Dosar Eva. Hasnat Khan, iubirea neîmplinită a Prințesei Diana

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
1 Septembrie 2013
De la moartea ei, în august 1997, s-a spus despre Dodi Al Fayed că a fost marea sa dragoste. Însă apropiații Dianei susțin că ea nu avea de gând să se mărite cu playboy-ul milionar sau să-i facă un copil, pentru că era îndrăgostită nebunește de un alt bărbat, medicul chirurg pakistanez Hasnat Khan.
Relația cu Hasnat Khan a fost o iubire imposibilă, pentru care Lady Di a suferit și pe care a păstrat-o vie în inima ei până în ultima clipă a vieții sale. Sarah Ellison a stat de vorbă cu cei care îi știau îndeaproape pe amândoi și a scris pentru Vanity Fair despre lupta prințesei pentru a salva puntea instabilă dintre ei și despre teama lui Khan de a trăi cu o celebritate de talia Dianei. O poveste despre dragostea neîmplinită pe care Diana a dus-o cu ea în mormânt.

Sarah a mers mai întâi în Hyde Park din Londra, la fântâna din apropierea monumetului ridicat în memoria Dianei, apoi ajunge în subsolul magazinului Harrods, care i-a aparținut, din 1985 până în 2010, lui Mohamed Al Fayed, tatăl lui Dodi Al Fayed. Într-un oraș al monumentelor, aici se află este unul dintre cele mai noi și mai cuonoscute, amenajat imediat după accidentul din 31 august 1997 în care Lady Di și Dodi Al Fayed și-au pierdut viața.
 
 
 
Memorialul constă în imaginile alăturate ale celor doi dispăruți, despărțite doar de litere D aurite și de albatroși sculptați. În fața fotografiilor, pe o piramidă din acril, este expus "inelul de logodnă" pe care Dodi i-l cumpărase Dianei cu o zi înainte de moartea lor, alături de un pahar pătat de vin, păstrat - scrie pe o notă - în aceeași stare în care a fost lăsat de cei doi în ultima lor noapte pe care au petrecut-o în apartamentul imperial de la hotelul Ritz din Paris. 
 
 

Mohamed Al Fayed s-a străduit să păstreze ultima impresie a versiunii sale despre relația fiului său cu Diana. Un inamic declarat al autorităților britanice, miliardarul a susținut permanent că Dodi a fost ucis de serviciile secrete britanice, în cadrul unui plan conspirativ urzit de familia regală, care dorea astfel să împiedice cu orice preț căsătoria unui musulman cu mama unui viitor rege al Angliei. Al Fayed a lansat și versiunea potrivit căreia Diana era însărcinată când a fost asasinată, provocând deschiderea unei noi anchete în acest caz, la zece ani de la producerea accidentului.
 
 

Cei mai apropiați confidenți ai Dianei nu au avut însă nevoie de nicio investigație pentru a-și da seama de absurditățile lui Al Fayed, scrie Sarah în articolul "Diana’s Impossible Dream/Visul imposibil al Dianei", publicat în ediția din septembrie al revistei Vanity Fair. Nu numai că Diana nu plănuia să se mărite cu Dodi sau să aibă un copil cu el, dar ea îl iubea nebunește pe chirurgul pakistanez Hasnat Khan, spun prietenii prințesei.
 
 

Această iubire imposibilă n-are niciun monument, pentru că relația Dianei cu Hasnat Khan a fost secretă. Ea știa că legătura cu Dodi nu poate fi decât la vedere și că nu va dura mult, dat fiind că acesta era un personaj public. Deși au fost împreună doi ani, puțini i-au cunoscut pe Diana și Hasnat ca pe un cuplu. Au petrecut cea mai mare parte a timpului la Kensington Palace, unde puteau scăpa de paparazzi și de camerele lor foto. În rest, se mai vedeau în cartierul în care locuia el, Chelsea, iar Diana purta o perucă neagră și ochelari de soare.
 
 
Un om serios

Așa este descris Hasnat Khan de cei care îl cunosc. Atunci când a cunoscut-o pe Diana, el era chirurg adjunct la Serviciul Național de Sănătate. Muncea 90 de ore pe săptămână, și ca mulți chirurgi aflați la începutul carierei, dorea doar să doarmă când ajungea acasă. Diana a intrat singură în existența lui care decurgea normal, fără tulburări majore. Prietenii ei povestesc că ea obișnuia să facă ordine în garsoniera lui, pregătea câte ceva de mâncare și îi aranja hainele. Hasnat nu era genul care să se agite. Îi plăcea jazz-ul și berea Guinness, așa că el și Diana stăteau până seara târziu pentru a vedea spectacolele. Când se mai certau, Diana îl trimitea uneori pe majordomul ei, Paul Burrell, să vorbească cu Hasnat la un pub din Chelsea, Anglesea Arms. 

În ultimele luni în care a lucrat la acest articol, Sarah Ellison s-a întâlnit cu oamenii care îi cunoşteau pe Diana şi Hasnat când erau împreună, a cercetat rapoartele Poliţiei, declaraţiile prietenilor, a vorbit cu cunoştinţe, jurnalişti, biografi şi angajaţi ai prinţesei. Moartea Dianei a dus la apariţia multor cărţi biografice, însă Hasnat s-a remarcat prin discreţia sa. A dat câteva interviuri unor tabloide şi când a văzut ce titluri au dat, s-a luat cu mâinile de cap şi şi-a spus că lui nu-i trebuie aşa ceva.  
Singurele lucruri demne de luat în seamă pe care le-a spus se găsesc în declaraţiile date Poliţiei în 2004. În 2008, când i s-a cerut să depună mărturie în cadrul anchetei oficiale privind moartea prinţesei, el se afla în Pakistan, unde a deschis un spital în memoria Dianei, iar el a transmis răspunsurile pe care le-a dat poliţiştilor cu patru ani înainte. Numai că acestea n-au fost niciodată făcute publice. Sarah Ellison a dat de ele și le-a publicat acum în Vanity Fair.
 
 

În ianuarie 2012, Hasnat a primit o scrisoare de la Scotland Yard, în care era anunţat că Poliţia a descoperit numele său şi numărul de telefon pe lista persoanelor ascultate ilegal de tabloidul News of the World. Hasnat a anunţat că banii pe care îi va cere ca despăgubire, oricâţi vor fi, îi va dona spitalului pe care l-a deschis în Pakistan pentru copiii săraci.
Luna aceasta va fi lansat filmul cu Naomi Watts în rolul principal, o producţie care urmăreşte ultimii doi ani din viaţa prinţesei, dar şi relaţia ei cu Hasnat. El n-a cooperat cu echipa de filmare şi se spune că unele scene l-au amuzat, scrie revista.

Probabil că discreţia lui Hasnat este cel mai mare dar al său pentru Lady Di. "Toţi mă vând. Hasnat e singura persoană care nu m-ar trăda niciodată", i-a spus ea unei prietene în vara în care a murit.
 
 
Prima întâlnire

A fost o întâmplare, iar pentru cea mai faimoasă femeie din lumea, reacţia lui a fost cam abruptă, povesteşte Sarah Ellison. Era 1 septembrie 1995, iar Hasnat Khan, pe cale să devină chirurg cu normă întreagă, intră în sala de aşteptare a spitalului Royal Brompton pentru a-i spune lui Oonagh Toffolo, specialistă în acupunctură şi autointitulată videncătoare, că trebuie să-l ducă repede pe soţul ei, Joseph, în sala de operaţie. 
Cu o zi înainte, Hasnat asistase la operaţia de triplu bypass a lui Joseph, dar surveniseră câteva complicaţii, iar pacientul avea hemoragie. În timp ce Hasnat îi transmitea vestea soţiei lui Joseph, aceasta l-a prezentat unei vizitatoare care sosise în acea dimineaţă: Prinţesa Diana. Foarte grăbit şi presat, Hasnat a luat repede la cunoştinţă şi a ieşit repede din sală pentru a-şi vedea de treaba lui. "Nu cred că în toată viaţa ei de adult Diana, Prinţesa de Wales, a atras atât de puţin atenţia cuiva", a scris Toffolo în Daily Mirror după moartea acesteia. Diana a aşteptat două secunde, ca să fie sigură că medicul a plecat, apoi i-a zis prietenei sale: "Oonagh, nu-i aşa că a dispărut minunat?". Dianei nu i-a scăpat numele lui: "Şi îl cheamă Hasnat Khan. Era scris pe pantofii săi."

Oonagh Toffolo făcea parte din "trupa" de vindecători, astrologi, maseoze şi coafeze de care Diana se îconjurase pe măsură ce se distanţa de Curtea Regală după ce în 1992 s-a despărţit de Prinţul Charles, iar în perioada în care l-a cunoscut pe Khan locuia singură la Palatul Kensington. Îşi schimba numărul de telefon de două ori pe an, ca să scape de urmărirea serviciilor secrete britanice şi de cea a tabloide, bănuind că era ascultată, dar rotaţia a avut o urmare neaşteptată. "Era un mod incredibil de eficient de a scăpa de oameni", povesteşte Richard Kay, un jurnalist de la Daily Mail, unul dintre puţinii favoriţi ai Dianei. "În cele din urmă, puteai socoti pe degete câţi prieteni mai avea."
 
 

Ceea ce a urmat după întâlnirea neconvenţională de la spital a fost o aventură de doi ani, pe care apropiaţii Dianei o consideră cea mai importantă relaţie a ei de după căsătoria cu Charles, scrie Vanity Fair. Pentru Diana, pe atunci în vârstă de 35 de ani, Hasnat Khan era nu doar un secret, o aventură ilicită, ci şi un strop de normalitate în viaţa ei aflată permanent în lumina reflectoarelor. Khan era omul de la care se aştepta să-i redea fericirea pe care n-o mai avusese de multă vreme. "Genul de bărbat pe care Diana şi-l dorea lângă ea era un tip total altruist. A spus că n-a mai întâlnit niciodată unul ca el", a spus o prietenă a prinţesei.

După prima vizită în salonul lui Joseph Toffolo, Diana s-a întors în fiecare zi ca să-l vadă în cele trei săptămâni de spitalizare. Oricât de interesată ar fi fost de soarta prietenilor ei, e clar că Lady Di venea și din alt motiv la spital. La scurt timp după ce l-a cunoscut pe Hasnat, cei doi au nimerit singuri în lift și atunci privirile lor s-au întâlnit. "Cred ca l-am întâlnit pe prințul meu", i-a spus ea lui Simone Simons, bioenergeticiana ei. Diana i-a mai spus că Hasnat "are ochii negri ca de catifea, încât te pierzi imediat în ei". Se ducea deseori, noaptea târziu, la spital, pentru a evita să fie recunoscută, scrie Vanity Fair. "Am cunoscut-o pe Diana când era la pământ și se agăța de oricine putea. Am observat că flirta cu oricine", a spus Hasnat în timpul anchetei din 2004.

Diana îi tot dădea târcoale lui Hasnat, iar după două săptămâni, pe la mijlocul lui septembrie, au avut prima lor întâlnire. N-a fost ceva cum vedem în filme - s-au dus în vizită la unchiul și mătușa lui, care locuiau în Stratford-upon-Avon, ca să ia niște cărți. "N-am crezut nicio clipă că ea va accepta și totuși am întrebat-o dacă i-ar face plăcere să meargă cu mine. Am fost foarte surprins când ea a spus da", se arată în transcrierea declarației pe care care medicul a dat-o la Poliție. Au luat cina la unchiul și mătușa lui, apoi au plecat spre Londra. "De atunci, prietenia noastră s-a transformat într-o relație de dragoste", a mărturisit Hasnat.

În noiembrie 1995, Diana i-a trimis, în glumă, un buchet de flori lui Hasnat, la spital. Nu era nici un mesaj, astfel încât el să-și dea seama cine i le-a trimis. Tot spitalul se amuza copios urmărindu-l pe Hasnat cum umbla de colo-colo pe coridoare cu florile în brațe. Colegii bănuiau, dar nu erau siguri, de unde le avea. Se pare că vreunul dintre ei, mai curios, ar fi sunat la florărie și s-a dat drept Hasnat, întrebând de unde-s florile, amenințând, pe un ton ofensat, că va returna buchetul dacă nu i se spune cine i le-a trimis. Florarul a spus că a primit comanda de la Palatul Kensington. De aici până să afle presa a fost o chestiune de bani. "De atunci, jurnaliștii mă urmăreau peste tot, încercând să afle informații despre mine. Au stat de vorbă cu prietene mai vechi, au mers la școala medicală și au discutat cu profesorii pensionari care mi-au predat", a declarat Hasnat. A fost un semnal brutal pentru Hasnat, care a văzut mereu presa ca pe un obstacol în calea relației cu Lady Di.
 
 
În bătaia presei

Pentru Diana, atenția presei era ceva obișnuit. Vizitele ei nocturne la spital au încetat temporar după 30 noiebrie 1995, când a fost surprinsă la ieșire de un fotograf de la tabloidul News of the World. Secretul lor era compromis. Cunoscându-i pe toți reporterii și editorii tabloidelor, Diana a luat telefonul reporterului și a vorbit direct cu Clive Goodman, jurnalistul acreditat la Casa Regală de la acest ziar. Peste câțiva ani, acest Goodman avea să intre la închisoare pentru că a interceptat mesageria vocală de pe telefoanele fiilor Dianei. Ea i-a spus că vizita spitalul Royal Brompton de mai multe ori pe săptămână și stătea câteva ore de fiecare dată, pentru a-i vedea pe pacienții bolnavi, aflați în fază terminală. "Unii vor trăi, alții nu - dar toți au nevoie să fie iubiți cât timp sunt aici", i-a zis ea editorului. Articolul a apărut după trei zile, sub titlul "Nopțile mele secrete de înger".

Tentativa ei n-a reușit pe deplin. Revista satirică Private Eye a luat-o peste picior, prezentând un card fictiv, numit "Di-No Card", pe care orice bolnav trebuie să-l prezinte pentru a primi o vizită regală. 

Dar ironiile au fost doar o mică parte a prețului pe care ea îl avea de plătit pentru relația cu Hasnat. În '96, Diana ținea mult la această relație. Hasnat obișnuia să fumeze la Kensington Palace. Diana, care n-a fumat niciodată și era obsedată de siluetă, a început să ascundă scrumul. Dar asta n-a ajutat-o. "Am găsit scrum ascuns în coșul de gunoi din debara", a scris Paul Burrell, majordomul prințesei, în una dintre cărțile sale.
 
 

În plus, Hasnat muncea mult și nu prea avea timp pentru ea. "De ce îți place de el?", a întrebat-o o prietenă, mirată de relația lor. "O, îl iubesc. E atât de dedicat muncii lui", i-a răspuns Diana. 
Însă munca lui era o atracție, dar și o capcană, scrie Vanity Fair. "Când nu lucra, vroia să doarmă", i-a spus un prieten lui Sarah Ellison. Acest ritm nu era pe placul Dianei, care a început să-l sune în timpul operațiilor, să-i lase mesaje cu nume false, precum Dr. Armani. Vizitele ei nocturne la spital au început să-l îngrijoreze și pe administratorul spitalului, care se temea că ziariștii se vor infiltra înăuntru și va ieși cu scandal. "Am fost mult timp foarte-foarte îngrijorați. Venea noaptea să-l vadă pe Hasnat Khan și ne temeam că povestea se va afla", a mărturisit un membru al conducerii. Hasnat le-a spus polițiștilor că vizitele Dianei începuseră să-i deranjeze pe toți cei de acolo. Devenise o problemă de securitate."
Dar nemulțumirile n-au oprit-o pe Diana.

Hasnat și-a dat seama că Diana, care înainte de a ajunge la curtea regală provenea oricum dintr-o familie aristocrată, nu avea o viață ca orice om obișnuit. "De exemplu, am fost odată într-un pub și ea m-a întrebat dacă poate să ceară ea băutura, pentru că nu mai făcuse asta niciodată. I-a plăcut mult treaba asta și a glumit cu barmanul", a povestit Hasnat.
Altădată, când el era plecat în Spania, ea i-a spus că vrea să plece și să se vadă acolo. "I-am spus că nu va putea nici măcar să facă un pas în aeroport și toată lumea se va uita la ea", a spus Hasnat în interviul de la Poliție. Ea a răspuns că va purta o perucă pentru a se deghiza. Hasnat i-a răspuns, puțin agasat, că deghizarea pe zborurile comerciale este imposibilă, din moment ce nu arăți ca în poza din pașaport.
 
 
Căsătoria, un vis imposibil

Diana și Hasnat au vorbit despre căsătorie. Mai mult, ea le-a mărturisit unor două prietene cu care jurnalista de la Vanity Fair a stat de vorbă, că și-ar fi dorit să aibă o fetiță cu el. Diana chiar l-a rugat pe majordom să-i găsească pe cineva care să-i cunune în secret. Când Hasnat a aflat, i-a zis: "Chiar crezi că vei găsi un preot aici și să te căsătorești?". "Credeam că era o idee ridicolă", le-a spus el polițiștilor.
Discutau des despre alte locuri în care s-ar putea întâlni fără să-i dibuiască presa, în afara Palatului Kensington. "I-am spus că singurul loc în care am putea duce o viață cât de cât normală era în Pakistan, pentru că acolo presa nu te sufocă."
Diana a luat serios în calcul această variantă. Ea se gândea și la Africa de Sud, unde fratele ei, Charles Spencer, locuia atunci, și la Australia. Faptul că Lady Di, cu doi copii de crescut în Anglia, unde mergeau la școală, se gândea la ideea plecării dovedește cât de nerealistă era, scrie publicația citată. Îl iubea atât de mult, încât nu mai ținea cont de nicio limită. Devenise dependentă de Hasnat și își dorea să se mărite cu el.

Povestea depănată de Sarah Ellison continuă cu eforturile Dianei de a câștiga simpatia familiei lui Hasnat. Pe 20 februarie 1996, în pline negocieri cu Charles pentru divorț, Diana a zburat în Pakistan, unde urma să viziteze un spital pentru tratarea cancerului, deschis de un faimos jucător de cricket, Imran Khan, care era un văr îndepărtat al lui Hasnat. Amândoi proveneau din familii tradiționale paștune, iar Diana vroia să afle cum e să te măriți cu un bărbat pakistanez. "Diana era îndrăgostitî nebunește de Hasnat Khan și vroia să se căsătorească cu el, chiar dacă asta însemna să trăiască în Pakistan".
Chiar dacă a aflat că "un băiat care se însoară cu o englezoaică este cel mai rău coșmar al unei mame paștune", Diana n-a dat înapoi. A înțeles că tradițiile și religia sunt bariere greu de depășit, dar nu s-a lăsat. 
 
 
 
4 iulie 1996. Avocații Prințului Charles îi prezintă Dianei termenii divorțului. În acea seară, ea dădea o recepție la hotelul Dorchester pentru spitalul lui Imran Khan. Îmbrăcată într-o rochie turcoaz, în stil pakistanez tradițional, primită cadou de la soția acestuia, Jemima Khan, care îi devenise prietenă apropiată, Diana strălucea. Familia lui Hasnat venise la Londra, iar ea n-a ratat ocazia de a-i invita la palatul Kensington, pentru a se cunoaște mai bine. 
Presărată cu mici incidente iscate de diferențele religioase și culturale, vizita a pus-o pe gânduri pe Diana, care nu-l percepuse niciodată pe Hasnat ca pe un musulman strict. Dar nici atunci nu și-a putut stăvili dragostea.

În octombrie, ea a zburat la Rimini, în Italia, și a primit un premiu pentru activitățile umanitare, alături de Christian Barnard, chirurgul sud-african care în 1967 a realizat cu succes primul transplant uman de inimă. Ea a vorbit cu Barnard despre Hasnat, încercând să-i găsească un job bun, ceea ce l-a înfuriat pe medicul pakistanez când a aflat, după câteva luni.
Apoi, ea a mers la Sydney, unde a participat la inaugurarea institutului de cercetare cardiologică Victor Chang. Două zile mai târziu, Sunday Mirror publica un articol cu un titlu siropos: "Noua iubire a Dianei: Cum a vindecat un chirurg de renume inima rănită a unei prințese. Cum s-a îndrăgostit Diana de Hasnat Khan". E de înțeles că doctorul a fost oripilat. Povestea răbufnise în presă și nu mai putea fi scoasă de acolo.

Richard Kay, de la Daily Mail, s-a numărat printre puținii oameni de încredere ai prințesei. Devenise un aliat redutabil al ei, în efortul de a-și proteja imaginea. Key a sunat-o imediat după ce a văzut marfa concurenței. Diana l-a asigurat că povestea era o prostie. Era foarte supărată pentru că articolul din Sunday Mirror îi putea răni pe William și Harry. O vreme, Kay a crezut-o. Dar apoi i-a fost tot mai greu să înțeleagă vizitele ei la un doctor pakistanez. La scurt timp după aceea, jurnalistul a întâlnit-o pe Simone Simmons, vindecătoarea și confidenta prințesei, care i-a spus adevărul despre relația Dianei cu chirurgul.

Hasnat era copleșit. Cu cât își dorea mai mult ca legătura cu Lady Di să rămână ascunsă, cu atât își dădea seama că orice șansă de a duce o viață normală cu ea este compromisă. El a început să primească mesaje de amenințare pe mail - de exemplu o poză cu el având un ștreang în jurul gâtului.
 
 

Diana a continuat să creadă în dragostea lor. În '97 a plecat de două ori în Pakistan pentru acțiuni caritabile, căutând să înțeleagă cât de greu i-ar fi să se adapteze la viața de acolo. 

Hasnat se hotărâse însă. Nu vroia să se însoare cu ea și Diana știa asta. "El a fost îngrozit de planul secret al căsătoriei", spune Richard Key. Prințesa a mers în Lahore la reședința lui Imran și i-a smuls acestuia promisiunea că va vorbi el cu Hasnat în numele ei. N-a mai apucat niciodată să facă asta. Diana a murit înainte ca Imran să se întoarcă la Londra.
 

Planul secret

După divorț, în iunie 1997, Diana era în căutarea unui loc potrivit în care băieții ei să-și petreacă vacanța, iar când Mohamed Al Fayed a invitat-o să stea în iulie o săptămână la vila lui din Saint Tropez, ea a acceptat.

Pe 10 iulie, cu o noapte înainte ca Diana să plece la St. Tropez, Hasnat a fost la ea, la Kensington Palace. "Când Diana a plecat cu Al Fayed, totul era în regulă între noi. După câteva zile, am simțit că ceva nu e bine. Mobilul ei era închis", a povestit medicul.
Diana fusese urmărită din nou de paparazzi, care au pozat-o în timp ce se plimba cu jet ski-ul la plajă, în apropierea vilei lui Dodi. Mohamed Al Fayed și-a sunat fiul, aflat la Paris cu logodnica lui, Kelly Fisher, modelul casei Calvin Klein, și l-a rugat să meargă și să o ajute pe Lady Di. Din obligație, Dodi o lasă pe Fisher la Paris și se duce să le țină companie prințesei și copiilor pe iahtul pe care Mohamed dăduse 30 de milioane de dolari ca s-o impresioneze.
În mijlocul vacanței, pe 16 iulie, Fisher zboară de la Paris pentru a se întâlni cu Dodi, dar stă pe un alt vas, iar Dodi face "naveta" între cele două iahturi până pe 18 iulie, când fotomodelul pleacă pentru un eveniment programat dinainte. Ziarele continuă să publice imagini cu Diana și copiii ei la plajă în Mediterana.

Diana pleacă pe 22 iulie la Milano pentru a lua parte la înmormântarea designerului Gianni Versace. La sfârșitul lui iulie, când Hasnat vorbește cu ea la telefon, prințesa se întorsese de la Milano și apoi a zburat în secret la Paris, unde urma să petreacă weekendul cu Dodi Al Fayed. "Când cunoști foarte bine pe cineva, îți dai seama când ceva nu e în regulă, iar asta este exact ce am simțit eu când am vorbit cu ea", a declarat Hasnat. "I-am zis că am crezut că s-a întâmplat ceva, dar ea mi-a răspuns că din cauza locului în care se afla a avut probleme cu semnalul telefonului."

Diana s-a întors pe 27 iulie și s-a întâlnit cu Hasnat în Battersea Park. "Nu era în apele ei și se tot uita la mobil", a povestit medicul la Poliție. "La sfârșit am stabilit să ne vedem a doua zi la Palatul Kensington, iar atunci ea mi-a zis că s-a terminat totul între noi. Îmi amintesc că i-am zis că e moartă, mă refeream la reputația ei. I-am spus asta pentru eram sigur că era cu cineva din grupul lui Mohamed Al Fayed și asta credeam despre oricine intră în legătură cu el", a povestit Hasnat.

În august, copiii și-au continuat vacanța la Balmoral, reședința de vară din Scoția, iar Diana a început să călătorească aproape non-stop. A zburat în Sardinia cu Dodi, pe 31 iulie, pentru o croazieră de șase zile la bordul iahtului său. Prințesa a fost pozată atunci de un paparazzo italian, Mario Brenna, despre care s-a aflat ulterior că fusese anunțat chiar de Diana.
 
 

Ea s-a întors la Londra pe 6 august și aproape imediat a plecat în Bosnia, pentru o campanie împotriva minelor antipersonal. Călătoria a fost umbrită de pozele publicate pe 7 august în ziarele britanice, cu pozele făcute de Brenna, în care ea se îmbrățișa cu Dodi. Văzând fotografiile, Kelly Fischer a angajat o avocată ca să-l dea în judecată pe Dodi, dar procesul s-a închis după moartea lui Dodi.

Însă nimic nu era ceea ce părea: mergând pe urmele prințesei și vorbind cu cei care au cunoscut-o, Sarah Ellison crede că tot ce a făcut Diana atunci a fost parte a unui plan al ei de a-l întărâta pe Hasnat.
Richard Key a scris în Daily Mail că Diana i-a mărturisit unui prieten apropiat că vrea să ducă o viață adevărată și că e sătulă să se tot ascundă. "De ce să n-aibă alături un bărbat pe care lumea să-l cunoască, fără să mai fie nevoită să se ascundă?", a scris jurnalistul ei preferat. Prietenii prințesei susțin că acest mesaj era adresat unui cititor anume. Hasnat Khan.
 
 
Sfârșitul

După întoarcerea din Bosnia, Diana a plecat într-o croazieră cu prietena ei, Rosa Monckton, fostul manager al Tiffany & Co. Aceasteia nu-i plăcea ideea ca Diana să călătorească cu Al Fayed și a sfătuit-o să stea departe de familia lui. Lady Di i-a spus prietenei sale că relația cu Hasnat s-a terminat, iar Dodi urma să-i dăruiască un inel, dar cu toate astea au vorbit mai mult despre Hasnat, iar Monckton a fost convinsă în ziua aceea că relația cu Dodi era urzită ca să-l facă gelos pe Hasnat, scrie jurnalista.

Prietenii Dianei cred că ea a pus punct relației din cauza frustrării, pentru că el nu dorea să se căsătorească și nici măcar să declare public legătura lor. "Hasnat era un bărbat discret, decent, dintr-o familie conservatoare, tradițională, din Pakistan și ura să fie în centrul atenției pentru tot restul vieții", explică Jemima Khan, soția vărului lui Hasnat.
În orice caz, în anturajul prințesei persistă și acum senzația că ea nu renunțase la Hasnat. "Cea mai mare grijă a mea era că viața mea se ducea naibii din cauză că ea era cine era. Știam că nu voi mai fi în stare să duc o viață normală, iar dacă am fi avut copii n-aș fi putut să-i duc nicăieri sau să fac lucruri normale cu ei", a povestit medicul. 

La câteva zile după ultima lor întâlnire, Diana pleacă la Paris ca să se întâlnească cu Dodi. Găsise, în sfârșit, pe cineva care avea timp pentru ea. Sau, mai degrabă, găsise pe cineva de care să se folosească pentru a-i forța mâna lui Hasnad, scrie Vanity Fair.

Chiar și după ce s-au despărțit, Diana ținea legătura cu familia lui și dădea impresia că încă mai sunt împreună. În 2008, prietenele ei cele mai bune, Lady Annabel Goldsmith și Rosa Monckton, au declarat public că e improbabil ca ea să fi avut o relație serioasă cu Dodi Al Fayed, fiindcă îl iubea pe Hasnat. Monckton s-a simțit nevoită să dezvăluie și un amănunt intim pentru a dovedi că prințesa nu era gravidă: cu doar o săptămână înainte de sejurul la Paris cu Dodi, Diana fusese cu Monckton în croazieră pe Mediterana și avut ciclu menstrual.

 
 
 
De aici, lumea știe ce a urmat: ultimele imagini cu ea la hotelul Ritz, apoi urmărirea nebunească, noaptea, încheiată brutal de un stâlp din tunelul Alma. Hasnat Khan a încercat să dea de ea la telefon în noaptea aceea, dar ea își schimbase numărul.
 
 

Hasnat a fost la înmormântare. A purtat ochelari de soare și a vorbit puțin cu ceilalți invitați. Discret, retras, calm - așa cum a fost mereu. Trăiește în continuare în Anglia și își face meseria. Repară inimi. Dar nu reușește mereu - în dragoste, le face țăndări: după relația cu Diana a mai avut două relații. Una s-a încheiat cu un mariaj, încheiat însă rapid.
 
 
 
"Cred că dacă Diana trăia azi, am fi rămas prieteni foarte buni, orice ar fi spus și cu oricine ar fi fost ea", a spus Hasnat în ancheta Poliției. "Este o mare pierdere când cineva foarte apropiat moare. Nu știu cum a fost Diana în alte relații, dar pe mine m-a protejat foarte mult, nu doar de presă, ci și de multe altele. Poate că a făcut-o pentru că ea credea că avem un viitor împreună", a mai spus el. Iar Hasnat o protejează și el de atunci, refuzând să mai vorbească public despre ea, scrie Vanity Fair.
 
Cine știe ce a fost în sufletul acestui bărbat care a dorit să se agațe de viața lui simplă, de meseria care îl pasiona, de tabieturile lui de burlac, în timp ce Diana, cea mai celebră femeie din acea perioadă, încerca să-l acapareze cu disperare pentru că el era unicul ei refugiu. Singurul bărbat care n-ar fi trădat-o niciodată...
 
 
Foto: AFP/Mediafax, Vanity Fair 
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela visinescu pe 2 Sep 2015, 17:44
    lady diana

    interesant articolul despre viata privata , o parte din viata privata a printesei DI dar arata inca odata inconsecventa, instabilitatea psihica , emotionala a printesei, firea ei depresiva, greu acceptata de casa regala, firea ei rebela, nonconformista ,inadaptabilitatea ei la regulamentul strict al monarhiilor in general.....erea si ea un OM si ar fi vrut sa traiasca normal, numai ca DESTINUL ,STEAUA ei a hotarat altceva pt. ea. cred ca anturajul ei cu familia magnatului al fayed a fost nefasta, nefericita , nu cred ca s-ar fi casatorit cu el, astea pot fi si speculatiile batranului al fayed ca si cele doua statui in harrold, o reprezentare fara rost.....cred ca pt. casa regala britanica a fost prea greu de dus si acceptat viata mondena a mamei celor doua vlastare de sange albastru , mostenitorii tronului......asta este....pacat de tineretea lor ....

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod