Mituri despre aurora boreală. Ce trebuie să știi dacă vrei să vezi aurora

Oamenii călătoresc în largul coastelor din nord ale lumii, sperând să vadă aurora borealis sau luminile nordului. Poți vedea aurora boreală în mai multe locuri, printre care se numără și Islanda, Canada, Norvegia Arctică.
Nu toate călătoriile sunt de succes, deoarece aceste lumini nu pot fi văzute mereu și depind de mai multe condiții. Există mai multe mituri despre aurora boreală. Iată câteva dintre acestea!

Lucruri false pe care oamenii le spun despre aurora boreală


1. Aurora boreală este vizibilă doar în lunile de iarnă


Iarna este un anotimp popular pentru vederea aurorei boreale, dar acest lucru nu înseamnă că este singura perioadă a anului în care o poți vedea. Acesta nu este un fenomen sezonier. Apare pe baza particulelor solare care interacționează cu gazele din atmosfera noastră. Iar acest lucru se întâmplă pe tot parcursul anului. De obicei, poți vedea luminile cel mai bine în lunile de iarnă, pur și simplu pentru că aceste luni au mai multe ore de întuneric pe zi, iar întunericul este una dintre condițiile necesare pentru a vedea aurora.
Dacă întrebi localnicii din nord, probabil că îți vor spune că au văzut aurora și în luna august sau în aprilie. În general, sezonul septembrie - martie este considerat sezonul aurorei boreale. 

2. Nu poți vedea aurora dacă strălucește luna


Cele mai bune condiții pentru a vedea luminile nordului includ câțiva factori importanți: cerul întunecat și lipsa norilor. Și, de obicei, cu cât este poluarea mai redusă, cu atât mai bine. Acest lucru îi determină pe unii să spună că nu poți vedea aurora dacă luna strălucește prea tare. Deși este adevărat că o lună luminoasă poate diminua puțin aurora boreală, cu siguranță nu îți anulează șansele de a o vedea. 

3. Cerul senin și întunecat garantează apariția aurorei boreale


Mulți oameni presupun că aurora boreală necesită un cer senin și întunecat pentru a apărea. Din păcate, acest lucru nu este adevărat.
Condițiile cerului nu au nimic de-a face cu aurora boreală, pentru că este cauzată de particulele solare ce interacționează cu elemente din atmosferă. Reacția chimică ce are loc nu ține cont de acoperirea norilor. Doar că nu poți vedea ce se întâmplă atunci când este înnorat. Vei avea o șansă mai bună să o vezi când cerul este senin, dar acest lucru nu contează atât de mult întotdeauna.

4. Nu ar trebui să rezervi un tur ghidat pentru aurora boreală


Mulți călători independenți evită tururile ghidate, insistând că descoperirea pe cont propriu aduce întotdeauna experiențe mai bune. Deși acest lucru poate fi adevărat în multe cazuri, nu se aplică neapărat atunci când vine vorba de aurora boreală.
Pentru a vedea și aprecia cu adevărat această minune naturală, trebuie să mergi cu cineva care știe mai multe despre vânarea luminilor nordului. Cineva care este atent la prognoza meteo, care citește indicele KP și înțelege când trebuie să stai pe loc și când trebuie să te deplasezi într-o locație diferită. În plus, ghizii vorbesc de obicei cu alți ghizi atunci când vânează aurora. Ceea ce înseamnă că, dacă se vede mai bine din altă parte, șansele sunt ca ghidul tău să știe acest lucru și să te ducă acolo. Iar ghizii oferă și sfaturi de fotografie. 

5. Ar trebui să planifici mereu în funcție de indicele KP


Indicele KP este cel mai apropiat de o previziune a aurorei boreale. Acesta măsoară puterea furtunilor geomagnetice pe o scară de la 0 la 9, iar numerele corespund intensității și luminozității posibilei aurore.
Dar, ca în cazul oricărui tip de prognoză, nu trebuie să te bazezi complet pe indicele KP. S-ar putea să ai parte de o auroră boreală superbă în care indicele KP este doar la 2 și poate nu vezi nimic într-o noapte când indicele KP este la 4 sau la 5. 
iulia-mirica
16 Noiembrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod