Cum să înțelegi și să vorbeşti cât mai bine limbajul plăcerii

Ai puțin timp să vorbim despre plăcere?
Timpul petrecut cu plăcere într-o direcție sau alta nu poate fi considerat timp pierdut. Într-o lume în care stresul este atât de prezent în viețile noastre și în care responsabilitățile ne copleșesc, este vital să găsim motive pentru care să fim bucuroși. Chiar dacă uneori nu pare, există atât de multă bucurie și plăcere pe care le putem găsi super simplu, chiar în jurul nostru!

Cum să te bucuri de viață la maxim? Experimentează toate tipurile de plăcere!


Există mai multe tipuri de plăcere și ar fi păcat să nu le descoperi, dar mai ales să le experimentezi pe toate! Deci, hai să ne extindem vocabularul plăcerii!

Lionel Tiger este un antropolog canadian care şi-a petrecut mult timp cercetând și analizând plăcerea într-un sens mai profund, dincolo de simpla senzație de bine pe care o simte corpul în timpul unui masaj, spre exemplu. Tiger a înțeles natura complexă a ceea ce îi face pe oameni să se simtă bine și de ce și, astfel, a creat „Prisma celor patru plăceri”. Această prismă grupează diferite experiențe plăcute în patru categorii: Plăcerea fizică (experimentată prin simțuri – miros, atingeri, gust, senzații și senzualitate), Plăcerea socială (care provine din interacțiunea cu ceilalți), Plăcerea psihică (legată de minte și intelect și de cum le poți stimula) și Ideo-plăcerea (are legătură cu valorile și aspirațiile oamenilor).

Totuși, experiența practică nu se încadrează exclusiv în vreuna dintre aceste categorii. Imaginează-ți că petreci o seară de vineri cu prietenii într-un pub și că participi la un joc de trivia. Această experiență încorporează trei tipuri de plăcere: plăcerea fizică (starea de efervescență pe care ar putea s-o genereze consumul de alcool), plăcerea socială (faptul că petreci timp cu prietenii) și plăcerea psihică (când dai răspunsul corect la o întrebare). Ideal ar fi să ne gândim la cele patru tipuri de plăcere ca la culorile de bază pe care ulterior le amestecăm, ca să obținem nuanțe unice. Plăcerea este atât de simplă, dar şi atât de complexă în acelaşi timp!

Acum să vorbim despre intensitate și nivelul de satisfacție. Există un întreg spectru de plăceri, de la mici bucurii, până la experiențe cu adevărat transcendentale – iar toate se încadrează în cinci niveluri de plăcere:

  • Plăcerea provocată de simțuri: Adesea cel mai puțin complicat, acest tip de plăcere se referă la micile şi marile bucurii zilnice, conectate cu simțurile noastre. Gândeşte-te la atingerea unei pături moi, la așezatul pe scaun după o plimbare lungă, la prima mușcătură dintr-un fel de mâncare preferat. Aceste mici plăceri sunt invitații să trăim clipa şi să ne bucurăm de fiecare moment.
  • Plăcerea provocată de intimitate: O mângâiere a iubitului, un telefon de la un prieten drag, sprijinul moral al părinților - toate acestea sunt exemple de plăcere regăsită în intimitate. Dincolo de atingere, conexiunile și relațiile noastre profunde ne îmbunătățesc calitatea vieții. Cu toții am experimentat, măcar o dată, să avem o zi proastă și, totuși, să ne gândim cu plăcere și drag la momentul când ajungem acasă, în brațele unei persoane care ne iubește și care știe cum să ne consoleze și încurajeze.
  • Plăcerea unei munci importante: A te dedica unei activități doar de dragul ei, fără a avea așteptări, îți poate aduce un astfel de tip de plăcere. Nu trebuie să fie vorba de o slujbă de vis. Pentru mulți, o muncă semnificativă poate fi practicarea voluntariatului în timpul liber, practicarea unui hobby sau îndeplinirea unor sarcini care le permit să se detensioneze.
  • Plăcerea provocată de creativitate: Nu trebuie să fii un artist pentru a savura plăcerea generată de creativitate. O mulțime de lucruri implică apelarea la creativitate, așa că fii atentă la micile oportunități care îti pot pune creativitatea şi imaginația în mişcare.
  • Plăcerea spirituală: Cel mai simplu mod de a descrie acest nivel de plăcere este de a căuta plăcerea în afara tărâmului fizic. Este vorba despre conectarea cu un sine superior sau cu o putere superioară și despre aprecierea vieții în afara ego-ului, în orice mod care are sens pentru tine. Renunță să te gândeşti, să planifici și să-ți doreşti lucruri în mod constant. Pur și simplu fii. Pur şi simplu trăieşte în prezent.

Acum că ştim că toată această plăcere ne așteaptă - cum o putem spori?


Cu toții ne dorim să ne simțim cât mai bine, aşa că un pic mai multă plăcere în viața de zi cu zi nu strică niciodată. Primul pas în această călătorie este să ne sincronizăm corpul, mintea și emoțiile pentru a simți plăcerea în toate subtilitățile ei. Fă o analiză sincere asupra locului unde te afli și ce înseamnă „mai multă plăcere” pentru tine.

Gândeşte-te ce anume îți stârnește bucuria și ce anume ți-ar putea-o spori, în loc să te gândeşti la lipsuri sau, şi mai rău, să te compari cu alții. Dorințele și nevoile tale contează cel mai mult. În scopul acestui exercițiu, analizează fiecare arie a vieții tale, cum ar fi relația cu prietenii și cu familia, viața profesională, sinele și dragostea. Apoi, pune-ți întrebări despre cum poți îmbunătăți fiecare dintre aceste arii, astfel încât să îți aducă mai multă bucurie şi plăcere. Bineînțeles, abordează întotdeauna acest exercițiu în mod pozitiv şi optimist şi renunță la impulsul de a te auto-critica.

Exemple de întrebări:

  • Ce părere ai despre tine? Despre corpul tău, despre stilul tău de viață şi despre sănătatea ta mintală?
  • Îți oferă munca satisfacții şi bucurii? Ce aduce în plus vieții tale?
  • Ții legătura în mod regulat cu prietenii și cu cei dragi?
  • Ai parte de plăcere în viața sexuală?


Răspunsurile te vor ajuta să îți faci o impresie despre fiecare zonă a vieții tale şi să evaluezi obiectiv nivelul de satisfacție pe care îl trăieşti zilnic. Nu îți face griji dacă nu eşti mulțumită de totul şi de toate - este normal. Redescoperirea și cultivarea plăcerii în viața ta este o călătorie.

Cum creşti nivelul de satisfacție într-o relație romantică?


Dragostea și plăcerea sunt adesea interconectate, mai ales într-o relație romantică. Pentru orice persoană, o relație împlinită și sănătoasă poate aduce o mare fericire.

Pentru a îmbunătăți o relație romantică, trebuie să îți cunoşti şi înțelegi rolul în relație și ce îți doreşti de la un partener. Relațiile nu trebuie să se conformeze unui model anume. Dacă eşti fidelă dorințelor şi nevoilor tale, vei atrage cu siguranță partenerul potrivit. Odată ce ai înțeles clar propriile gânduri și sentimente, este timpul să vorbeşti deschis cu partenerul tău. „It takes two to tango” spune o vorbă celebră... şi în dragoste e fix aşa – este nevoie de doi pentru ca relația să funcționeze în armonie şi pentru timp îndelungat.

Onestitatea şi atitudinea deschisă reprezintă coloana vertebrală a unei relații solide. Vorbeşte deschis cu partenerul tău despre orice problemă sau dorință pe care o ai. Lucrând împreună la îmbunătățirea aspectelor care nu sunt la nivelul pe care vi-l doriți fiecare nu va face decât să vă apropie şi mai mult şi să ducă relația voastră la un nivel de intimitate mult mai profund.

Dar nu uita că nu există relație perfectă – întotdeauna este loc de îmbunătățire (şi aşa este şi normal să fie), așa că acordați-vă timp pentru a crește împreună.

Bine, bine... dar cum intensific plăcerea în pat?


Deși sexul grozav se poate obține ajustând detalii fizice, cea mai mare contribuție la împlinirea sexuală o au ascultarea activă şi comunicarea deschisă cu partenerul. Pe parte fizică... ascultă-ți corpul. Fii atentă şi la corpul partenerului tău. Sexul este un sport de echipă, iar sexul grozav presupune ca ambele persoane să fie pe deplin prezente în actul sexual și să cunoască ceea ce îi excită pe celălalt.

Conversațiile despre sex sunt, de obicei, mai dese şi mai intense la începutul relației, atunci când flirtul este încă puternic. Totuşi, este util să le reîmprospătați. Poate că gusturile voastre s-au schimbat. Poate că vreți să încercați ceva nou. Varietatea este ceea ce face ca sexul să rămână incitant. Inițiază o discuție sinceră cu partenerul tău despre cum ai dori să experimentați relația voastră dintre aşternuturi.

Poate că o atmosferă cu lumânări și un playlist senzual ajută. Important este să fiți voi doi, să fiți prezenți pe bune la ceea ce trăiți împreună şi să observați ce vă provoacă plăcere fiecăruia dintre voi. Acum este momentul să experimentați, fie că este vorba de jocuri de rol, de implicarea jucăriilor sexuale sau de încercarea unei poziții noi. Vei fi surprinsă cât de mult va îmbunătăți explorarea reciprocă satisfacția în dormitor. Nu există învinși în acest joc.

Dezvoltarea şi explorarea intimității sexuale are ecou și în alte aspecte ale relației voastre, pe măsură ce dezvoltați abilități de comunicare mai bune și încrederea în tine, în voi şi în ceea ce faceți sporeşte. Ai încredere în partenerul tău şi vorbeşte deschis cu el mai ales despre subiecte sensibile precum posibilitatea de a fi însărcinată.  Testele de sarcină Surecheck. Îți sunt alături, indiferent de rezultat, dar mai presus de orice test, partenerul trebuie să fie alături de tine, să te susțină şi să te asigure că este la fel de implicat ca tine într-o situație delicată precum cea care presupune realizarea unui test de sarcină.

Primul principiu al plăcerii este de a nu forța nimic! Plăcerea sexuală nu este un examen care trebuie susținut. Nu mai pune presiune pe tine – lasă-te purtată de val. Îți garantez că vei fi per total satisfăcută!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod