cu ea fara a incerca sa-i impui propriile idei, propriile valori. Ca si cum ai vorbi despre ultima moda sau despre vecinii din bloc, adica o comunicare normala. A putea vorbi liber despre aceste subiecte este o proba a maturitatii. Ele exista si vor exista chiar daca tu le accepti sau nu.

Aceste intrebari pot fi vizate in cadrul acestei discutii, cu speranta ca nu vor fi interpretate ca pe un interviu sau test. Este suficient sa determini o persoana sa se gandeasca serios si sa aiba capacitatea de a verbaliza propriile temeri. Sa faci mai mult de atat poate fi daunator. Ai incredere in persoana de langa tine - poate sa aiba spontaneitatea necesara de a gasi singura solutiile.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sabina pe 25 Iul 2011, 14:59
    primul act sexual

    ce trebuie de facut ca sa nu fie dureri asha de mari la primul act sexual?

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod