Sa bem sau nu cafea?


  Cui ii este contraindicata cafeaua?
Legatura dintre consumul de cafea si bolile cardio-vasculare a preocupat deopotriva lumea medicala si pe oamenii de rand, cu atat mai mult cu cat aceste afectiuni sunt tot mai frecvente iar consumul de cafea, tot mai mare chiar si la varste avansate. La ora actuala se considera ca un consum moderat de cafea nu sta la originea aparitiei bolilor cardio-vasculare. O sinteza a studiilor existente arata ca o ingestie moderata de cofeina nu creste frecventa sau severitatea aritmiilor la persoanele normale, cu boala ischemica sau la cei cu ectopie ventriculara serioasa preexistenta.

In schimb, studii epidemiologice observationale sustin o legatura intre boala coronariana si infarctul de miocard, pe de-o parte si consumul de cafea, pe de alta. Explicatia acestei legaturi pare a fi urmatoarea constatare - consumul de cafea este un marker al unui anume stil de viata caracterizat prin: consum de tutun, sedentarism, hiperconsum de grasimi saturate.

Studiile observationale pot insa indica numai asocieri, nu si relatii de tip cauza - efect. Nu exista studii interventionale care sa urmareasca legatura cauza - efect dintre ingestia de cafea si riscul de boala coronariana, desi s-au efectuat studii asupra altor factori de risc, cum ar fi nivelul tensiunii arteriale, profilul lipidelor circulante, nivelul homocisteinemiei. Unele ipoteze au indicat eventuala stimulare a nivelului homocisteinemiei, datorata consumului de cafea, probabil prin actiunea cofeinei de antagonizare a efectelor vitaminei B6.
Astfel se impiedica transformarea homocisteinei in cisteina. Dovezile directe sunt la ora actuala insuficiente. Un anume rol l-ar putea juca si acizii clorogenici, care, in conditiile unui aport de 2 g/ zi, stimuleaza nivelul homocisteinemiei. Ipotezele de fata sunt inca incerte.

"Consumul de cafea nu este un factor de risc important pentru hipertensiune"

Efectul general al cafeinei (din diferite bauturi) asupra tensiunii arteriale este de stimulare cu 2.0 - 2.4 mm Hg pentru tensiunea arteriala sistolica si de 0.73 - 0.80 pentru tensiunea arteriala diastolica. Intr-o meta-analiza publicata recent se arata ca influenta asupra tensiunii arteriale este mai importanta la aport de cofeina ca atare (sistolica creste cu 4.16 mmHg, diastolica cu 2.41 mmHg) decat la consum de cafea (sistolica creste cu 1.22 mmHg, diastolica cu 0.49 mmHg).

Relatia cu bolile Altzeimer si Parkinson este discutabila, studiile oferind rezultate contradictorii. Unele, insa, acrediteaza rolul protector al cafelei. Un studiu australian recent a indicat faptul ca aproximativ 240 mg de cafea macinata (o cincime din cafeaua folosita in mod normal pentru prepararea unei cesti) au condus la deplasarea a jumatate din cantitatea de naloxona de pe receptorii specifici. Acest fapt sugereaza ideea ca anumiti compusi ai cafelei ar interactiona cu sistemul substantelor opiacee endogene.

Efectele cafelei asupra profilului lipidic al plasmei sunt diferite, dar in general modificarile nu sunt semnificative. Unele studii indica cresterea colesterolului rau LDL (datorita diterpenelor din cafea).
Eventualele efecte nu sunt determinate de cofeina. O meta-analiza a studiilor efectuate inainte de 2000 a indicat o asociere semnificativa intre consumul total de cafea si LDL colesterol, mai ales la hiperlipemici, indiferent de tipul de cafea consumat. Concluzia acestei meta-analize a fost ca un consum excesiv de cafea la ibric (nu filtru) creste colesterolul total si fractiunea LDL, mai evident la hiperlipemici (compusii implicati se gasesc indeosebi in zat, de aceea cafeaua filtrata are efecte minime).

Prevalenta mare a hipertensiunii arteriale in lumea moderna se datoreaza indeosebi supraponderalitatii, sedentarismului, aportului crescut de Na si aportului redus de K, impactul consumului de cafea fiind minim. Cafeaua amplifica tensiunea arteriala echivalent cresterilor din timpul unei conversatii. Intr-un studiu recent efectuat pe 155.594 femei, consumul de cafea nu a fost asociat cu hipertensiune arteriala, pe cand consumul de bauturi cu cofeina de tip cola, da.

Cafeaua are un rol hepatoprotector. Exista o asociere inversa intre consumul de cafea si incidenta cirozei hepatice (la un consum de 3 cesti pe zi). Hepatoprotectia este mai intensa pentru persoanele cu risc (consum de alcool, hepatita etc), daca se consuma minimum 2 cesti pe zi. Consumul pe termen lung de cafea reduce riscul de diabet de tip 2.

Exista, de asemenea, o asociere discutabila cu cancerul de vezica urinara. Initial cafeaua a fost incriminata a avea un efect oncogen la acest nivel, dar studii ulterioare au aratat ca fumatul (adesea asociat cu cafeaua) ar fi vinovatul in conditiile respective.
O alta asociere insuficient fundamentata deocamdata exista intre cafea si cancerele pancreatic si renal.
Numeroase studii au urmarit implicarea cafelei in metabolismul mineral, indeosebi in cel fosfocalcic. Rezultatele au fost contradictorii, cele mai multe din studiile recente nu au gasit nicio asociere intre consumul de bauturi cu cofeina si metabolismul mineral. Rezultatele extrem de diferite pot avea diverse explicatii (ex: se evidentiaza factori de risc asociati, cum ar fi acela ca persoanele care beau multe produse cu cofeina au un aport redus de lapte).

Cofeina este asociata cu o discreta negativare a balantei calciului, datorata scaderii eficientei absorbtiei respectivului element. Efectul poate fi evidentiat numai la persoanele cu un deficit de aport si poate fi cu usurinta echilibrat prin adaugarea chiar la cafea a 1-2 lingurite de lapte. Recent a fost urmarita relatia dintre consumul de cafea si riscul de fractura pe fondul osteoporozei. Rezultatul a fost acela ca o doza de cel putin 330 mg cofeina/ zi ar creste foarte modest riscul de fracturi, mai ales la femeile cu un aport redus de calciu.


Consumul curent, pe termen lung, de cafea da toleranta la cofeina. Aceasta, actionand ca antagonist al receptorilor adenozinici, determina in timp multiplicarea lor si scaderea efectelor stimulatoare (toleranta). In plus, daca se reduce consumul de cafea, fenomenele de oboseala fiziologica resimtite sunt extrem de intense (efect de sevraj). Sevrajul se poate manifesta si prin vasodilatatie (adenozina intervine in mentinerea tonusului vascular), cu cefalee si senzatie de voma.

Implicarea cofeinei si in metabolismul serotoninei poate determina, in sevraj, o usoara depresie, iar implicarea in metabolismul catecholaminelor, anxietate si iritabilitate.

 

Consum excesiv inseamna peste 400 mg de cofeina pe zi


Utilizarea excesiva a cafelei (ingestia unei cantitati care aduce peste 400 mg de cofeina) poate conduce si la intoxicatie cofeinica (cofeinism), care se manifesta prin iritabilitate, anxietate, tremmor, nervozitate, fasciclatii, insomnie, cefalee, tulburari de ritm cardiac, hipersecretie clorhidro - peptica, xerostomie, inapetenta etc. Exista 4 entitati patologice psihiatrice induse de cofeina, dupa cum mentioneaza Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition: intoxicatia cofeinica, anxietatea indusa de cofeina, tulburarile de somn induse de cofeina si tulburarea nespecifica indusa de cofeina.
In cazul unei supradoze masive de cofeina se poate chiar ajunge la deces, dar nu regasim niciodata acest gen de situatii in contextul consumului de cafea, ci la administrarea de preparate medicamentoase cu cofeina.

Atentie la consumul de medicamente concomitent cu consumul de cafea, tinand seama de numeroasele interactiuni care pot sa apara intr-o atare situatie (interactiuni uneori pozitive, ca in cazul migrene lor, dar niciodata de neglijat). 

 

Comentariile 1-50 din 396

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana BALAN pe 3 Iun 2010, 16:16
    In functie de ce cafea consumati cafeaua poate fi benefica

    Incercati "FITNESS-COFFEE",un amestec armonios de cafea naturala(Arabica si Robusta) cu 16 plante medicinale.O puteti gasi si-n Romania,cautando pe yahoo sau pe google.

    0
    0

  • Mirelusha01 pe 2 Mai 2010, 21:18
    bah

    mie nu-mi mai da voie sa votez sausa pun vroiun comentarie pe acest site:@:@:@....cat o sa mai dureze:D::((:(

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:38
    dorina30

    Ai gasit pentru dorina30: 5 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:37
    Ctl13

    Ai gasit pentru Ctl13: 4 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:36
    dianaiuliana_2005

    Ai gasit pentru dianaiuliana_2005: 5 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:35
    viorica.veronica

    Ai gasit pentru viorica.veronica: 38 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:34
    krissa89

    Ai gasit pentru krissa89: 61 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:33
    aguilera

    Ai gasit pentru aguilera: 3 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:32
    livia_0905

    Ai gasit pentru livia_0905: 2 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:32
    faith_angel87

    Ai gasit pentru faith_angel87: 1 specialist in recoltare

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:31
    angelita

    Ai gasit pentru angelita: 31 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:30
    amalica

    Ai gasit pentru amalica: 41 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:29
    dannlord

    Ai gasit pentru dannlord: 59 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:29
    sandulescuraul

    Ai gasit pentru sandulescuraul: 4 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:28
    vasile21

    Ai gasit pentru vasile21: 65 monede

    0
    0

  • geta_53 pe 19 Apr 2010, 10:27
    catutza_nyno

    Ai gasit pentru catutza_nyno: 29 monede

    0
    0

  • aguilera pe 12 Apr 2010, 17:04
    aguilera

    si eu vreau vot....returnez

    0
    0

  • dorina30 pe 11 Apr 2010, 12:58
    dorina30

    L-ai ajutat pe livia_0905 cu 1 punct

    0
    0

  • dorina30 pe 11 Apr 2010, 12:55
    dorina30

    va rog si retur

    0
    0

  • dorina30 pe 11 Apr 2010, 12:55
    dorina30

    Ai gasit pentru stanila_natalia1978: 35 monede

    0
    0

  • dorina30 pe 11 Apr 2010, 12:54
    dorina30

    Ai gasit pentru krissa89: 55 monede

    0
    0

  • dorina30 pe 11 Apr 2010, 12:53
    dorina30

    Ai gasit pentru dianaiuliana_2005: 72 monede

    0
    0

  • dorina30 pe 11 Apr 2010, 12:51
    dorina30

    Ai gasit pentru aguilera: 59 monede

    0
    0

  • livia_0905 pe 11 Apr 2010, 12:05
    http://gbx.ro/member_page.php?id=1388

    http://gbx.ro/member_page.php?id=1388

    0
    0

  • aguilera pe 10 Apr 2010, 12:03
    aguilera

    ms...Ai gasit pentru dianaiuliana_2005: 29 monede ...cine ma mai voteaza? returnez

    0
    0

  • Ctl13 pe 9 Apr 2010, 21:57
    http://gbx.ro/member_page.php?id=970

    Ai gasit pentru dianaiuliana_2005: 38 monede

    0
    0

  • dianaiuliana_2005 pe 9 Apr 2010, 20:13
    plantatia-lui-dianaiuliana_2005/

    Ai gasit pentru aguilera: 40 monede

    0
    0

  • dianaiuliana_2005 pe 9 Apr 2010, 20:12
    plantatia-lui-dianaiuliana_2005/

    Ai gasit pentru stanila_natalia1978: 71 monede

    0
    0

  • aguilera pe 9 Apr 2010, 18:21
    aguilera

    cine ma voteaza si pe mine? returnez

    0
    0

  • viorica.veronica pe 9 Apr 2010, 18:11
    cont blocat

    mi/a fost blocat cotul pe facebook la eva cafea, cat dureaza blocarea

    0
    0

  • stanila_natalia1978 pe 9 Apr 2010, 12:51
    astept voyuri

    cine vra sa fie votat?

    0
    0

  • krissa89 pe 9 Apr 2010, 12:43
    monede pt azi

    daneid 4,andreea diaconu 1, kontra 3,cat28 3 ..mom nu pot sa votez pt restu..ast returul :D

    0
    0

  • krissa89 pe 9 Apr 2010, 12:42
    monede pt vot ieri

    Monede pt ieri daneid 43, sanda marioara 44, andreea diaconu 44,kontra 26, cat28 66,edusa 73

    0
    0

  • krissa89 pe 9 Apr 2010, 12:40
    de ce nu le afiseaza ??????

    Comentariul tau a fost adaugat. In cel mai scurt timp va fi verificat si publicat pe site.

    0
    0

  • krissa89 pe 9 Apr 2010, 12:35
    nu inteleg de nu-mi apar comentariileeeeeeeee

    am votat si ieri si azi pt daneid , andreea diaconu,sanda marioara, kontra, cat28, edusa..si nu-mi apar comentariile....DC???????????

    0
    0

  • aguilera pe 8 Apr 2010, 19:29
    plantatia-lui-aguilera/

    votati-ma, va votez inapoi

    0
    0

  • livia_0905 pe 7 Apr 2010, 22:10
    ::)))))))))))))))))))

    mai e cineva pe aici?

    0
    0

  • faith_angel87 pe 7 Apr 2010, 13:19
    EU IES, pa, o zi faina

    gasit pentru livia_0905: 5 monede Ai gasit pentru nico1206: 2 monede Ai gasit pentru chisti: 3 monede

    0
    0

  • angelita pe 6 Apr 2010, 12:32
    de ce nu-mi apar comentariile de pe forum?

    am trimis vreo 5-6 comentarii

    0
    0

  • amalica pe 6 Apr 2010, 08:33
    maria

    71 monede ptr tine

    0
    0

  • dannlord pe 5 Apr 2010, 23:07
    Kyiaaa ???

    Sa inteleg ca ti s-a blocat mousele de nu mai returnezi?

    0
    0

  • dannlord pe 5 Apr 2010, 22:53
    sa fie chiar asa?

    Mi-a scapat mie sau nu ai returnat ca mai sus cu vreo 20 de posturi primisesi 33 de monede. Sa-mi fi scapat mie... sau e mai usor sa strigi pe net returneeeeeeeeeeez? Ce zici??halal sa va fie!!!

    0
    0

  • dannlord pe 5 Apr 2010, 22:25
    asai la noi

    mai .... dar nu va ingramaditi chiar asa sa returnati ca se blocheaza serverul......

    0
    0

  • sandulescuraul pe 5 Apr 2010, 19:42
    mersi

    Ai gasit pentru dianaiuliana_2005: 68 monede Ai gasit pentru nico1206: 5 monede

    0
    0

  • Vasile21 pe 5 Apr 2010, 16:30
    cine vrea sa il ajut sa faca rost de monede?

    bica_bic@yahoo.com

    0
    0

  • catutza_nyno pe 5 Apr 2010, 16:26
    http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/sa-bem-sau-nu-cafea-articol-29792.html?pagina=1&comment_message=add_ok

    kre imi lasa sh mie vortt??? returnez promit:*:D

    0
    0

  • miki pe 5 Apr 2010, 07:11
    nelamurire

    nu inteleg cei cu monezile!!! am citit comentarile si vorbeau de monezi, de unde pana unde??? referitor la articol eu de exemplu consun cate doua cani de cafea pe zi!!

    0
    0

  • sandulescuraul pe 4 Apr 2010, 21:26
    :)

    Ai gasit pentru alinusvl: 25 monede

    0
    0

  • sandulescuraul pe 4 Apr 2010, 21:25
    scuze de intarziere dar trimiteam com la avon mersi de vot

    Ai gasit pentru _dyavolitza_: 1 specialist in recoltareAi gasit pentru dianaiuliana_2005: 70 monede

    0
    0

  • sandulescuraul pe 4 Apr 2010, 20:42
    :(((

    mai este una ( de fapt ultima pe 22 aprilie) unde este si masina

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod