A disparut dorinta?

Se intampla aprope oricui sa nu se gandeasca la sex pentru cateva zile sau poate cateva saptamani, mai ales in perioadele foarte stresante, cand este vorba de o boala la...
Se intampla aprope oricui sa nu se gandeasca la sex pentru cateva zile sau poate cateva saptamani, mai ales in perioadele foarte stresante, cand este vorba de o boala la mijloc sau dupa nasterea unui copil. Dar cand trec luni sau te gandesti ca nu ti-ar lipsi daca nu ar mai fi deloc in viata ta, atunci poti spune ca ai o problema.

Daca esti singura sau ai decis sa nu faci sex ceva timp, poti fi chiar fericita cu acesta situatie pentru o vreme. Dar daca esti implicata intr-o relatie si iti lipseste dorinta de a te face dragoste, nu numai ca pierzi distractia si intimitatea pe care numai sexul ti le poate oferi, dar si partenerul tau la fel. Aceasta situatie poate duce la respingere si, la un moment dat, la despartire.

Lipsa partidelor de sex poate fi derutanta pentru barbati. Se spune ca ei se dau mereu in vant dupa el, asa ca daca nu faci si tu la fel, amandoi veti fi derutati.

Care sunt cauzele
Dorinta sexuala scazuta sau inexistenta a devenit problema cea mai des intalnita in cabinetele sexologilor. In unele cazuri aceasta problema apare ca simtom al altei probleme. De exemplu: impotenta, dureri in timpul actului sexual sau dificultatea cu care se ajunnge la orgasm.

Cateva dintre ele ar putea avea cauze fizice, dar marea majoritate sunt rezultatul gandurilor si sentimentelor negative. Iata care sunt cel mai des intalnite:

Slaba incredere in sine - daca nu te esti multumita de tine, atunci iti va fi greu sa te vezi drept o persoana senzuala. Sa fii o peroana sexi insemna de multe ori sa fii vulnerabila. Partenerului ii vei arata o parte destul de intima a ta, ceea ce necesita multa incredere.

Probleme in relatie - daca esti suparata, furioasa sau nesigura de relatia ta atunci trebuie sa rezolvi problema inainte de a putea sa fii atrasa din punct de vedere sexual de partenerul tau. Incearca sa discuti cu el sau cu o persoana specializata in astfel de probleme.

Partenerul e problema - este un subiect sensibil, dar o problema destul de des intalnita. Apre atunci cand partenerul te refuza de mai multe ori. Poate fi vorba de program diferit, de stress sau lipsa atractiei pur si simplu. Sau tu poti fi cea care il refuza din aceleasi motive. Sinceritatea si dicutiile sunt singurele care va pot ajuta sa depasiti aceasta problema.

Experintele neplacute - o copilarie inhibata iti poate forma o parere gresita despre sex sau poate o experienta traumatizanta care te face sa-ti fie frica.

Frica - poate este frica de o sarcina nedorita sau de bolile cu transmitere sexuala. Discutiile cu partenerul sau un sexolog te pot ajuta sa depasesti frica.

Alte posibile cauze
In general orice boala iti creeaza o stare care poate afecta indirect dorinta ta sexuala. Iata si alte cauze care o afecteaza direct:
- depresiile;
- perioada de dupa nastere;
- abuzul ed alcool sau droguri;
- boli la nivelul ovarelor;
- unele sedative si antidepresive;

Trucuri ce aduc inapoi dorinta
  • Relaxeaza-te - este cel mai important lucru pe care il poti face. Incearca o baie relaxanta sau cumpara o caseta care are un astfel de efect asupra ta.
  • Verifica mediul din jurul tau - ai grija sa nu existe ceva care sa-ti provoace o stare de nervozitate. Creaeza-ti o atmosfera care sa se potriveasca cu starea ta de spirit.
  • Foloseste-ti imaginatia - gandeste-te la ceva frumos, inchide ochii si viseaza. Orice este permis pentru a reinvia dorinta.
  • Fii senzuala, inainte de a fi sexi - acorda pentru inceput toata atentia atingerilor si mangaierilor. Retul vine de la sine.
  • Schimba-ti obiceiurile - citeste si asculta si alte lucruri la care de obicei nici nu te-ai gandi.
  • Concentreaza-te asupra calitatilor - daca este ceva care nu-ti place la iubitul tau sau la tine, nu este momentul sa te gandesti la asta acum. Concentreaza-te numai asupra lucrurilor care iti plac.
  • Stimuleza-ti sistemul nervos - urmareste un film de groaza, plimba-te cu rolele, orice care iti poate accelera bataile inimii. Cercetatorii spun ca la 15-30 de minute dupa un astfel de exercitiu corpul tau este mult mai receptiv la atingere.

Alt ajutor
Daca discutiile si trucurile nu ajuta cu nimic, atunci este cazul sa ceri sfatul psihoterapeutului sau sexologului.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nechita cristina pe 25 Mar 2009, 20:39
    a disparut dorinta?

    buna seara ,am citit despre dorinta care dispare intr-o casnicie,pe mine ma cam deranjeaza ca sotul meu nu mai vrea sa facem dragoste de cand anul trecut ma inselat si eu cred ca de atunci nu mai este iubitor cu mine.uneori este dar alteori nu.Ce ma pute-ti sfatui sa fac sa-l atrag la mine,acum intre noi este bine totul,inafara de faptul ca nu mai facem, sex ca inainte,de multe ori din cauza ca ma refuza i zic ca ma inpinge sa merg la altul,si nu vreau sa ajung acolo.va rog daca pute-ti sa-mi dati o idee ce as putea face mar ajuta mult.Va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod