Sabina Poppaea si inceputurile cosmeticii

Nascuta in anul 31 i.Hr., Sabina Poppaea a ramas cunoscuta in istoriedrept cea mai cocheta femeie din viata Imperiului Roman. Invata de labunici cum sa se faca atragatoare. Mosteneste inteligenta si averealor si isi ia numele dupa bunic. Gratie puterii de seductie urca rapidtreptele ierarhiei sociale.

Ramasa de mica orfana, este crescuta de bunici, de la care invata cumsa se faca atragatoare. Mosteneste inteligenta si averea lor si isi ianumele dupa bunic (Poppaeus Sabinus). Gratie puterii de seductie, urcarapid treptele ierarhiei sociale. Se marita cu ofiterul roman RufriusCrispinus, impreuna cu care are un fiu. Al doilea sot, Marcus SalviusOthon, este iubitor de placeri ca si ea.

Principala grija a Poppaeei este sa-si pastreze frumusetea corpului si afetei.
In fiecare zi se studiaza in oglinda. Se spune ca intr-o zi s-arfi enervat cumplit, cand a observat cateva pete pe fata. Ar fi spartoglinda si si-ar fi jurat sa moara inainte de a-si vedea frumusetea"sifonata". De atunci, nu mai pleaca nicaieri fara 500 de magarite, inlaptele carora se scalda zilnic. Foloseste farduri preparate din miezde paine si ulei, masca ce o spala cu lapte.

Fardurile din acea vreme sunt fabricate pe baza de carbonat de plumb, osubstanta extrasa din excremente de crocodil, si creta. Ochii se fardeazacu antimoniu, iar sprancenele se deseneaza cu carbune. Impotriva ridurilordin jurul gurii se foloseste untura de gasca.
Dintii sunt albiti prinfrecare cu piatra ponce si, in locul celor cazuti, se fixeaza proteze deaur. Exista substante astringente impotriva transpiratiei si parfumuri"imbatatoare". Intotdeauna sofisticata, coafura necesita maiestriesi timp indelungat. Este deja inventata vopsirea parului. Blondul seobtine cu ajutorul unui sapun preparat din grasime de capra si cenusade fag. Parul se coloreaza in negru cu lotiuni pe baza de lipitorimacerate. Sunt folosite si pletele false, confectionate din par blondprovenit din Germania.

O mare pasiune a facut pentru ea Nero. In genunchi, Poppaea il implora peNero sa grabeasca casatoria. Pentru a o compromite pe virtuoasa Octavia,imparatul o acuza de sterilitate si-i reproseaza un avort.
Invinovatita penedrept de desfranare, femeia este exilata si ucisa in mod cumplit. Dupa12 zile de la divort, Nero se casatoreste oficial cu Poppaea.

Martora la toate crimele si orgiile lui Nero, chiar si la incendiereaRomei, in anul 64 d.Hr., Sabina Poppaea nu se sinchiseste sa-lopreasca. Toata aceasta nepasare in care se complace se intoarceim-potriva sa. In anul 65 d. Hr., este ucisa de monstruosul sot - oloveste cu cruzime in pantece, desi este din nou insarcinata - intors"infierbantat" de la jocuri de circ. Dupa ce comite crima, nu concepeca trupul frumoasei neveste sa piara mistuit de flacari, dupa cum eraobiceiul roman.
In loc sa fie incinerata, Poppaea este imbalsamata, precumregii straini. Imparatul organizeaza funeralii publice, insa poporul sebucura de tragicul sfarsit al femeii desfranate si fara suflet.

Suetoniu si Tacit confirma preocuparile obsesive ale Sabinei Poppaeapentru a-si pastra tineretea. Istoricii cred ca povestea ei esteindisolubil legata de inceputurile cosmeticii feminine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Codruce pe 30 Sep 2008, 13:19
    socoteala simpla

    par blond venit din germania inainte de Hristos????? Haide mah... Ce-i asta? Sa fim seriosi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod