Marii dispăruţi ai anului 2013

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii dispăruţi ai anului 2013, notează agenția Mediafax.

ARTE FRUMOASE - FOTOGRAFIE - MODĂ

18 aprilie - Desenatorul britanic Storm Thorgerson, devenit celebru după ce a creat coperta albumului "The Dark Side of the Moon" al trupei Pink Floyd, în 1973, a murit la vârsta de 69 de ani.

11 mai - Designerul Ottavio Missoni, fondatorul casei de modă care îi poartă numele şi devenit celebru pentru tricotajele inedite create de el, a murit la vârsta de 92 de ani.

20 iunie - Creatorul de modă francez Jean-Louis Scherrer a murit la vârsta de 78 de ani.

27 iunie - Bert Stern, un fotograf care a realizat o serie de imagini celebre cu vedete de la Hollywood, precum Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Brigitte Bardot şi Elizabeth Taylor, a murit la vârsta de 83 de ani.

24 iulie - Garry Davis, autoproclamat "primul cetăţean al lumii" după ce renunţase la cetăţenia americană şi milita pentru înfiinţarea unui guvern mondial, a murit la vârsta de 91 de ani.

15 august - Rosalia Mera, confondatoarea companiei Zara, considerată un veritabil "imperiu" în universul magazinelor de modă din lumea întreagă, a murit la vârsta de 69 de ani.

23 octombrie - Sculptorul abstract britanic Anthony Caro, ale cărui creaţii, în principal instalaţii metalice, au fost expuse în lumea întreagă, a murit la vârsta de 89 de ani.

26 noiembrie - Fotograful şi pictorul american Saul Leiter, pionier al fotografiei în culori, a murit la vârsta de 89 de ani.


SPORT - LIFE - FILANTROPIE


16 ianuarie - Fostul atlet Samson Kimombwa, primul african deţinător al recordului mondial la 10.000 de metri, a murit la 57 de ani.

20 martie - Neozeelandezul George Lowe, ultimul supravieţuitor al expediţiei organizate de Edmund Hillary, prima prin care s-a cucerit vârful Everest, în anul 1953, a murit la vârsta de 89 de ani.

11 iunie - Decanul de vârstă al omenirii, japonezul Jiroemon Kimura, care sărbătorise la jumătatea lunii aprilie împlinirea vârstei de 116 ani, a murit din cauze naturale.


RELIGIE - POLITICĂ - ISTORIE

7 ianuarie - Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat în Israel, la vârsta de 87 de ani.

1 februarie - Fostul primar al oraşului New York Ed Koch a murit la vârsta de 88 de ani.

5 martie - Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat din cauza unui cancer, la vârsta de 58 de ani.

8 aprilie - Margaret Thatcher, premierul Marii Britanii între 1979 - 1990, a murit în urma unui atac cerebral, la vârsta de 88 de ani

6 mai - Giulio Andreotti, care a fost de şapte ori preşedintele Consiliului italian şi o figură emblematică a fostei democraţii creştine, a decedat la vârsta de 94 de ani.

17 mai - Fostul dictator argentinian Jorge Videla (1976-1983), un simbol al reprimării militare în timpul "războiului murdar", pentru care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, a murit la vârsta de 87 de ani.

5 decembrie - Nelson Mandela, un erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud (1994 - 1998), a murit la vârsta de 95 de ani.


ŞTIINŢĂ - CERCETARE

13 august - Aleksandr Soldatenkov, un renumit creator de vehicule spaţiale ruseşti, inclusiv al capsulelor Soyuz-2, a murit la vârsta de 86 de ani.

12 septembrie - Ray Dolby, inventatorul sistemului de reducere a zgomotelor de fond şi al sunetului multicanal - denumit şi "sunet surround" - cu care sunt echipate majoritatea sălilor de cinema din lume, a murit la vârsta de 80 de ani.

10 octombrie - Scott Carpenter, astronautul care, în 1962, a devenit al doilea american care a ajuns pe orbita Terrei, în momentul în care sovieticii şi americanii luptau pentru cucerirea spaţiului, a murit la vârsta de 88 de ani.

23 decembrie - Mihail Kalaşnikov, inventatorul pistolului-mitralieră sovietic AK-47, a decedat, la vârsta de 94 de ani.

 

Foto: Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod