Cum alegem rucsacul pentru munte? Sfaturi utile pentru o excursie reușită

Excursiile pe munte ne aduc mult aer curat, elimină stresul și ne apropie de natură. Pentru a beneficia de efectele pozitive trebuie, însă, să știm cum alegem rucsacul pentru munte. Sfaturile specialiștilor îți arată la ce trebuie să fii atent și cum îți poți maximiza confortul.
Dacă vrei să mergi mai des în excursii probabil că te întrebi și pentru ce fel de rucsac ar trebui să optezi. Este o parte esențială a tuturor aventurilor care te așteaptă pe munte. Dacă vrei să cucerești un traseu nou, să ajungi până în vârf sau vei parcurge un teren dificil este esențial ca rucsacul pe care îl porți să fie compatibil cu forma corpului tău și să distribuie greutatea în mod eficient.
Specialiștii ne dau sfaturi utile despre cum trebuie să alegem rucsacul pentru munte, iar ideile oferite sunt aplicabile atât dacă este prima dată când faci acest lucru, cât și dacă până acum nu ai fost foarte atent la detalii. Este adevărat că un rucsac poate fi prezentat în termeni tehnici mai greu de înțeles și contează și ce întrebări pui.

 
Cum alegem rucsacul pentru munte în mod corect?

Iată cum trebuie să procedezi pentru a face o alegere potrivită:

 
1. Gândește-te pentru ce tip de excursii îl vei folosi

Înainte de a investi într-un rucsac analizează în ce fel de excursii îl vei utiliza. Mărimea va conta foarte mult.
Dimensiunile rucsacului vor fi foarte diferite dacă vei fi plecat o săptămână față de o excursie mai scurtă de weekend. De asemenea, dacă vrei să escaladezi stânci trebuie să eviți un rucsac prea greu. Ia în calcul și vremea sau sezonul. În cazul excursiilor din sezonul cald vei avea nevoie de un rucsac care îți asigură ventilație pentru spate, iar pentru umiditatea din timpul iernii ventilația va preveni acumularea transpirației în zona spatelui și pierderea căldurii corpului.

 
2. Familiarizează-te cu termenii de bază

Un alt pas important pentru alegerea rucsacului este înțelegerea noțiunilor de bază legate de designul lui. De exemplu, un rucsac cu un cadru extern permite o ventilație sporită, dar un cadru intern va asigura armonizarea cu dimensiunile corpului, va distribui greutatea în mod eficient și cântărește mai puțin. De asemenea, buzunarele externe multiple vor fi ideale pentru a-ți organiza lucrurile pe care le iei cu tine.
Pentru a lua decizia corectă trebuie să te gândești și la litrajul rucsacului.
Pentru o excursie de o săptămână în timpul iernii vei avea nevoie de un rucsac cu un volum de 65-70l, pentru o excursie de 3-5 nopți sau excursii pe vreme caldă 50l va fi un volum suficient, iar dacă mergi într-o excursie de weekend poți alege un rucsac de 30l.

 
3. Mergi la un magazin de specialitate

Deși este mai comod să cumperi totul online, dacă este prima oară când alegi un rucsac este recomandat să vizitezi un magazin specializat. Este cea mai bună soluție pentru a găsi un rucsac care îți vine bine și care va ține mult timp. Aceste magazine nu au doar cele mai noi materiale și modele, ci personalul te poate ajuta să-ți alegi rucsacul potrivit pentru tine. 
Discută despre planurile tale de excursie și precis vei primi recomandări utile care pot face diferența dintre o călătorie cu dureri de spate și transpirații reci și una confortabilă, distractivă.
Nu te impacienta dacă prețul este mai ridicat pentru că un rucsac ieftin va trebui înlocuit mai des, iar costurile vor fi egale sau chiar mai mari.

 
4. Alege modelul adecvat

După ce ai ales un anumit tip de rucsac este ideal ca vânzătorul să-ți ia măsurile pentru a determina în mod precis dimensiunile rucsacului de care ai nevoie. Foarte mulți producători oferă bretele și centuri cu măsuri variabile pentru a spori confortul.

 
5. Testează rucsacul cu greutate în el

Personalul de la magazin poate pune aproximativ 10kg în rucsac pentru ca tu să-l poți testa. Cere să ți se arate ordinea corectă în care trebuie să închizi centurile pentru talie, șolduri și stern și cum să ajustezi bretelele. Este un moment bun pentru a întreba cum să pui diferite greutăți în rucsac. Mergi cu rucsacul câteva minute prin magazin, fiind atent la felul în care te simți și dacă este nevoie să ajustezi centurile pentru a echilibra greutatea de la nivelul umerilor și șoldurilor.

 
6. Încearcă rucsacul într-o excursie scurtă de o zi

Un rucsac nou trebuie testat mai întâi într-o excursie scurtă pentru a fi plin de încredere când vei fi plecat mai mult timp. În acest mod te vei obișnui cu el, vei învăța să împachetezi lucrurile de care ai nevoie și poți observa eventualele inconveniente.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
14 Decembrie 2019
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod