Mici trucuri pentru stimularea metabolismului

Ne intriga adesea usurinta cu care multe dintre prietene sau cunostinte consuma prajitura dupa prajitura, insumand calorie dupa calorie, fara a se ingrasa un gram. In timp ce noi transpiram in timpul...

Ne intriga adesea usurinta cu care multe dintre prietene sau cunostinte consuma prajitura dupa prajitura, insumand calorie dupa calorie, fara a se ingrasa un gram. In timp ce noi transpiram in timpul sedintelor de fitness si nu stim la ce metode sau cure de slabire sa mai apelam, ele consuma cu nonsalanta prajeli si creme in cantitati "industriale", ajutate fiind de un "metabolism rapid".

Pe de alta parte, noi, cele mai putin norocoase, care nu ne putem lauda cu "arderi" la fel de rapide, ci, mai degraba, cu un asa-zis sindrom al "metabolismului lenes", acumulam kilograme in plus cu fiecare masa copioasa pe care o luam. Ba mai mult, atunci cand facem eforturi (supraomenesti) sa rezistam mancarurilor apetisante si ne "spetim" la sala, observam, cu dezamagire si frustrare, ca "sunculitele" nu se lasa duse cu niciun chip.

Greseala consta, conform opiniei specialistilor in domeniu, in faptul ca trecem cu vederea necesitatile reale ale organismului nostru. Pana la urma, fiecare persoana este diferita si are nevoi diferite de ale celorlalti. Un regim de alimentatie care functioneaza in cazul prietenei tale ar putea sa nu dea aceleasi rezultate si in cazul tau, prin simplul fapt ca fiecare organism arde sau stocheaza caloriile intr-un ritm diferit. Tocmai acest ritm al organismului de a consuma caloriile poarta numele de metabolism, reprezentand un proces esential pentru pastrarea sanatatii si vitalitatii noastre.

Dupa cum precizeaza Janice Elizabeth Small, autoarea lucrarii "The Diet Exit Plan", pe site-ul Ezinearticles.com, folosim 60% din caloriile acumulate zilnic doar pentru a ne mentine... in viata. Restul de 30% sunt consumate in urma activitatii fizice, iar 10% sunt atribuite procesului de digestie. Desi ar putea sa ti se para un mecanism suficient de complex pentru a te resemna si a ridica din umeri neputincioasa, exista mici trucuri la care poti apela pentru a-ti stimula metabolismul si a arde caloriile mai usor:

Mananca putin si des

Daca vei lua mese scurte, de cinci-sase ori pe zi, iti vei pune metabolismul "la lucru", arzand mai multe calorii decat daca mananci de doua ori pe zi si consistent.

Evita, pe de alta parte, sa cazi in patima "infometarii", sperand ca vei slabi mai usor, deoarece iti pui sanatatea in pericol si vei acumula kilograme "cu viteza luminii", odata reintoarsa la vechiul regim de alimentatie. Daca organismul tau iti "cere" sa-l hranesti, raspunde necesitatilor acestuia, luand o mica gustare hipocalorica. Este infinit mai bine decat sa te infometezi, riscand sa incetinesti procesul arderilor din organism.

Potrivit site-ului Healthmad.com, daca vei consuma mai putin de 1.200 de calorii pe zi, organismul tau va percepe faptul ca e timpul sa treaca la... economii, iar rata metabolismului va scadea drastic. Mai degraba consuma orice aliment cu moderatie (in special pe cele mai bogate caloric) si contracareaza efectele oricarui exces prin ore suplimentare de sport.

Nici varianta miraculoaselor pastile din plante, care promit sa-ti creasca rata metabolismului, nu este cea mai fericita. Majoritatea acestor pilule nu au cu adevarat efect, de aceea este preferabil sa slabesti prin adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Nu "sari" peste micul dejun

Deoarece te afli intr-o stare de "repaus", metabolismul tau incetineste pe timpul noptii; astfel incat, dimineata trebuie sa iti reincarci bateriile, luand un mic dejun sanatos si punandu-ti metabolismul in miscare. Cerealele cu lapte, carnea de pui la gratar, iaurtul si fructele alcatuiesc un meniu complet pentru masa de dimineata, absolut esentiala pentru a-ti pastra energia si puterea de munca pana la pranz.

Proteine, fibre si... picanterii

Janice Elizabeth Small te sfatuieste sa mananci alimente bogate in proteine sau fibre, pentru a-ti stimula metabolismul si a pierde kilograme mult mai usor. Explicatia consta in faptul ca organismul nostru consuma mai multa energie pentru a digera proteinele, decat in cazul carbohidratilor sau al grasimilor. Cu alte cuvinte, cei care iau o masa bogata in proteine vor consuma de doua ori mai multe calorii in urmatoarele ore dupa ce au terminat de mancat decat cei care au luat o masa bogata in carbohidrati.

Care sunt alimentele cu un continut proteic ridicat, care pot fi incluse intr-un regim de alimentatie sanatos? Pestele, carnea de pui sau curcan, pregatite la gratar sau la cuptor, dar si ouale sau lactatele sunt bogate in proteine, gustoase si sanatoase.

 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rodica pe 19 Mar 2009, 22:27
    slabit

    Salut fetelor, Intrebati doctorul sau nutritionistul despre efectul suplimentelor de crom. Dupa 2 saptamini de 500mg crom/zi pofta de dulce mi-a disparut, pentru vreo 6 luni...va urez succes.

    0
    0

  • michelle pe 14 Mar 2009, 22:27
    putere

    Totul este sa va doriti. Sa nu asteptati sa va sprijine nimeni, doar voi. Si nu este imposibil, este doar infernal....a m-am lasat si de tigari...si a fost dublu-infernal. Pupici

    0
    0

  • michelle pe 14 Mar 2009, 22:25
    slabit

    Buna fetelor! Nu va mai stresati. Ganditi-va la ceeea ce va doriti. Nu exista "nu pot fara dulciuri" va spune cineva care manca doua ciocolate mari o data si o punga de bomboane. Se poate.

    0
    0

  • pt Alina Dinu pe 16 Feb 2009, 12:39
    pt Alina Dinu

    mai mult sex dear :)

    0
    0

  • Alina Dinu pe 14 Ian 2009, 09:34
    vreau sa slabesc

    Am 34 de ani si am ceva kg in plus la 30 de ani aveam 55 kg acum am cam 67 cu eforturi ca merg la sala de 4 ori pe saptamana si de la 71kg am acum 67kg . Am slabit in 2 luni de sala.Ideea este ca nu ma pot abtine de la dulciuri si sigur asta imi ingreuneaza si mai mult efortul pe care fac sa mai dau jos din kg. Cineva mi-a spus sa iau de la farmacie pastile care iti taie pofta de dulce. oare sunt bune?/ si iau de 2 luni omega3,6,9 si coenzima q10 care cred eu m-au ajuta destul de mult la slabit. Nu mai mananc seara dupa ora 18:00 dar cand sunt acasa sambata si duminica mananc mai mult decat in cursul saptamanii.Cum pot face sa slabesc mai repede si sa ma abtin de la dulciuri?

    0
    0

  • narcisuk pe 4 Ian 2009, 21:36
    vreau sa slabesc

    mi-am propus sa mai dau ceva kg jos shi sa imi modelez putin talia...dar pt asta...inafara de miscare mai trebuie sa renuntz la multe feluri de mancare...nu stiu ce sa fac...ca sunt o persoana foarte pofticioasa...

    0
    0

  • georgiana pe 21 Dec 2008, 21:15
    care e greutatea ideala?

    buna am 17 ani si vreau sa stiu kre e greutatea ideala la inaltimea de 1.74. eu am 56 de kg si as vrea sama mai ingras 5kg.doctorul spune k nu sunt slaba dar eu asa cred.nu am probleme de sanatate in afara k am lipsa de calciu.am o alimenatie sanatoasa desi manac dulciuri si paste fainoase nu reusesc sa ma ingras .

    0
    0

  • lore pe 26 Oct 2008, 11:51
    :((:((:((

    buna...azi am descoperit si eu site-ul acesta si e tare interesant :). am 22 de ani si aproape 76kg la 1,70 de m ai mei :((...am incercat o multime de diete, dar nici una nu a dat rezultat sau mai bine zis "a dat" dar in sens negativ. va rog ajutati-ma si pe mine ca sincer nu mai stiu ce sa fac, sunt disperata sa slabesc.va multumesc si astept respunsurile voastre

    0
    0

  • IoanaAlexa pe 8 Oct 2008, 19:04
    2 l apa

    Am incercat aproape tot ce era posibil pentru a slabi si nu reuseam pana in clipa in care am aflat ca trebuie sa consum cel putin 2 l apa/zi, la inceput mi-a fost greu (eu care nu consumam mai mult de 200ml/zi). Acum insa beau aproape 3 l/zi cu usurinta, mananc tot ce imi place (fara sa exagerez cantitativ) si toata lumea ma intreaba ce am facut, cum am slabit atat de mult. Nu va imaginati ca am slabit repede, in decursul a 4 luni s-au vazut rezultatele si se vad in continuare pt ca acum imi permit sa nu ma mai abtin de la o prajitura sau ceva dulce /zi.

    0
    0

  • lauravalentina pe 4 Oct 2008, 20:27
    offf

    mie niciodata nu imi iese treaba asta cu mancatul sanatos si cand trebuie si cum trebuie. depinde mult (prea mult) si de serviciul pe care il ai

    1
    0

  • lusionica pe 28 Sep 2008, 16:39
    dieta

    Eu vreau sa slabesc, dar muncesc foarte mult cu mintea, nu cu corpul. Atunci cand citesc foarte mult simt nevoia sa mananc dulce si lipsa de miscare duce la acumulari de care nu pot sa scap.

    1
    1

  • manolea_r_cristiana pe 22 Sep 2008, 14:13
    foarte interesant

    acest articol trebuie citit cu atentie deoarece este foarte important pentru fiecare dintre noi nu numai pentru cei care vor doar sa slabeasca;mai ales acel truc cu apa rece este cel mai simplu si destul de eficient.

    0
    0

  • cristinalex pe 22 Sep 2008, 12:07
    ptr 2007floryna

    mergi neaparat la medicul HOMEOPAT te vei ingrsa exact cum si mai ales cat vrei tu. ai o problema de asimilare!

    3
    0

  • maryanna pe 21 Sep 2008, 18:47
    dieta

    ce influeta au pastilele METABOL asupra organismului mai tirziu .

    1
    0

  • pusyca4u pe 20 Sep 2008, 21:58
    ...

    si eu vreau sa ma ingras....poate ne ajuta cineva cu retete.

    0
    0

  • bianca pe 20 Sep 2008, 08:26
    foarte bun articol

    nu stiam de influenta temperaturilor extreme :) acum am un motiv in plus sa ma apuc de schi ;)

    0
    0

  • 2007floryna pe 19 Sep 2008, 20:10
    ...

    eu vreau sa ma ingras!!!!hmmmm

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod