Sănătatea ta: 9 motive pentru care ar trebui să consumi mai mult peşte

Este un aliment bogat în proteine de calitate superioară, cu rol protector pentru inimă şi creier. Principalul avantaj îl constituie acizii graşi omega 3.
Consumul regulat de peşte şi alte alimente care provin din mare are un rol benefic pentru sănătate. Nutriționiștii susţin că peştele combate o gamă largă de afecțiuni, de la cele întâlnite în cazul copiilor, până la astm sau chiar cancer de prostată.

"În afară de proteine, peștele este o inegalabilă și valoroasă sursă de fosfor de calitate superioară, ca și de fier, zinc, magneziu, potasiu, toate asigurând o funcționalitate perfectă a organsimului uman, mai ales a creierului, și evitarea diferitelor tipuri de anemie, larg răspândite îndeosebi în rândul populației infantile. Peștele marin este bogat în iod, strict necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, și în fluor, care contribuie la sănătatea dinților și a oaselor", explică dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.

Iată câteva dintre motivele care ar trebui să te determine să incluzi carnea de peşte şi fructele de mare în planul tău alimentar săptămânal:


1.
Are un conţinut bogat în grăsimi bune (acizii graşi omega 3).
Aceste grăsimi bune se găsesc în carnea de pește oceanic de apă rece, cum ar fi macrou, hering, somon, cod, ton şi sardine. Ele au rolul de a proteja inima de infarct şi creierul de boli grave, precum Alzheimer.

2. Te ajută să slăbeşti. Carnea de pește este recomandată și în cazul curelor de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparație cu alte tipuri de carne.

3. Dezvoltă capacitatea intelectuală a copiilor. În cazul copiilor ai căror mame au consumat pește pe perioada sarcinii și a alăptării și care, apoi, au primit în alimentația lor pește, s-a observat o dezvoltare neuropshică mai rapidă, dar și un nivel al inteligenței mai ridicat.

4.Protejează împotriva maladiei Alzheimer. Persoanele în vârstă care mănâncă pește de trei–patru ori pe săptămână sunt mai puțin predispuse riscului de a suferi de Alzheimer.

5.Previne îmbătrânirea prematură a pieli, datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3.

6.Persoanele care obişnuiesc să mănânce peşte cu regularitate sunt mai puţin predispuse să sufere de depresie, boli neuropsihiatrice, astm şi boli inflamatorii.

7.Uleiul de peşte scade concentraţia de trigliceride din sânge, explică dr.Anca Dan, medic primar cardiolog care avertizează că aceste efect este puţin mai lent, fiind necesare câteva luni de administrare a uleiului de peşte.


8.
Scade tensiunea arterială
, datorită faptului că uleiul de peşte îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor, explică dr. Anca Dan, medic primar cardiolog.

9. Peștele se digeră extrem de ușor și este bine tolerat chiar și de acei care au diferite afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, explică dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.


În România se consumă foarte puţin peşte comparativ cu alte ţări europene


Analizele recente subliniază consumul foarte redus de pește în România în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, consumul mediu anual de pește și produse din pescuit și acvacultură pe locuitor era în anul 2005 de 22.3 kg/locuitor la nivelul Uniunii Europene și doar 5.2 kg/locuitor în România.

Proiectul “Promovare produse piscicole” se deșfășoară în perioada iulie 2013-septembrie 2014 și are drept activitate o campanie de conștientizare a populației prin promovarea consumului de pește și produse din pește.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit. “Întreaga campanie de informare are ca obiectiv principal încurajarea consumului de pește și produse din pește. Prin organizarea acestei conferințe de presă am încercat să atragem atenția asupra consumului scăzut de pește la nivel național și de impactul care poate să-l aibă acesta în timp asupra populației.” a declarat Adrian Popa, director de vânzări Sea-Bell Trading.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 10 Nov 2013, 15:35
    consumul de peste

    Pretul n-ar trebui sa fie o piedica in calea sanatatii. Sincer mai bine mananc mai putin peste sanatos decat mai multa carne de pui cu hormoni si crescuta cine stie cu ce si in ce conditii.

    0
    0

  • ANDA pe 5 Nov 2013, 08:47
    9 motive pentru care ar trebui sa consumi mai mult peste

    In Romania pestele este mai scump decat carnea de porc, pui, vita. Avand in vedere ca platesti si ghiata de pe el, pretul real creste cu cel putin 20%.

    14
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată