5 alimente care afectează negativ rinichii

Rinichii îndeplinesc o funcție esențială în organism, cea de eliminare a toxinelor. Te mențin sănătos și reglează inclusiv tensiunea arterială. Află ce alimente trebuie să eviți pentru a preveni afecțiunile renale.
Nu este niciodată prea târziu să iei măsuri pentru a susține funcționarea rinichilor, iar meniul zilnic este punctul de la care ar trebui să pleci. Rinichii pot fi afectați negativ de anumite preparate care îi supun unei presiuni crescute. Unele dintre acestea au alte beneficii pentru sănătate, astfel încât pot fi consumate cu moderație.

 
Iată cu ce alimente trebuie să fii prudent pentru a-ți proteja rinichii:

 
1. Carnea roșie

Avantajul principal al cărnii roșii este conținutul ridicat de proteine, care sunt necesare în procesul de creștere și pentru a dezvolta masa musculară. Prelucrarea cărnii roșii este însă dificilă pentru rinichi deoarece are un conținut ridicat de grăsimi saturate. Este adevărat că rinichii au nevoie și de grăsimi pentru a funcționa, dar o cantitate prea mare poate deteriora țesutul renal și va provoca acumularea reziduurilor de tip acid în corp. Carnea roșie, în special cea de la organe, conține multe purine, substanțe care stimulează producerea acidului uric. Rinichii prelucrează de obicei acidul uric, dar dacă vei consuma prea multe purine, s-ar putea forma calculi renali.

 
2. Băuturile alcoolice

Alcoolul este în esență o toxină pe care rinichii trebuie să o filtreze. Un consum moderat de băuturi alcoolice nu îngreunează prea mult activitatea rinichilor, dar presiunea va crește foarte mult dacă exagerezi cu numărul de pahare. Alcoolul peste limitele admise poate modifica funcțiile rinichilor, la fel cum le modifică și pe cele ale creierului, cauzând imposibilitatea filtrării eficiente a sângelui.
Alcoolul are un efect deshidratant, iar apa este esențială pentru funcționarea normală a rinichilor, ca și pentru orice altă celulă a organismului. Acesta este și motivul pentru care mahmureala este atât de neplăcută și durerile de cap devin foarte intense. Contează foarte mult să crești consumul de apă de fiecare dată când bei alcool.

 
3. Sarea de masă

Sodiul este un element important care menține echilibrul de fluide din cadrul organismului. Alături de potasiu, sodiul asigură filtrarea eficientă a sângelui prin intermediul rinichilor.
O dietă care conține un exces de sare, însă, va forța rinichii să rețină mai multă apă pentru a o putea dilua. Efectul acestui lucru este creșterea tensiunii arteriale și deteriorarea structurilor microscopice din cadrul rinichilor prin care se filtrează sângele. 
Sarea se regăsește în alimentele procesate de toate tipurile, chiar și în cele dulci. Pentru a limita consumul de sare este recomandat să apelezi cât mai frecvent la alimente naturale și să gătești chiar tu mesele pentru a ști exact cât sodiu conține un fel de mâncare. În același timp trebuie să te asiguri că mănânci și alimente bogate în potasiu pentru că acest mineral realizează echilibrarea totalului de sodiu și este esențial pentru menținerea unui nivel optim de hidratare.

 
4. Produsele lactate

Sunt bogate în calciu și proteine, fiind de multe ori un element util al meniului zilnic, dar nu trebuie consumate în exces. Prea mult calciu poate provoca formarea calculilor renali pentru că rinichii vor funcționa la capacitate maximă pentru a reduce excesul de calciu din urină.
Rinichii suprasolicitați nu vor procesa eficient reziduurile provenite de la proteine, care ar putea ajunge la un nivel critic. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că limitarea consumului de lactate în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni renale poate amâna necesitatea dializei.

 
5. Îndulcitorii artificiali

Deși aparent reduc numărul total de calorii consumate, îndulcitorii artificiali nu au un efect pozitiv. Chiar dacă inițial au fost creați pentru a reduce dependența de zahăr, studiile realizate au arătat că utilizarea lor nu face decât să crească pofta de dulciuri din cauza impresiei eronate că poți mânca mai mult dacă ai ales o băutură cu zero calorii.
S-a concluzionat că numai 2 sucuri dietetice pe zi reduc funcțiile renale, așa că este mai bine să încerci să renunți la asemenea băuturi. Mai bine folosește din când în când mierea sau siropul de agave.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată