Petrom a pus Romania "pe roate" in acest weekend

La sfarsitul saptamanii trecute, la intrarea in Parcul Herastrau din Bucuresti a fost organizat Crosul Petrom, editia cu numarul 3. Spre deosebire de anul trecut cand vremea a fost potrivnica, in aceasta duminica de 21 septembrie cu toate ca soarele a fost cu dinti pana spre dupa-amiaza, ploaia nu si-a facut aparitia.
Anul trecut la cros s-au inscis in jur de 1300 persoane, insa pentru acest an organizatorii estimeaza ca numarul participantilor va fi mult mai mare, depasind 1500 persoane.

Pentru fiecare participant inscris la cros, Petrom s-a angajat sa construiasca un metru de pista pentru biciclete. Prin acest element social adaugat evenimentului se doreste evidentierea beneficiilor mersului cu bicicleta, atat pentru sanatate, cat si pentru mediul inconjurator.

Am ajuns la locul cu pricina pe la 8:00 fara cateva minute... Pregatirile erau pe sfarsite, cu mici exceptii: scena pe care urmau sa urce castigatorii si Andra era aproape gata, cateva bannere si verificarea sunetului.  Spre surprinderea mea, la numai 10-15 minute de la sosirea mea au si inceput sa apara primii participanti la cros.


Dar cine participa la Crosul Petrom 2008?


Ma indrept catre mesele de inscriere... trebuie sa mentionez ca inscrierea se facea in functie de categoria de varsta si sunt 6 categorii de la 10-14 ani pana la peste 60 ani. Inghesuiala nevoie mare, dar incet si cu grija am aflat ca persoanele matinale veneau din alte judete ale tarii, cum ar fi: Braila, Targu Mures, Alba, Galati, Buzau, Cluj ...

Matinali au fost si un grup de karatisti din Bucuresti si atletii de la grupul sportiv olimpic...
sportivii stiu de ce!

Fiecare persoana inscrisa la Cros primea din partea Petrom un tricou si o ruleta, un cadou simbolic fiindca s-au trezit duminica dimineata si au venit sa participe la cros.

Sa lasam oamenii sa se inscrie in liniste la concurs si sa vedem cine a mai venit, cine a mai sosit sa incurajeze si sa se bucure de spectacolul in aer liber. Primii sositi, si totodata primii invitati sunt Catalin Maruta si Florentina Opris.

Este ora 9:30 si listele deja numarau 400 de persoane inscrise. Dupa alte 5 minute, participantii sunt chemati de Catalin Maruta in fata scenei pentru a face incalzirea alaturi de Florentina si trupa de dans Hobby Dance. 15 minute de exercitii pentru incalzirea sau dezmortirea, in cazul unora, a tuturor grupelor de muschi!

Viata si forfota mare in Parcul Herastrau: cozi interminabile pentru inscriere ca la secretariatele facultatilor, persoane care fac incalzirea alaturi sau separat de trupa Hobby Dance, plus alte si alte persoane gura casca sau care isi fac plimbarea saptamanala prin Herastrau.

La 9:50 numarul persoanelor inscrise a crescut cu 200, insa organizatorii sustin ca abia de acum incolo incepe inscrierea cu adevarat... Vom vedea cata dreptate au avut.


Cel mai tanar concurent este un baietel de 6 ani

Cea mai tanara persoana inscrisa la cros este un baietel de numai 6 ani pe nume Visan Gheorghe Traian.
Timid nevoie mare, dar am reusit sa-i smulg doua vorbe, spunandu-mi ca este in clasa intai la Scoala nr. 39 din Bucuresti si ca s-a pregatit cat a fost la gradinita pentru acest cros. Si pentru ca sunt copii si sunt tare frumosi si simpatici nu pot sa nu-i pomenesc si pe Radoi Dumitru, premiantul clasei a III-a C de la Scoala nr. 129 din Bucuresti si pe Manole Andreia, eleva in clasa a 6-a, careia ii place sportul foarte mult si sare coarda in fiecare zi.  


Cel mai in varsta concurent are 83 de ani

La polul opus, se afla veteranii in frunte cu domnul Sarbu in varsta de 83 ani si domnul Nicolae de 82 ani, insa din motive tehnice (de auz) nu am putut afla prea multe de la ei, insa am dat peste un alt domn Dobrin Ion in varsta de 66 de ani, din Bucuresti care a marturisit ca a mai participat la acest cros, dar nu a castigat nimic... sa speram ca anul acesta va avea mai mult noroc.

Tot la cros am intalnit-o si pe doamna Cotrut Sofia, in varsta de 79 ani, din Bucuresti, care ne-a dezvaluit ca a facut atletism timp de 12 ani, dar si volei de performanta si a castigat numeroare medalii si diplome. "Inscrieti-va, alergati pentru ca sportul face mult bine pentru sanatate", ne incurajeaza doamna Cotrut plina de energie.

Ora 10:25: peste 1.150 de participanti erau inscrisi.
La 10:30 a inceput a doua repriza de incalzire, cu aceeasi Florentina Opris si trupa Open Dance.

Intre timp au sosit si persoane care au facut multe pentru sportul romanesc: Mariana Bitang, Monica Iagar, Elisabeta Lipa, Monica Rosu, Oana Pantelimon, Diana Oprea, Claudia Isaila si Octavian Belu.

Este 10:50 ne indreptam cu totii catre linia de start a crosului... Pentru mine este impresionant sa vezi o masa de oameni ca participa la un cros, fara sa stie daca vor primi ceva - pur si simplu pentru a adauga inca un eveniment in viata lor si pentru sanatatea organismului prin sport.

Din microfonul Florentinei aflam ca inscrierile s-au incheiat, ca sunt un numar de 1.503 persoane si ca startul va fi dat in 2-3 minute de catre Dl. Octavian Belu si Mariana Bitang.

Participantii sunt pregatiti, sunt pe pozitii si... START

Cei ramasi priveam impresionati cu cata ambitie se strecurau unii participanti pentru a ajunge cat mai repede la linia de sosire... dar sa ne indreptam rapid la gura de mertou Aviatorilor dinspre Piata Victoriei ca sa-i intampinam la sosire.

Acolo i-am gasit pe cei care au venit sa sustine pe cineva sau chiar antrenorii, care spuneau ca dupa calculele lor primii concurenti trebuie sa soseasca dupa numai 10 minute.
"Dar ce calcule fac oamenii astia?... Din acelea cu reactie?", ma gandeam eu care credeam ca traseul de 3,7 km va fi parcurs in 30 minute daca nu mai bine, in caz ca nu cobori la metrou la Victoriei si iei o statie pana in Aviatorilor. Spre uimirea mea, primul castigator a venit dupa numai 10 minute si 46 de secunde.

Tot crosul s-a dezvoltat in deplina siguranta, fara incidente, participantii fiind urmariti de catre 2 masini de salvare si 2 de politie.

Dupa ce au sosit toti participantii ne-am indrepatat iarasi catre intrarea Parcului Herastrau unde ne-am bucurat de concertul cu atmosfera al Andrei. Evenimentul a continuat apoi cu extragerea castigatorilor pentru cele 100 de biciclete.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod