„Gheara“ radioactivă de la Cernobîl: Oricine o atinge e în pericol de moarte

Gheara radioactivă din pădurea de lângă Cernobîl este un pericol letal pentru oricine o atinge


Autoritățile sovietice au folosit inclusiv vehicule lunare extrem de costisitoare pentru a aduna materialele radioactive și a sigila reactorul.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23, fiind cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Pripiat. Zona apropiată catastrofei a fost imediat contaminată, iar 336.000 de persoane au fost evacuate abia după 36 de ore de la explozie.

Miezul topit al reactorului distrus a eliberat o cantitate de radiaţii de 400 de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord.
Ţările cele mai afectate de această catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii. Belarus a fost cel mai afectat stat, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său. Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională abia în 1990, la patru ani de la producerea accidentului.

Bilanțul exact al victimelor nu este clar nici în prezent.
Potrivit ONU, 4.000 de oameni au murit din cauza accidentului de la Cernobîl, iar peste cinci milioane de persoane au trăit în zonele afectate în cei 33 de ani care s-au scurs de atunci.

Interesul pentru dezastrul nuclear din 1986 a crescut anul acesta după lansarea miniseriei de succes "Chernobyl", produs de HBO.


Foto: Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod