Povestea unui succes uriaș: „Colecționarul de oase“, bestsellerul inspirat din experiențele reale ale unui scriitor genial

Jeffery Deaver, autorul bestsellerului „Colecționarul de oase,“ s-a bazat pe întâmplările din viața sa când a scris romanul adaptat pentru filmul cu Denzel Washington și Angelina Jolie în rolurile principale. Povestea continuă acum în serialul „Lincoln: Colecționarul de oase“, difuzat din 26 octombrie de AXN.
Cu ani în urmă, când Jeffery Deaver era un tânăr scriitor de romane polițiste, un prieten care lucra ca detectiv la Poliția din New York l-a chemat la locul unei crime. Impresionat de modul minuțios în care agenții au analizat fiecare detaliu și au cules probele, Jeffery și-a contactat agentul literar și i-a propus să scrie o carte despre un criminalist, explicându-i că volumul ar putea fi apoi transpus într-un serial de televiziune. Răspunsul agentului l-a descumpănit: "Cine o să se uite la un film de o oră despre polițiști care se uită prin microscop?".

Trei ani mai târziu, "CSI", un serial despre "polițiști care se uită prin microscop", devenea rapid unul dintre cele mai urmărite seriale din lume. "Acum am alt agent", a mărturisit scriitorul american.

Geneza unui succes uriaș


Jeffery Deaver a fost un vizionar. Folosindu-și flerul de jurnalist, profesie la care a renunțat pentru a-și urma talentul de scriitor, el a simțit că această nișă va avea succes. Din fericire, toată documentarea lui nu s-a dus pe apa sâmbetei. În 1997 a scris "The Bone Collector" ("Colecționarul de oase"), primul roman în care facem cunoștință cu Lincoln Rhyme, un detectiv criminalist quadriplegic care rezolvă crimele cu ajutorul frumoasei sale partenere, Amelia Sachs.


Romanul a avut un succes imens, cu peste 50 de milioane de exemplare vândute în 150 de țări. Oamenii au fost fascinați de capacitatea unui detectiv de a compensa handicapul fizic prin abilitățile sale mentale pentru a da de urma unui criminal.

După doi ani de la lansare, volumul a fost adaptat în celebrul film cu același titlu, în 1999, cu Denzel Washington și Angelina Jolie într-un duet foarte reușit.

De la Tom Cruise, la Denzel Washington


Rhyme se inspiră din diverse surse în scrierea cărților sale. Ideea unui erou atipic, precum cel interpretat de Denzel Washington, i-a venit când a văzut un film cu Tom Cruise, se arată pe site-ul jefferydeaver.com.

"Niciun om din sală nu credea că el nu-l poate învinge pe tipul rău. Și m-am gândit cum ar fi dacă aș crea un erou care nu poate fizic să-l învingă pe personajul negativ, dar a cărui armă este mintea lui? În colegiu am avut coleg care era paraplegic și m-am simțit stingherit când el a intrat prima oară în camera de cămin. Nu știam cum să-l tratez fără să par superior. Dar, în cele din urmă, diferența dintre noi a încetat să existe. Și eu am o afecțiune, numită sindromul Ramsay Hunt, care îmi provoacă paralizie facială, tinitus și amețeli, așa că, la un nivel mai mic, știu cum este să lupți cu corpul tău.

Am căutat să-l creez pe Rhyme având toate acestea în minte", a povestit scriitorul.



Un alt exemplu de inspirație din viața reală este "XO", cartea pe care Jeffery Deaver a scris-o în 2012, despre un fan obsedat care încearcă să-i distrugă cariera unei tinere cântărețe de muzică country. Și de data aceasta, s-a folosit de propria experiență, pentru că și el a devenit ținta unui psihopat. "Uneori îmi trimitea și 80 de mailuri pe zi. Mi-a trimis chiar și un clip de pe YouTube cu scena dușului din <<Psycho>>. Poliția a mers la el și, din câte am auzit, este psihotic, urmează un tratament și trăiește cu mama lui. Este îngrozitor, iar odată am angajat un bodyguard. Dar apoi am decis că nu-mi voi trăi viața așa", a povestit autorul.

Scrisoarea unui condamnat la moarte


Partea mai puțin plăcută a succesului de care se bucură volumele lui Deaver este că unii dintre fanii lui iau prea în serios munca sa. "Cărțile mele se găsesc și în bibliotecile închisorilor și odată am fost contactat de un deținut condamnat la moarte în Texas. Mi-a scris că i-a plăcut ultima mea carte și mi-a cerut să-i susțin cauza și să-l ajut să fie eliberat pentru că a fost închis pentru o crimă pe care nu a comis-o.
Și apoi a adăugat, ca un fel de a-mi mulțumi, că <<o să te învăț cum să omori pe cineva, fiindcă în carte ai scris totul greșit>>. Evident, nu i-am răspuns"
, a povestit Deaver.

Povestea continuă într-un serial


Povestea din filmul cu Denzel Washington și Angelina Jolie continuă acum și în versiunea pentru micul ecran. Serialul thriller "Lincoln: Colecționarul de oase" ("Lincoln Rhyme – The Hunt for the Bone Collector") va putea fi urmărit și în România, din 26 octombrie, în fiecare luni seara, de la ora 22.00, la AXN.

Russell Hornsby, cunoscut pentru rolurile sale din Fences și Grimm, îl întruchipează în noua producție pe fostul detectiv NYPD și geniu criminalistic Lincoln Rhyme, în timp ce Arielle Kebbel (Ballers, The Vampire Diaries) interpretează rolul Ameliei Sachs, o recrută cu un trecut tumultuos.



Enigmaticul și cunoscutul criminal în serie Colecționarul de oase, care a îngrozit orașul New York, a dispărut dintr-o dată. Trei ani mai târziu, o crimă extrem de elaborată indică faptul că acesta s-a întors, forțându-l pe Lincoln să renunțe la statutul de pensionar și să-și înfrunte nemesisul. Lincoln era considerat cel mai bun din branșă până când un accident grav, provocat chiar de Colecționarul de oase, l-a lăsat paralizat și l-a obligat să părăsească munca de teren.



Când Amelia Sachs, o tânără ofițer cu înclinații în zona de profiler, pornește pe urmele celebrului criminal, Rhyme găsește în ea un partener pentru acest nou joc de-a șoarecele și pisica. Neobișnuitul cuplu detectiv își unește forțele pentru a rezolva cazurile cele mai dificile și încurcate din New York însă, în același timp, trebuie să se grăbească pentru a prinde ucigașului enigmatic care i-a adus împreună înainte de a mai apărea noi victime.

Din distribuția acestui serial mai fac parte Brian F. O'Byrne (Mildred Pierce), Tate Ellington (The Brave), Courtney Grosbeck (Homeland, Love Life), Ramses Jimenez (Fear the Walking Dead), Brooke Lyons (2 Broke Girls), Roslyn Ruff (Madam Secretary) și Michael Imperioli (The Sopranos).

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
20 Octombrie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod