Valeriu Lazarov a iesit, definitiv, din cadru

Valeriu Lazarov, omul care a revolutionat televiziunea atat in Romania, cat si in Spania, a decedat marti dimineata (n.r. 11 august), la Madrid.
Valeriu Lazarov, omul care a revolutionat televiziunea atat in Romania, cat si in Spania, a decedat marti dimineata (n.r. 11 august), la Madrid. Producatorul si regizorul multor show-uri de divertisment difuzate de posturile tv din Romania, avea de ceva vreme probleme la colon. Lazarov a fost supus unei interventii chirurgicale in urma careia, din pacate, au survenit complicatii care i-au provocat moartea.

"Cu imensa durere in suflet si vesnica iubire, va comunicam ca marti, 11 august 2009, la ora 3.45 (ora Regatului Spaniei), a trecut in nefiinta Valeriu Lazarov, tata, sot si bunic", asa a sunat comunicatul de presa care anunta moartea omului de televiziune. "A fost o moarte neasteptata. Era internat in spital, fusese operat de colon.
Dupa operatie si-a revenit. A murit spontan, s-a infectat in operatie, nu stim ce s-a intamplat, a fost total neasteptat"
, a declarat fiul lui Valeriu Lazarov, Roberto, citat de Gardianul.

Nascut la Barlad, pe 20 decembrie 1935, Lazarov a lucrat mai bine de 50 de ani in televiziune. Producator si regizor de succes, "Domnul Zoom" - asa cum l-au poreclit spaniolii, a gasit reteta succesului prin productii ca "Surprize, surprize", "Iarta-ma", "Din dragoste", show-uri care au fost difuzate, de televiziunile din Romania, in prime time ani la randul.

Cel care-si dorea sa ajunga un actor celebru, urmand Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (1953 - 1957), a decis sa treaca de partea cealalta a camerelor si sa faca audienta.
A reusit. Astfel, in 1966 a participat la Festivalul de televiziune de la Monte Carlo, cu filmul "Omul si camera". In 1968 a inregistrat emisiuni la TVE, postul public de televiziune din Spania, la invitatia directorului general al postului, Juan Jose Roson. Tot in 1968, Lazarov a avut primul succes la TVE, cu spectacolul muzical "El irreal Madrid", cu care a obtinut Nimfa de Aur, la festivalul de la Monte Carlo, informeaza Mediafax.

A fugit de Ceausescu...


Imediat dupa acest succes, Lazarov decide sa fuga de regimul comunist, care nu-i oferea nimic bun in domeniul lui de activitate. Isi dorea sa ia drumul Spaniei si pentru acest lucru se foloseste de un tertip. Reprezentanta spaniolilor la Eurovision, Salome, si directorul de la TVE - Juan Roson, au pus la cale planul.
Lazarov a primit o invitatie personala de la Televiziunea si Stat Spaniola pentru a vizita Spania. Si acolo a ramas.

Printre productiile de succes pe care si-a pus semnatura in Spania se numara 'La ultima moda' (1969), 'Senoras y Senores!' (1973) sau 'Pasaporte a Dublin' (1970). Anul 1979 il gaseste pe Valerio - asa cum ii spuneau spaniolii, in Italia, unde a inceput colaborarea cu televiziunea publica italiana, RAI, conform Elmundo.es. La putin timp, Silvio Berlusconi l-a numit director de productie, presedintele Consiliului de administratie si director al Centrului de Productie Videotime la Canale 5.

La 10 ani de la semnarea contractului cu RAI, Valeriu Lazarov se intoarce in Spania, unde continua colaborarea cu Berlusconi, care-si dorea sa deschida o noua televiziune, Tele Cinco.
Lazarov ramane la conducerea acestui nou post de televiziune pana in 1994. "O data cu intoarcerea lui Lazarov in Spania, s-a nascut un nou gen de televiziune. O televiziune colorata, o televiziune de divertisment, inspirata de la italianul Canale 5 si care rupe conservatorismul televiziunii publice", spune Elmundo.es.

Spaniolilor le place sa spuna ca omul de televiziune roman este cel care l-a lansat pe Julio Iglesias, pe piata internationala, folosindu-se de o tehnica inovatoare, la acel moment, de filmare a videoclipurilor.
12 August 2009
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod