Cum ne îmbrăcam, ce mâncam, cum ne purtam acum 8 decenii!

Continuăm seria relatărilor din presa anilor ’30, ani atât de mult lăudaţi ca fiind cei ai dezvoltării maxime a României, meritul nefiind nicidecum al conducătorilor care se succedau din an

Continuăm seria relatărilor din presa anilor ’30, ani atât de mult lăudaţi ca fiind cei ai dezvoltării maxime a României, meritul nefiind nicidecum al conducătorilor care se succedau din an în an, sau chiar la câteva luni, ci a marilor industriaşi care dădeau de lucru oamenilor, fabricile lor mergeau la capacitate maximă, oamenii trăiau bine, se distrau, noile tendinţe şi curente ale Occidentului pătrundeau rapid şi la noi, Micul Paris îşi merita numele. Presa, tehnic, redacţional, graphic se adaptase şi ea, oferind cititorului cam tot ce se oferă şi azi, dar…cu ceva mai mult bun simţ!

Vedem într-o prima imagine (foto 1) o cronică a unui eveniment cultural cu iz de monden, desfăşurat la Institutul Francez, unde, numai citirea câtorva nume de participanţi îţi da o imagine la ce era atunci un eveniment de ţinută! Printre invitaţi găsim descendenţi a cel puţin trei familii nobile, Brâncoveanu, Cantacuzino şi Ghica. Mai sunt prezenţi oameni de presă faimoşi ca Stelian Popescu-patron la Universul, profesorul Lambrino sau actriţa Marietta Sadova şi marele dirijor Ionel Perlea.

Altă lume! Lume bună cu adevărat!

În aceiaşi pagină de ziar găsim şi un detaliat program al teatrelor bucureştene cât şi  cotidianul anunţ cu emisiunile posturilor de radio de atunci, trei la număr, Radio România, Radio Bucureşti şi Radio Experimental. Aproape toată ziua transmiteau muzică simfonică iar seara , târziu, muzică uşoară cu Tino Rossi!

Vedem într-o prima imagine (foto 1) o cronică a unui eveniment cultural cu iz de monden, desfăşurat la Institutul Francez, unde, numai citirea câtorva nume de participanţi îţi da o imagine la ce era atunci un eveniment de ţinută! Printre invitaţi găsim descendenţi a cel puţin trei familii nobile, Brâncoveanu, Cantacuzino şi Ghica. Mai sunt prezenţi oameni de presă faimoşi ca Stelian Popescu-patron la Universul, profesorul Lambrino sau actriţa Marietta Sadova şi marele dirijor Ionel Perlea. Altă lume! Lume bună cu adevărat!

În aceiaşi pagină de ziar găsim şi un detaliat program al teatrelor bucureştene cât şi  cotidianul anunţ cu emisiunile posturilor de radio de atunci, trei la număr, Radio România, Radio Bucureşti şi Radio Experimental.

Aproape toată ziua transmiteau muzică simfonică iar seara , târziu, muzică uşoară cu Tino Rossi!

Foto 2, este reproducerea unui colţ de ziar unde doamnele primesc sfaturi pentru tratamente cosmetice:  …”dacă pielea este de blondă -uscată şi subţire- şterge-o cu o bucată de vată îmbibată în untdelemn de cea mai bună calitate. Dacă tenul este gras, luaţi o perie moale, spălaţi-va faţă cu apă călduţă şi cu clăbucul abundent al unui săpun neutru, apoi periaţi energic faţa într-o mişcare circulară”…. Ne întrebăm ce rămâne după un periaj atât de energic!? Grafică deosebită a ziarului şi a reproducerii, permit vizualizarea şi continuarea tratamentului şi de către cititoarele noatre!

Un alt decupaj de ziar (foto 3), ne prezintă o anchetă pe tema prostituţiei clandestine şi ce măsuri ar trebui luate pentru rezolvarea acestei probleme. Formulările sunt savuroase! Se intâmpla la Galaţi… “ Descoperirea bordelului clandestin din strada Cantemir nr 13, patronat de proxenetul Ion Apostol, unde fete între 15 şi 18 ani fugite de la părinţi se prostituau, a provocat o vie impresie în oraşul nostruu… Concomitent cu cercetările în cazul de la cabaretul “Pisica Neagră” s-a ordonat arestarea tuturor patroanelor de bordeluri si a proxenetilor de pe la hoteluri.

Fetele, majoritatea minore, au fost puse să dea declaraţii. S-a constatat cu acest prilej că nenorocitele se aflau la discreţia proxenetilor şi a patroanelor…ele arătând că nu câştigau mai nimic, patronii avându-le la mâna. Supte de boli şi de mizerie, nenorocitele aşteptau să vină primavara spre a putea fugi în alte oraşe, unde probabil, le aşteaptă aceiaşi viaţă”  În finalul articolului se sugerează şi soluţia:

“ Cea mai bună măsură este…de a se grupa bordelurile într-un cartier mai retras, unde să funcţioneze controlate strict de autorităţile poliţieneşti şi medicale.”

O astfel de propunere era făcută zilele trecute şi de autorităţile elveţiene vis-à-vis de problemele  de la Zurich, oraş care se confruntă azi  cu ce se confrunta Galaţi-ul acum 75 ani. Aici am fost cu mult înaintea Europei!

Foto 4, e o reproducere comprimată, uşor lizibilă, care vine cu nişte sfaturi pentru situaţii delicate, când din politeţe, anumite întrebări nu trebuiesc spuse, despre vârstă, despre cât câştigă soţul, sau de ce divorţezi! Tot aici găsim şi două modele noi de pălării-bonetă.

Sugestii cu ce se mai poartă avem şi în  foto-reproducerile 5 şi 6 fiindu-ne recomandate, printre altele, “glugi la rochiile de seară, bonete, plase argintii şi aurii pentru par” sau “colier de perle, la pullovere de angora.

Moda aceasta, este demult adoptată în străinătate.”

Tot în aceste pagini mai găsim  recomandări pentru meniul unei mese de prânz şi un articol în care e pusă în discuţie…“apariţia tot mai frecvenţa a divorţurilor în rândul domnilor în vârstă, chiar senili, care aleargă după fete tinere, fenomen care se întinde ca o molimă, microbul principal, bacilul, fiind frumoasele june ce aleargă de fapt după portofel!”

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod