De ce au bărbaţii erecţii dimineaţa? Misterul a fost elucidat

Te-ai întrebat vreodată de ce iubitul tău se trezeşte cu chef de sex? Ei bine, nu este singurul. Erecţiile de dimineaţă, sau tumescenţele peniene nocturne cum sunt numite ştiinţific, sunt

Te-ai întrebat vreodată de ce iubitul tău se trezeşte cu chef de sex? Ei bine, nu este singurul. Erecţiile de dimineaţă, sau tumescenţele peniene nocturne cum sunt numite ştiinţific, sunt erecţii spontane pe care bărbaţii le experimentează în timpul somnului sau al trezirii. Toţi bărbaţii care nu suferă de disfuncţii erectile le au de mai multe ori în timpul somnului, inclusiv dimineaţa, la trezire.

Şi femeile au erecţie de clitoris (clitorisul se dilată şi devine mai tare) în timpul nopţii şi contracţii vaginale. Ambele sunt asociate cu REM, somnul cu mişcări rapide ale ochilor (rapid eye movement). Acest fenomen a fost observat şi în cazul mamiferelor, nu numai la oameni.

Una dintre teorii oferite de specialişti este că, în timpul somnului REM, celulele noradrenergice (neuroni care eliberează neurotransmiţătorul noradrenalină), aflată într-o regiune a trunchiului cerebral cunoscută sub numele de locus coeruleus, sunt dezactivate. Despre aceste celule se crede că inhibă penisul, aşa că, atunci activitatea lor este redusă în timpul somnului REM, rezultatul este erecţia, în urma excitaţiei induse de testosteron, scrie scrie IFLScience, citat de totb.ro.

Oamenii de ştiinţă au sugerat totodată că erecţiile nocturne au legătură şi cu oxidul de azot. Acesta este eliberat de celule aliniate în interiorul vaselor de sânge şi se dispersează apoi în muşchi, pe care îi relaxează. Asta duce şi la dilatarea vaselor de sânge şi, în consecinţă, la creşterea fluxului sangvin spre penis şi la erecţie. Se crede că activitatea crescută din regiunea trunchiului cerebral în timpul somnului REM declanşează un val de evenimente ce conduc în cele din urmă la eliberarea oxidului de azot de către fibrele nervoase. Acest proces este reglat şi de hormoni sexuali masculini precum testosteronul.

O posibilă explicaţie pentru scopul erecţiilor de dimineaţă este că ele contribuie la sănătatea penisului. Erecţiile duc la umflarea ţesutului erectil (corpora cavernosa), iar asta duce la oxigenarea ţesutului. Această oxigenare permanentă ajută la prevenirea fibrozei cavernoase, o afecţiune care poate conduce la disfuncţie erectilă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod