7 alimente care cauzează constipația

Ai probleme cu digestia lentă, balonarea, crampele și constipația care apar în cele mai nepotrivite momente? Meniul zilnic are o influență decisivă asupra digestiei, așa că este cazul să eviți alimentele care o îngreunează și te împiedică să te bucuri de momentele speciale.
Acumularea gazelor abdominale, eliminarea dificilă a scaunului, durerile de stomac și alte manifestări neplăcute care semnalează constipația pot indica faptul că meniul tău zilnic nu conține alimente utile. Nu te grăbi să iei laxative, ceaiuri sau alte medicamente, ci începe cu modificarea dietei. Unele dintre alimentele care agravează constipația par sănătoase, dar trebuie să fii mereu atent la proprietățile lor, în loc să le consumi din reflex și să constați efectele nedorite.

 
Iată ce alimente cauzează constipația:

 
1. Bananele verzi

În general bananele sunt sănătoase, dar dacă le vei alege pe cele verzi riscul de constipație va crește foarte mult. Acesta este și motivul pentru care bananele necoapte sunt folosite pentru a trata diareea.
Dacă ai o digestie lentă alege numai bananele galbene, bine coapte, care au câteva pete pe coajă.

 
2. Ciocolata

Din păcate acest deliciu tentant poate sta la baza constipației care te deranjează, în special ciocolata cu lapte. Conținutul foarte ridicat de grăsimi din ciocolată încetinește digestia, iar mișcarea alimentelor în cadrul tractului digestiv are o viteză foarte redusă, fiind favorizată constipația. Boabele de cacao naturale sunt foarte utile când ești constipat, dar problema este că majoritatea tipurilor de ciocolată cu lapte nu mai conțin substanțele utile. Cu cât vei consuma mai multe bomboane sau pătrățele de ciocolată riscul de a avea parte de probleme digestive va crește.

 
3. Cafeina

Îți place aroma cafelei sau a ceaiului? Potrivit specialiștilor, o cantitate excesivă de băuturi care conțin cafeină va cauza constipația. Pentru a evita excesele ia în calcul tot ceea ce bei inclusiv băuturile energizante, băuturile sportive, cafeaua neagră, cafeaua cu frișcă, cafeaua cu gheață, ceaiul simplu sau cu frișcă ori lapte, ciocolata caldă și orice sucuri care au la bază ingrediente cu multă cafeină.
Dacă este consumată în catitități moderate cafeina stimulează digestia, dar dacă exagerezi va absorbi apa din intestine, reducând capacitatea de a evacua scaunul.

 
4. Alimentele procesate sau congelate

Poate ți se par opțiuni rapide când nu ai timp că gătești, dar pot fi periculoase din punct de vedere digestiv. Salamul, crenvurștii, parizerul, șunca presată și mesele gata preparate și congelate conțin conservanți, arome, coloranți, mult zahăr și sodiu. Digerarea acestor alimente este foarte dificilă, chiar dacă au un gust bun. Dacă vei consuma des acest tip de alimente îți vei slăbi sistemul digestiv și se poate ajunge la constipație cronică.

 
5. Biscuiții

Par alegerea ideală pentru o gustare crocantă și rapidă, dar dacă sunt preparați din făină albă vor favoriza constipația. Orice variantă de biscuiți care conține 80% făină albă va încetini digestia.
Mai bine alege fulgii integrali de cereale sau o porție de nuci crocante.

 
6. Alcoolul

Poate cauza constipație, greață sau dureri de cap dacă exagerezi cu numărul de pahare. Dacă nu bei apă după fiecare pahar de alcool simptomele neplăcute la nivel digestiv își vor face apariția rapid pentru că băuturile alcoolice au un efect de deshidratare la nivel intern. Pentru a evita constipația trebuie să bei o cantitate de apă egală cu cea de alcool.

 
7. Excesul de lactate

Laptele, iaurtul, brânza, smântâna sau untul pot provoca încetinirea digestiei dacă vei consuma cantități prea mari. Lactoza din componența lor cauzează acumularea gazelor și agravează balonarea. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că brânza poate crește riscul de constipație cu până la 30%.
În plus, 80% dintre adulții care elimină laptele de vacă și restul de produse lactate obținute din acest ingredient au probleme mult mai rar din cauza constipației.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod